Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Yeni anayasa çalışmaları…

Yeni anayasa çalışmaları…

-Yeni anayasa çalışmaları…
-TBMM Başkanı Çiçek, STK başkanlarıyla bir araya geldi
-Çiçek: ''Sizler de bu sürece destek verirseniz, 2012’nin sonuna
yeni anayasayı bitirmeyi hedefliyoruz''
-Bayraktar: “Gıda geleceğin en büyük sektörü olacak;
sürdürülebilir tarım için devlet destekleri anayasal
düzeyde temel normlarla teminat altına alınmalıdır”
-“Su kaynaklarının korunması hayati önem taşıyor; anayasal
güvence altına alınmalı, gelecek nesiller kurtarılmalıdır”
-“Meslek kuruluşlarının anayasal statüsü mutlaka korunmalıdır”

Ankara - TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, aralarında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının (STK) başkanlarıyla bir araya geldi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu toplantı salonundaki görüşmede bir konuşma yapan TBMM Başkanı Çiçek, STK'ların da anayasa çalışmalarına destek vermesi halinde 2012 yılının sonuna kadar yeni anayasa yapımını bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Siyasi partilerin genel başkanlarının mutabakatı, muvafakati ve destekleriyle 19 Ekim’den bu tarafa çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Çiçek, ''Bugün de istedik ki yaklaşık 40 milyondan fazla hedef kitlesi olan bu çatı kuruluşları hem bilgilendirelim; hem de sizlerden taleplerimiz var doğrusunu isterseniz. Komisyon üyesi arkadaşlarımızla böyle bir karara varmıştık. Bugün bunun birinci ayağını gerçekleştirmiş oluyoruz. 12 üye arkadaşımızla birlikte toplantıya katılmak istedik, ancak Meclisin tatile girmesi sebebiyle, partilerden arkadaşlarımız imkanları ölçüsünde katılmış oldular'' diye konuştu.

Komisyon olarak bir şeyi slogan haline getirdiklerini belirten Çiçek, ''Biz yeni bir anayasa yazmıyoruz, yeni bir anayasa yapıyoruz'' diyerek, bu ikisi arasında büyük bir fark olduğunu ifade etti. Çiçek, şunları kaydetti:

''Yeni bir anayasa yazıyor olsaydık, 12 arkadaşımız, akademik destek de alırdık, yeni bir taslak metin ortaya çıkarır, bunu sizlere gönderir, sonra da görüşlerinizi alır, teklif haline getirir Meclise sunardık. Ancak hepimizin ortak olarak kabul ettiği husus şu ki; eğer gerçekten halkın anayasası olacaksa, bizim anayasamız, benim de bu işte katkım var diyebileceği bir anayasayı birlikte yapacaksak, ki hepimizin kanaati budur, kararı budur, inancı budur, doğru olan da budur. Evvela işin birinci etabında halkın ne istediğinin, nasıl bir anayasa istediğinin ortaya konulması lazım.''
-''Zamanı iyi kullanmalıyız''-

Bunun için 4 basamaklı bir çalışma programı ortaya koyduklarını belirten Çiçek, bunun birinci ayağının, halkın ve STK'ların görüşlerini almak olduğunu ifade etti. Bugüne kadar komisyon olarak anayasanın içeriğiyle ilgili bir görüş ortaya koymadıklarını belirten Çiçek, bunu, halkın ve STK'ların görüşlerini önemsedikleri için yapmadıklarını söyledi.
Zamanı iyi kullanmak adına STK'lardan yoğun bir çaba, destek ve katkı beklediklerini belirten Çiçek, şöyle devam etti:
''Çünkü sizler de bu sürece destek verirseniz, 2012 yılının sonuna bu işi bitirmeyi hedefliyoruz. Yani temennimiz odur ki 2012 yılı, yeni bir anayasa yılı olsun. Bu biraz bizim çabamıza bağlı olduğu kadar, bizden daha çok sizlerin gayretine ve çabasına bağlıdır. Neticede zamanı iyi kullanamazsak, sonra yeni anayasa yapımıyla ilgili bir kısım tereddütler hasıl olur. 2013, 2014 arka arkaya seçimler geliyor. O zaman da böylesine önemli bir işi yapmakta birtakım sıkıntılarımız olabilir. Onun için bizler de bunları ayrıntılı bir şekilde burada konuşmak istedik. Herkesin burada olması da bizim işimize geliyor, zaman açısından... Verimli bir toplantı olacağına inanıyorum.''

