Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Almanya Büyükelçiliği Tarım Müsteşarını kabul etti

Bayraktar, Almanya Büyükelçiliği Tarım Müsteşarını kabul etti

-Bayraktar, Almanya Büyükelçiliği Tarım Müsteşarını kabul etti

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Almanya ile ilişkilerimiz geçmişten bu yana gayet iyi. Bu dış ticarete yansıyacak”

-“Türkiye, AB’nin gıda ambarı olacak düzeyde bir ülke. Türkiye, AB’yi meyvesiz, sebzesiz, gıdasız bırakmaz”

-“Türkiye ile AB arasındaki ticaretin geliştirilmesi için vizelerin kalkması ilişkileri daha da geliştirecektir”  

-“Umuyorum, Rusya kendine de zarar veren bu ambargoyu kaldırır”

-Almanya Tarım Müsteşarı Erbach-Fürstenau: “Almanya’daki tüketiciler Türk ürünlerinin değerini çok iyi biliyor”

 

Ankara – 16.12.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye ile Almanya ilişkilerin geçmişten bu yana gayet iyi gittiğini bildirerek, “bu dış ticarete yansıyacak” dedi.

Bayraktar, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Philipp Graf zu Erbach-Fürstenau’yu kabul etti. Kabulde Bayraktar, Almanya ile Türkiye’nin iyi bir çalışma ortaklığına girdiğini belirtti.

Verimliliğin çok önemli olduğunu vurgulayan, verimliliğin artırılmasını önleyen yapısal sorunların bir an evvel çözülmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:

“En başta da parçalı arazi yapısı sorununu çözmeliyiz. Bu konuda yeni bir kanuni düzenleme yapılmasını talep etmiştik. Bu kanun çıktı. Miras hukukunda değişiklik yapıldı. Ayrıca, bugüne kadar 5 milyon hektar arazi toplulaştırıldı. Yine verimliliğin artırılması konusunda tarımda mekanizasyonla ilgili olarak devlet desteği var. Makine techizat alımına destek veriliyor.64. Hükümetin programında yem ve gübrede KDV’nin kaldırılacağı açıklandı. Biz mazota da destek verilmesini istiyoruz. Hayvancılıkta uygulanan sıfır faizli kredi sektörün gelişmesine katkı sağladı. Üreticiler bu destekten yararlanabiliyor. Seracılığa sıfır faizli kredi verilmesi sektörü daha da geliştirecek.

Sulanamayan 2,5 milyon hektar arazimiz var. GAP, DAP; KOP gibi projeler bitirildiğinde, sulanabilecek alanlar sulamaya açıldığında çiftçimizin geliri artacak, tarımımız daha da gelişecek.

Hükümet programında, halen yüzde 2 olan Organik tarım yapılan alanların toplam tarım alanlarına oranı yüzde 2’den yüzde 4’e çıkarılacağı öngörülüyor. Bunu da olumlu karşılıyoruz.”

 

-“Ziraat Odaları’na üye 5 milyona yakın çiftçi var”-

 

Ziraat Odaları’na üye 5 milyona yakın çiftçi olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Yasal düzenlemeler de dahil olmak üzere çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz.

Ülkemiz yapısal sorunlarını çözerse 18 milyar dolar ihracatımız 40-45 milyar dolara çıkar. İhracatımızın önemli bir bölümü Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Türkiye AB’nin gıda ambarı olacak düzeyde bir ülke. Türkiye, AB’yi meyvesiz, sebzesiz, gıdasız bırakmaz. AB ile müzakereleri yakından takip ediyoruz. Türkiye AB Karma İstişare Komitesi eşbaşkanlığı yaptım. Bu dönemde de ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştım. Geçmişte biz, TZOB olarak da Tarım Bakanlığımız ve Alman Tarım Birliği (DLG) ile hayvancılığın geliştirilmesi konusunda işbirliği yaptık. Türkiye ile AB arasındaki ticaretin geliştirilmesi için vizelerin kalkması ilişkileri daha da geliştirecektir.   

Rusya ve Türkiye olgun iki devlettir. Olgun devletler, sorun üretmez, sorun çözer. Ama ülkeler ilkelerini de korur. Benzer bir durumda Almanya da Türkiye gibi hareket ederdi. Rusya, olgun bir devlet gibi hareket etmedi. Rusya, yaş meyve ve sebzeyi, bizim dışımızda daha ucuza alabileceği bir ülke yok. Biz Rusya’dan 1 milyar dolarlık buğday alıyoruz. Bunu başka ülkelerden de alabiliriz. Umuyorum, Rusya kendine de zarar veren bu ambargoyu kaldırır. Rus ekonomisi iyi değil. Ambargonun enflasyonu 2 puan artıracağı söyleniyor. Türkiye’nin ticaretinin yüzde 50’sinden fazla AB ile. Mallarımız giriyor ama insanımız giremiyordu. Bundan sonra bu sorun da aşılırsa AB ile ticaretimiz daha fazla artar.”

Zaman zaman fiyatların gerilediğini üreticilerin mağdur olduğunu bildiren Bayraktar, “biz de üreticilerimizin sıkıntılarını dile getiriyor, destek almalarını sağlıyoruz. Bu konuda üretici birlikleri önemli. Almanya ve AB’de üretici birlikleri çok fonksiyoneller. Biz birlik ve kooperatif sayısı çok fazla olmakla birlikte fonksiyonel değiller. Fiyatlar düşünce üretici birlikleri piyasa girip müdahale edebilmeli. Bunun kanunu da var ama üretici birliklerimiz bunu yapamıyor. Öncelikle kanunun rehabilite edilmesi gerekiyor. Bunun için de çalışıyoruz” dedi.

 

-Almanya Tarım Müsteşarı-

 

Almanya Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Erbach-Fürstenau, hükümetler arasındaki iyi ilişkilerin tarımda işbirliğinin gelişmesine de katkı yapacağını belirtti. Almanya’daki tüketicilerin Türk ürünlerinin değerini çok iyi bildiğini vurgulayan Müsteşar Erbach-Fürstenau’yu, “Türk ürünleri tüketmekten dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi. Halen Türkiye’de birçok ikili proje yürüttüklerini belirten Erbach-Fürstenau, Türkiye’de, Alman Tarım Bakanlığı tarafından finanse edilen birçok proje bulunduğunu, Türkiye’de ekolojik tarımın geliştirilmesi konusundaki projelere de destek sağladıklarını bildirdi. Erbach-Fürstenau, Almanya’nın, ekolojik tarım ürünleri konusunda iyi bir pazar olduğunu da vurguladı.

Müsteşar Erbach-Fürstenau, AB ile Türkiye’nin ortak taraflarından birinin de her iki tarafa da Rusya’nın ambargo koyması olduğunu, Almanya ve Türkiye’nin bu konuda birbirine destek olabileceğini belirtti.