Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı Toplantısı Yapıldı

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı Toplantısı Yapıldı

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı Toplantısı Yapıldı

AB sürecindeki çalışmalarda KİK muhatap alınmalı

Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcilerinin katıldığı
Türkiye-AB KİK Türkiye Kanadı Toplantısı TZOB Genel Başkanı ve Türkiye-AB KİK Eşbaşkanı Şemsi BAYRAKTAR’ın Başkanlığında yapıldı.

Sivil Toplum Kuruluşlarının Lider ve Temsilcilerinin katıldığı Türkiye-AB KİK Türkiye Kanadı Toplantısı, 27 Kasım 2006 tarihinde Ankara'da yapıldı. Türkiye-AB KİK Eşbaşkanı Şemsi BAYRAKTAR'ın başkanlığında yapılan toplantıya kurumlarını temsilen TOBB Başkanı Rifat HISARCIKLIOĞLU, TÜRK-İŞ Başkanı Salih KILIÇ, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan AKYILDIZ, İSO Meclis Başkanı Hüsamettin KAVİ katıldı. Diğer Sivil Toplum Kuruluşları da toplantıda KİK yetkili temsilcileri tarafından temsil edildi.
Toplantıda görüşülen konular arasında; öncelikle 2007-2008 döneminde Türkiye-AB KİK Türkiye kanadı 3'üncü grup üyelerini TZOB ve TESK hariç olmak üzere temsil edecek kurumların belirlenerek DPT'ye bildirilmesi, 7 Aralık 2006 tarihinde Brüksel'de yapılacak Türkiye AB Karma İstişare Komitesi temas grubu toplantısı hakkında çalışmaların gözden geçirilmesi ve temas grubu üyelerinin belirlenmesi, Sendikalar Kanunu ve İLO sözleşmeleri genişletilmiş çalışma grubu toplantısı hakkında yapılan hazırlıklar, Türkiye AB 22. KİK toplantısı hakkındaki stratejinin gözden geçirilmesi, Slovenya'da 15-17 Kasım 2006 tarihleri arasında yapılan Avrupa Akdeniz Ekonomik ve Sosyal Konseyler Zirvesi Toplantısı hakkındaki görüşmeler ve diğer başlıklar yer aldı.
KİK Türkiye Kanadı Eşbaşkanı Şemsi BAYRAKTAR'ın toplantıyı açmasının ardından söz alan KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan AKYILDIZ, Karma İstişare Komitesi Türkiye kanadının, Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşlarını sadece AB konularında değil her alanda temsil edecek ekonomik ve sosyal bir platform olarak tanınması gerektiğini ifade etti. Hükümetin karşısında da KİK'in yine STK'ların temsilcisi olması gerektiğini söyleyen AKYILDIZ “Aksi taktirde Sivil Toplum Kuruluşlarının her konu itibariyle değişik kurumların liderliğinde toplanması gerekecektir. Bu da STK'ların başarısını zayıflatacaktır ve zaafa uğratacaktır. Halbuki KİK, STK'lar adına inisiyatif kullanması durumunda kurumsallaşma adına daha çabuk benimsenecek ve ele aldığı konularda daha başarılı sonuçlara ulaşacaktır. Örneğin yeni TCK'daki 301'inci madde çalışmalarına KİK'in öncülük etmeyişi nedeniyle beklenen sonuç alınamamıştır.”
KİK'in STK'ları temsil eden Sivil Toplum Platformu olmasının teyit edildiği toplantıda ayrıca yeni dönemde KİK'te 3. grup meslek örgütlerini temsil etmek üzere kadın örgütleri, hukukçular, mimar ve mühendisler, bedensel engelliler ve tüketicilerin temsil edilmesinin uygun olduğu kararlaştırıldı. KİK Türkiye kanadının 2007 çalışma programında yer alması uygun görülen alanlar arasında vize, Türkiye ekonomik raporu, taşımacılık, kotalar, Sendikalar Kanunu ve İLO sözleşmesi çalışmaları, serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye'nin savunma mekanizmalarına dahil edilmesi, aktif istihdam politikasına Türkiye'nin dahil edilmesi ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması ve yapısal dönüşüm gibi konular yer aldı.