Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, İnegöl’de analiz laboratuvarı açtı

Bayraktar, İnegöl’de analiz laboratuvarı açtı

-Bayraktar, İnegöl’de analiz laboratuvarı açtı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Çiftçimizin üretimini sürdürebilir kılması açısından

muhakkak surette yaralarını sarmamız lazım. Çiftçimizi ayakta tutmamız lazım”

-“200'e yakın Avrupa Birliği kırsal kalkınma projesini hayata geçirdik. Kaynaklarını bulduk ve çiftçimize bu kaynakları hizmet olarak kullandık”

-“Türkiye genelinde 85 laboratuvar açılışı gerçekleştirdik”

-“Her şeyi devletten bekleme anlayışından sıyrılmamız lazım”

-“Bize gelen aidat, rant, faiz parası değil, alın teri. Son kuruşuna kadar çiftçimize bunu hizmet olarak geri vermemiz lazım”

-“Laboratuvar önemli. Toprağın hangi besin maddelerine ihtiyacı olduğunu bu laboratuvarlar marifetiyle tespit ediyoruz. Hem mikro analiz hem de makro analiz yapıyoruz”

 

İnegöl/Bursa – 16.01.2015 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında da zarar gören çiftçilerin borç erteleme kapsamına alınması gerektiğini, elektrik borçlarının da yapılandırılması için çalışma yaptıklarını bildirerek, “Çiftçimizin üretimini sürdürebilir kılması açısından muhakkak surette yaralarını sarmamız lazım. Çiftçimizi ayakta tutmamız lazım” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 200'e yakın Avrupa Birliği kırsal kalkınma projesini hayata geçirdiklerini, kaynak bulduklarını ve çiftçiye bu kaynakları hizmet olarak kullandıklarını belirterek, “Her şeyi devletten bekleme anlayışından sıyrılmamız lazım" dedi.

Bayraktar, Bursa’nın İnegöl İlçesi Ziraat Odası tarafından kurulan Toprak, Bitki ve Su Analiz Laboratuvarı’nın açılışını yaptı.

Şemsi Bayraktar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, İnegöl Ziraat Odası’nın laboratuvar için 300 bin lira harcandığını, Ziraat Odaları olarak ülke genelinde 85 laboratuvar kurup hizmete açtıklarını bildirdi.

Ziraat Odaları’nın yüzde 80'inin kendi mülkiyetindeki hizmet binalarında faaliyet gösterdiğini aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu fevkalade önemli. Odalarımızın yüzde 45'inde tarım alet ve makineleri var. Bunun önemsiyoruz. Çiftçimize hizmet ediyor. Türkiye genelinde 85 laboratuvar açılışı gerçekleştirdik. Bu fevkalade önemli. Daha önemlisi de 200'e yakın Avrupa Birliği kırsal kalkınma projesini hayata geçirdik. Kaynaklarını bulduk ve çiftçimize bu kaynakları hizmet olarak kullandık. Her şeyi kamudan, her şeyi devletten bekleme anlayışından sıyrılmamız lazım."

Bayraktar, çiftçilerin alın terini kendilerine teslim ettiğini ve odalarının çok güçlü olduğunu dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bazı hizmetlerini üstlenmek istediklerini, bunun çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Bayraktar, “Bize gelen aidat, rant, faiz parası değil, alın teri. Son kuruşuna kadar çiftçimize bunu hizmet olarak geri vermemiz lazım.  Biz bize yakışanı yapmamız lazım. Bunu yapamazsak, her zaman söylüyorum, bu para bizi ateş gibi yakar” ifadesini kullandı.

 

-“Yetersiz, yanlış gübre kullanımı 10 milyar liralık verim

kaybına yol açıyor”-

 

Şemsi Bayraktar, yetersiz ve yanlış gübre kullanımının 10 milyar lira civarında israfa, verim kaybına yol açtığını belirtti. Bunun çok önemli bir miktar olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Yeterli gübre kullanmak lazım. Toprağın ihtiyacı olan gübreyi kullanmak gerekiyor. Toprağın hangi besin maddelerine ihtiyacı olduğunu bu laboratuvarlar marifetiyle tespit ediyoruz. Hem mikro analiz hem de makro analiz yapıyoruz. Devlet de bu tahlili yaptıranlara, toprak analizlerini teşvik etmek maksadıyla birtakım destekler veriyor" diye konuştu.

 

-“Büyük hedefler belirledik”-

 

Büyük hedefler belirlediklerini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Çiftçimizin neye ihtiyacı varsa onu karşılamak durumundayız. 2013 yılının Eylül ayında büyük kuraklık yaşadık. Doğal sonucu olarak buğday üretimimiz 22 milyon 50 bin tondan 19 milyon tona geriledi. 2014 yılının Mart ayın da don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Meyvelerimiz zarar gördü. 2015 yılına geldiğimiz de İnegöl’de aşırı kar yağışı nedeniyle seralarımız zarar gördü. Bir hafta önce de don yaşadık. Çiftçilerimizin borçlarının yapılandırıldığını biliyoruz. Geçen günler de bakanımızla görüştüm. Başbakandan da bir randevu talep ettim. Ocak ayında da zarar gören çiftçilerimiz, borç erteleme kapsamına alınması lazım. Elektrik borçlarının da yapılandırılması için çalışma yapıyoruz. Çiftçimizin üretimini sürdürebilir kılması açısından muhakkak surette yaralarını sarmamız lazım. Çiftçimizi ayakta tutmamız lazım.”

Bayraktar, açılışını yaptığı laboratuvarı gezdi. Analizler de alınan ücretin 35 lira olduğunu öğrenen Genel Başkan Bayraktar, ücretin bu yıl için indirilmesini talep etti. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de analiz ücretinin 2015 yılı boyunca yüzde 25 indirimli uygulanacağını bildirdi.

Şemsi Bayraktar, laboratuvarın açılışını gerçekleştirdikten sonra çiftçilerle bir araya gelerek sorunları dinledi.

 

-Diğer konuşmacılar-

 

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Ziraat Odası olarak yegane amaçlarının çiftçiye hizmet etmek olduğunu bildirerek, “Çiftçilerimizin refah seviyesini yükseltmek, daha bol ve kaliteli ürün almasını sağlamak. İnegöl’de tarımsal üretimi ve ürün verimini arttıracak İnegöl tarımını daha ileriye taşıyacak bir toprak analiz laboratuvarı kurduk. 300 bin lira bütçeli bu laboratuvar ile İnegöl Ziraat Odası bünyesinde, çiftçimizin çok ihtiyaç duyduğu ‘Toprak Su ve Yaprak Analiz Laboratuvarı’ sayesinde verim ve kalite artışında büyük ilerleme sağlanmış olacak" dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’de yılda 2 kez mobilya, bir kez de tarım fuarı yaptıklarını söyledi.  Aktaş, “Nasıl ki mobilyada İnegöl adına bir başarı öyküsü yazdıysak inşallah tarımla alakalı da aynı öyküyü yazacağız" diye konuştu.

Tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getiren AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, her zaman tarımı desteklediklerini açıkladı. 

Laboratuvar açılışında TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu da hazır bulundu.

Açılış törenine, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin başkanları, Ziraat Odalarının başkanları ve çiftçiler katıldı.