Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Peyzaj ve süs bitkiciliği ödül töreni…

Peyzaj ve süs bitkiciliği ödül töreni…

-Peyzaj ve süs bitkiciliği ödül töreni…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:  “Sektör hızlı bir şekilde büyüyor. 2013 yılında

76 milyon dolar civarında olan ihracat, 2014 yılında 85 milyon dolara ulaştı”

-“Sektör, sorumluluk üstlenebilecek, maddi ve manevi katkı sağlayabilecek ve sorunları çözebilecek, Tarım Bakanlığı’na bağlı bir Daire Başkanlığı talep ediyor.  Bunun en kısa zamanda kurulmasını istiyoruz”

-“Özellikle üniversitelerimize ve özel sektöre Ar-Ge konusunda daha fazla destek sağlanmasını talep ediyoruz”

-“Sakarya Arifiye’deki Araştırma İstasyonu’nu, yeterli teknik eleman istihdamı sağlandığında, Süs Bitkileri Araştırma Enstitüsü haline getirebiliriz”

-“Sektörde KDV’lerin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini istiyorlar bunun da takipçisi olacağız”

-“Artık evlerimizin, kamu kurumlarının bahçelerinde, yol kenarlarında, parklarda, göl ve baraj çevrelerinde doğal bitki örtüsü istiyoruz. Egzotik bitkileri artık azaltmamız lazım. Sektör gelişiyorsa yurt dışından gelen bitkilerden biraz uzak durmamız lazım”

-“Değerli Belediye Başkanlarından istirham ediyorum, lütfen doğal bitki örtüsünü yerli ürünlerimizden, kendi ürettiğimiz ürünlerden kullanalım ve çok fazla döviz ödüyoruz. Bundan da üzüntü duyuyoruz”

 

Ankara - 14.01.2015 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süs bitkiciliği sektörünün hızlı bir şekilde büyüdüğünü, 2013 yılında 76 milyon dolar civarında olan ihracatın 2014 yılında 85 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Bayraktar, süs bitkiciliği sektörünün gerçekten sahibini bulması gerektiğini belirterek, “Sektör, sorumluluk üstlenebilecek, maddi ve manevi katkı sağlayabilecek ve sorunları çözebilecek, Tarım Bakanlığı’na bağlı bir Daire Başkanlığı talep ediyor. Bunun en kısa zamanda kurulmasını istiyoruz” dedi.

Şemsi Bayraktar, Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi’nin, Ankara’da, JW Marriott Otel’de düzenlediği ödül töreninde konuşmasına başlarken, hem başarılı olan işletmelerin hem de sektöre katkı sağlayan kişilerin, kurumların ödüllendirilmesini önemsediğini bildirdi. Sektörün gelişimi ve sektöre daha fazla katkı sağlanması açısından bu gibi organizasyonların çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sektör hızlı bir şekilde büyüyor. 2013 yılında 76 milyon dolar civarında olan ihracat, 2014 yılında 85 milyon dolara ulaşmış. Burada Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği olarak bizler de bu sektöre katkı vermeye çalışıyoruz. Yine bu salonda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın teşrifleriyle Dünya Çiftçiler Günü kutlaması yaptık ve bu toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve Orman ve Su İşleri Bakanımızla bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde, tarım işletmeleri eğitim için çiftçimizin hizmetine sunduk. Çiftçilerimizi araştırma enstitülerinde eğitmeye başladık. Ben bu manada Tarım Bakanlığımıza da çok teşekkür ediyorum.

Aile Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız ve TZOB olarak da çiftçi kadınlarımızı eğitmeye başladık. Şimdi genç çiftçilerimizin eğitimini sürdürüyoruz. Eğitim çalışmaları içinde Süs Bitkiciliği de var.”

