Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Tarsim Genel Müdürü Satoğlu’nu kabul etti

Bayraktar, Tarsim Genel Müdürü Satoğlu’nu kabul etti

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “En önemli risklerden olan kuraklık ve tarla ürünlerinde don riskinin kapsamda olmaması tarla ziraatı yapan üreticileri sigortadan uzaklaştırıyor”

-“Meyvelerde pembe tomurcuk döneminin kapsama alınmasını talep ediyoruz”

-“Üreticilerimiz eksperlerin uygulamalarından rahatsız. Bu konuda çok şikayet geliyor”

-“Hayvancılıkta kapsamdaki hastalıklar yeterli değil”

 

Ankara - 02.12.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu’nu kabul etti.

Bayraktar ile Satoğlu, görüşmede, tarım sigortalarıyla ilgili konuları, üreticilerimizin karşılaştığı sorunları ele aldı, TARSİM’in daha fazla mesafe kat etmesi için neler yapılması gerektiğine dair fikir alışverişinde bulundular.

 

-“Kanunun çıkması için yoğun çaba gösterdik”- 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2005 yılında yürürlüğe giren  5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun üreticilerimizin faydasına olduğunu, kanunun çıkması için yoğun çaba gösterdiklerini bildirdi. Kanunun çıktığı tarihten bu yana önemli mesafe kat ettiğini belirten Bayraktar, buna rağmen üreticilerimizin TARSİM ile ilgili sorunları bulunduğunu, en önemli sorunun da üreticimizin bilgilendirilmesindeki eksiklik olduğunu, bu sorunun işbirliği içinde bilgilendirme toplantılarıyla telafi edilebileceğini vurguladı. Bayraktar, TZOB tarafından düzenlenen doğal afetlerle ilgil toplantılara TARSİM’den katılımın olmasının üretici açısından çok faydalı olacağına dikkati çekti.

 

-“Acenteler yeterli bilgi vermiyor”- 

Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarım sigortası yapan acenteler sigorta işlemleri esnasında yeterli bilgi vermiyor. Üretimiz bu durumdan rahatsız. Buna çözüm getirilmesi gerekir. Özellikle en önemli risklerden olan kuraklık ve tarla ürünlerinde don riskinin kapsamda olmaması tarla ziraatı yapan üreticileri sigortadan uzaklaştırıyor. Meyvelerde pembe tomurcuk döneminin kapsama alınmasını meyve üreticilerimiz talep ediyor.

Üreticilerimiz eksperlerin uygulamalarından rahatsız. Bu konuda çok şikayet geliyor. Hayvancılıkta kapsamdaki hastalıklar yeterli değil. Diğer taraftan üreticinin tarım sigortalı olabilme şartlarından biri de ÇKS kaydı şartı. Eğer TARSİM’in gelişmesi isteniyorsa, üretim yapan üreticinin ürününü sigortalamada böyle bir şart aranmamalı.”

 

-TARSİM Genel Müdürü Satoğlu-  

TARSİM Genel Müdürü Satoğlu da eğitimin çok önemli olduğunu, karşılaşılan sorunların bilgilendirme eksikliğinden kaynaklandığını, bunu gidermek için eğitimler düzenleyeceklerini belirtti. Eksperlere yönelik iletişim teknikleri konusunda eğitime başladıklarını bildiren Satoğlu, “sigorta acentelerine yönelik olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nde ilgili personeli eğitime aldık.. Bazı risklerin kapsama alınması konusunda da çalışmalar yaptık. Hayvan hastalıklarından şap, 2016’dan itibaren  sigorta kapsamına alındı” dedi. 

Kabulde, TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya ile Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can da hazır bulundu.