Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar’ın Giresun temasları

Bayraktar’ın Giresun temasları

-Bayraktar’ın Giresun temasları

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Giresun’da Vali Karahan, DOKAP ve Fiskobirlik’i ziyaret etti

-Bayraktar: “Bölge tarım, ekonominin lokomotifi olduğunu da görüyoruz.

Çayı, fındığı, kiviyi aldığınızda ve bu bölgede arıcılığı kaldırdığınızda ekonominiz çöker”

-“DOKAP’a çok önemli görevler düşüyor”

-“Fiskobirlik’in bu bölgede güçlü olması üreticimizin güçlü olması, fındıkta Fiskobirlik’in piyasaya girmesi, piyasa istikrarının sağlanması demektir”

 

Giresun – 19.01.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu’da katıldığı sosyal güvenlik bilgilendirme seminerinden sonra Giresun’da Vali Hasan Karahan, DOKAP’ı ve Fiskobirlik’i ziyaret etti.

Vali Karahan’a nezaket ziyaretinde bulunan Bayraktar, valiliğin anı defterini imzaladı. Ziyaret sebebiyle Karahan, Bayraktar’a fincan takımı hediye ederken, Bayraktar da Valiye plaket verdi.

Valilikten önce Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce’yi ziyaret eden Bayraktar, Yüce’nin ÇAYKUR’un gelişmesinde, aktüeryal dengesinin sağlanmasında, ÇAYKUR’a çalışan üreticilerin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasında çok önemli katkıları olduğunu bildiğini belirterek, çiftçiler adına teşekkür etti.

Bu süreçte Yüce’nin Ziraat Odası başkanlarıyla teşviki mesai içinde bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Çay üreticilerinin sorunlarının çözümü noktasında odalarımızın gücünden ve bilgisinden zaman zaman istifade ettiniz ama bunun dışında onlara da fevkalede önem verdiniz. Benim oda başkanlarım da bunu unutmuyolar.

Burada çok önemli bir kurumun başındasınız, bu bölgenin sosyal ekonomik kalkınmasında demin ifade ettiğiniz gibi kalkınmadaki eşitsizliği yok etmeye yönelik ciddi çalışmalarınız ve faaliyetleriniz olduğunu biliyorum. Bu bölgeyi değerlendirdiğimizde, bölge tarımının, ekonominin lokomotifi olduğunu da görüyoruz. Çayı, fındığı, kiviyi aldığınızda ve bu bölgede arıcılığı kaldırdığınızda ekonominiz çöker. Dolayısıyla bu şunu gösterir, tarımın bu alt sektörlerinin kaliteli üretim yapması, standardı yakalaması ve üretimin sürdürülebilir olması çok önemli demektir. Burada ben inanıyorum ki DOKAP’a çok önemli görevler düşüyor ve DOKAP’ın başında sizin gibi bir isimin bulunması bölge için avantaj bunun ifade etmem lazım.

Çay bahçelerimizin fındık bahçelerimizin çok yaşlandığını biliyoruz. Bu bahçelerimizin artık gençleştirilmesi lazım. Zannediyorum bu çalışma DOKAP’ın programı içinde var. Bunun dışında yine kivi üretiminde zaman zaman pazarlamada bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Depolama sıkıntısı bunun başında geliyor. Bu manada sizin de sektöre katkı sağlayacağınız kanaatindeyim. Oda Başkanlarımızdan da özellikle Rize bölgesinde soğuk hava deposu kurulması noktasında adım atmalarını bekliyoruz.”

“Ordu bal üretiminde birinci sırada. Özellikle geçen sene floranın bozulması bizi zor durumda bırakmıştı” diyen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu seneye kar yağışıyla başladık. Bu özellikle hububat üretimi gerçekleştiren bölgelerimiz için avantaj. Buraya gelirken Bursa’ya uğradım. Kar yağışı ve arkasından don olayı var. İnşallah bu bölgede, önümüzdeki aylarda bir don olayı yaşanmaz ve geçen sene çektiğimiz sıkıntıları tekrar çekmeyiz. Bugün toplantıda da ifade ettim. Özellikle fındık üreticilerimizin bizden beklentileri var. Bu beklentilerin başında alan bazlı desteğin devamı geliyor. Bunun dışında üreticilerimiz, bahçelerin yenilenmesini, gençleştirilmesini talep ediyorlar. Biz Bakan Bey ile yaptığımız görüşmede alan bazlı desteğin devam edeceğini kendisinden duyduk ve bunu paylaştık. Ağaçların gençleştirilmesi lazım deniyor. Şimdi bu ayrı bir proje. Bu Bakanlığın çalışması ve biz buna destek veriyoruz ama bugün için olmayan ürüne desteği nasıl vereceksiniz. Bir vilayette 8 tane ilçe sıfır çekmiş, hiç üretim yok. Olmayan ürüne destek olur mu? Şuan için alan bazlı desteğin devamı gerekir. Dolayısıyla üreticilerimizin sorunlarının çözülmesi noktasında hem Ziraat Odaları hem de Ziraat Odaları Birliği beraber bir faaliyet içinde.

Burada tabi Fiskobirlik’e de destek verilmesi lazım. Fiskobirlik’te bu bölgede önemli bir kurum fındık üreticilerin en önemli kurumu onun da idari ve mali yönden güçlü olması zaman zaman piyasaya girmesi, fındık üretiminde ve pazarlanmasındaki istikrarsızlıkları ortadan kaldıracaktır.

Bayraktar, TZOB olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirerek, “yeter ki bölgenin sosyal ekonomik kalkınmasına katkı da bulunalım. Ziraat Odalarımız da her türlü işbirliğine hazır” dedi.

Bayraktar’ın konuşmasından sonra DOKAP Başkanı Yüce kendi elleriyle beyaz çay demleyerek Genel Başkan’a ve misafirlere ikramda bulundu.

 

-Fiskobirlik’e ziyaret-

 

DOKAP’tan sonra Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar’ı ziyaret eden Bayraktar, kurumun geldiği noktaya iyi bakmak gerektiğini, son dönemde Fiskobirlik’te bir yapısal değişim olduğunu belirtti.

Bayraktar, şunları söyledi:

“Bizde bir laf vardır dere geçerken at değiştirilmez. Burada bir istikrar yakalanmışken, kurum rehabilite edilirken bir değişim, kurumu ileriye götürmezdi. Delegasyon bunun farkında olduğu için çok isabetli bir karar vermiş. Bundan sonra Fiskobirlik’in daha da başarılı olacağına inanıyorum. Biz de bize düşen ne varsa Ziraat Odaları olarak bu kurumun yanındayız. Fiskobirlik’in bu bölgede güçlü olması üreticimizin güçlü olması, fındıkta Fiskobirlik’in piyasaya girmesi demek piyasa istikrarının sağlanması demektir. İdari ve mali yönden başarılı olan bir Fiskobirlik, bizim arzu ettiğimiz bir kurumdur. Başarılar diliyorum.”

Lütfi Bayraktar, TZOB Genel Başkanı’na, “ziyaretiniz bizi sevindirdi. Hakikaten zor bir süreçten geçtik. Fiskobirlik iyi yolda, her geçen gün piyasadaki etkinliğini artıracak” dedi.