Mesleki Yeterlilik Kurumu ile de ustalık standardları belirlediklerini ve eğitimden geçecek çiftçileri usta yapacaklarını vurgulayan Bayraktar, “özellikle de süs bitkiciliği alanında da yeni ustalar yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Süs bitkisi yetiştiriciliğinin 5553 sayılı Tohum Yasası’na bağlı olarak faaliyet gösterdiğine, ancak bu yasanın uygulanmasında hem Orman Bakanlığı’nın hem de Tarım Bakanlığı’nın ayrı ayrı yetkili olduğunun görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Bunun dışında ithalat kısmına baktığımızda orada farklı bakanlıklarımızın olduğunu görüyoruz. Hatta bir orman mühendisi, süs bitkileri yetiştirecekse ziraat mühendisi olmadan bunu yapabilmesi, bunu sağlayabilmesi mümkün değil. Yani faaliyet alanı olarak bakıldığında Orman Bakanlığı’na bağlı görünüyor ama üretim alanında baktığımızda Tarım Bakanlığımıza bağlı görünüyor. Bu şöyle bir soruyu gündeme getiriyor. ‘Bu sektörün sahibi kim?’ Yani bu sektörün gerçekten sahibini bulması lazım, bu çok önemli.

Biz özellikle Tarım Bakanlığımız da Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı’na bağlı faaliyet göstermekle beraber, sektör, sorumluluk üstlenebilecek,  maddi ve manevi katkı sağlayabilecek ve sorunları çözebilecek, Tarım Bakanlığı’na bağlı bir Daire Başkanlığı talep ediyor. Bakan Yardımcımıza arz ediyorum. Bunun en kısa zamanda kurulmasını istiyoruz.

Bu aynı zamanda kayıt dışılığı da önleyecektir. Çünkü sektörde üretim alanında çeşitlilik yetersizliği var. Bu planlama ve pazarlama noktasında sıkıntılar yaratıyor. Bunu biliyoruz. Bunun dışında üretimin ve kalitenin artırılması ihracat açısından çok önemli.”  

 

-“Ar-Ge çok önemli”-

 

 Ar-Ge’nin bu sektörde çok önemli olmasına rağmen, bu alanda yetersizlik bulunduğu sektörün de ifade ettiğini bildiren Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle üniversitelerimize ve özel sektöre Ar-Ge konusunda daha fazla destek sağlanmasını talep ediyoruz. Bunun dışında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan araştırma enstitülerini, Ar-Ge çalışmalarında daha fonksiyonel, daha aktif hale getirebiliriz diye düşünüyorum.

Mesela araştırma enstitülerini süs bitkilerine yönlendirebiliriz. Ben Sakaryalıyım. Süs bitkilerinde, Sakarya hem alan hem üretim açısından birinci sırada. Sakarya Arifiye’deki Araştırma İstasyonu’nun yeterli teknik eleman istihdamı sağlandığında burayı Süs Bitkileri Araştırma Enstitüsü haline getirebiliriz. Hatta üretimin yoğun olduğu bölgelerde Süs Bitkileri Araştırma Enstitüleri kurulabilir diye düşünüyoruz. Bunu arkadaşlarımızla görüştük. Bu konuda çalışmalarımızı yapacağız.

 

-“Güçlü örgütlere ihtiyacımız var”-

 

Örgütlenme bu sektörde önemli. Yani bir sektörün gelişmesi açısından idari ve mali yönden güçlü, fonksiyonel olan örgütlere ihtiyacımız var. Özellikle depolama, ulaştırma, planlama alanında ve çeşitliliğin artırılması noktasında ben üretici örgütlerinin çok faydalı olacağının kanaatindeyim. Onun için hızlı bir şekilde sektörün örgütlenmesi gerekiyor. Burada bize ulaşan bir şey var. KDV’lerin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini istiyorlar bunun da takipçisi olacağız.

Artık evlerimizin, kamu kurumlarının bahçelerinde, yol kenarlarında, parklarda, göl ve baraj çevrelerinde doğal bitki örtüsü istiyoruz. Egzotik bitkileri artık azaltmamız lazım. Sektör gelişiyorsa yurt dışından gelen bitkilerden biraz uzak durmamız lazım. Değerli Belediye Başkanlarından istirham ediyorum, lütfen doğal bitki örtüsünü yerli ürünlerimizden kendi ürettiğimiz ürünlerden kullanalım ve çok fazla döviz ödüyoruz. Bundan da üzüntü duyuyoruz.”

Bayraktar, konuşmasının sonunda, sektöre katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Peyzaj ve Süs Bitkiciliği ödül töreninde Bayraktar’a plaket verilirken, Bayraktar da sektör temsilcisine ödül verdi.

Törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa İsen, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Bakanlık Müsteşarları, Daire Başkanları, Belediye Başkanları, Valiler ve sektör temsilcileri katıldı