-Genel Başkan Bayraktar TZOB’un görüşlerini açıkladı-
Toplantıda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yeni yapılacak anayasa için görüşlerini açıklayan Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yeni anayasa için bir yandan meslek kuruluşları ve sendika konfederasyonlarından oluşan Anayasa Platformu’nda, bir yandan da 741 Ziraat Odasına kayıtlı üyeleri arasında çalışmaları sürdüklerini bildirdi.
Katılımcılığı sağlamak adına değişik illerde toplantılar yaparak üyelerinin önerilerinin alınacağı bilgisini de veren Bayraktar, TZOB’un, yeni anayasada “olmazsa olmazlar”ın dışında, tarım sektörünü ve dolayısıyla ülkemiz açısından da hayati önem taşıyan konuların yer almasını istediklerini vurguladı. Gıdanın geleceğin en büyük sektörü olacağının altını çizen, küresel sermayenin silah ticaretinden gıda ticaretine kaymaya başladığını, geleceğin zengin ülkelerinin gıda güvenliğini sağlayan ve gıda ihracatını yapan ülkeler olacağının altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:
-Desteklemeler; gıda ve su-
“Toplumun düzenli ve yeterli beslenmesi ancak sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikasıyla sağlanabilir. Sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikası da devletin bu alanlardaki planlama, düzenleme, denetleme, desteklemesiyle gerçekleştirilebilir. Bundan dolayı, devlet, tarım ve hayvancılıkta planlama, düzenleme ve denetlemelerinin yanı sıra desteklemeyi de anayasal düzeyde temel kural olarak teminat altına almalıdır.”
“Yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması bizim için hayati önem taşımaktadır” diyen Bayraktar, tarımsal sulama için su bulunamadığını, temiz içme suyuna ulaşmakta zorlanıldığını belirterek, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını, su kaynaklarının korunmasının yaşamsal önemi bulunduğunu için anayasal güvence altına alınması gerektiğini bildirdi.

-Anayasa Mahkemesine başvuru-
Bayraktar, konuşmasında, 12 Eylül 2010 halk oylamasıyla Anayasa’nın 148. maddesine eklenen bir fıkra ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı sağlandığını da anımsatarak, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına da kuruluşlarıyla ilgili olumsuz sonuçlar doğuracağı görülen yasaların iptali istemiyle ve belli sınırlar içinde Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan başvuru hakkı tanınmalıdır” dedi.
12 Eylül 2010 halk oylamasıyla Anayasa’ya giren ve hazırlık çalışmaları sırasında TZOB’un da talepleri arasında bulunan Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeni anayasada da fonksiyonel olarak yer almasını istediklerini bildiren Bayraktar, mesleki örgütlenmenin teşvik edilmesini istediklerini de belirtti. Bayraktar, “Bir mesleki faaliyete, ancak o alanda kurulmuş meslek odasına tescil ile resmi statü tanınması mümkün olabileceğinden, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının anayasal statüsü mutlaka korunmalıdır” görüşünü dile getirdi.

-Hisarcıklıoğlu’nun sözleri-
STK’ların yeni anayasa çerçevesinde yaptığı toplantılar sonrası hazırlanan ve genel başkanlarca imzalanan ortak metni okuyan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olması gerektiğini söyledi.
''Yeni anayasanın 74 milyonun mutabakat metni olmasını istiyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, bu süreçte katılımcılığın çok önemli olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, toplumun görüşlerini ifade edebileceği platformların ve kanallarının varlığının anayasa hazırlama sürecine ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.
''Yeni anayasanın üzerine inşa edileceği temel ilkeler sürecinde sağlayacakları katkıları hepimizin ortak imzasıyla Meclis başkanımıza iletiyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Önümüzdeki dönem, çok sayıda ilde geniş katılımlı toplantılar organize edeceğiz. Türkiye'nin geniş kesimlerini temsil etme kabiliyetimizi harekete geçireceğiz. Bu yolla diyaloga dayanan ortak akıl aramaya yönelik bir mutabakat kültürünü yeni anayasa hazırlama sürecine egemen kılmaya çalışacağız. Türkiye konuşsun istiyoruz, konuşarak ortaklaşsın istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüzün olduğunu göreceğiz. Sürecin her aşamasının bir bayram aşamasında geçmesini sağlamaya çalışacağız. Anayasanın halkla buluşmasına katkı vermek istiyoruz. Yüce meclisimiz bu sefer halkın anayasasını, halkla birlikte yazmak istiyor. Yeni anayasa bizi geleceğe taşıyacak. Koyduğumuz büyük hedeflere doğru, sağlam bir köprü vazifesi görecek.''
Toplantıya TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TURMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile Türk Veteriner Hekimler Birliği ve TİSK temsilcileri katıldı.
Konuşmaların ardından görüşme, basına kapalı olarak devam etti.