Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Üretici Para Etmeyen Üzümü Dereye Döktü

Üretici Para Etmeyen Üzümü Dereye Döktü

Üretici Para Etmeyen Üzümü Dereye Döktü

TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuri SORMAN Buldan Ziraat Odasını ziyaret ederek, Oda Yöneticileri ve çiftçilerle görüştü. Buldan Ziraat Odası'nda yapılan görüşmeye Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi GEMİCİ, Buldan Ziraat Odası Başkanı İrfan ÖZİNSEL’in yanı sıra Buldan Ziraat Odası Yönetim ve Meclis üyeleri ve bölge üreticileri katıldı.
Yapılan görüşmede Buldan üreticilerinin sorunlarını TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR'a anlatan Buldan Ziraat Odası Başkanı İrfan ÖZİNSEL şunları söyledi: “İlçemiz Yenicekent kasabası, Oğuz, Doğanköy, Bölmekaya ve Mahmutlu köylerinde toplam 30 bin dekar alanda Sultani çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dekara ortalama 3.500 kg yaş üzüm alınmakta olup, 2006 yılı için ortalama 105 bin ton yaş üzüm rekoltesi gerçekleşmiştir.

İlçemiz Yenicekent kasabasında 15 Temmuz'dan itibaren yaş üzüm hasadı başlamakta olup erkenci bir bölgedir. Bölgemizden birçok dış ülkeye yaş üzüm ihracatı yapılmaktadır. Ancak son iki yıldır bazı sebeplerden dolayı ihracatımızda önemli bir yavaşlama görülmektedir. 4 Ekim tarihi itibariyle hasatın yüzde 60-65 civarında yapılmış olduğu, yaklaşık 40 ton civarında yaş üzümün omca üzerinde bulunduğu tahmin edilmektedir. Ancak Eylül ayının son haftalarında meydana gelen yağışlardan dolayı büyük ölçüde zarar meydana gelmiş, omca üzerinde bulunan yaklaşık 40 ton yaş üzüm çatlama, çöküntü ve çürümelerden dolayı ekonomik değerini yitirmiştir. Doğal olarak 150-200 YTL'ye kadar yaş üzüm fiyatı, 50-60 YTL'ye kadar da çıkıntı şaraplık üzüm fiyatı gerilemiştir. Şuanda ilçemizde Tariş Üzüm Birliği üzüm alımını durdurmuş. Ancak, borcu olan üreticinin borcu kadar kuru üzümünü almaktadır. Ekim ayı sonu itibariyle Tariş, ilçemizden 600 ton kuru üzüm alımı yapmış ve 1 YTL avans vermiştir. Ancak, kuru üzüm fiyatını açıklamamıştır.”
Yapılan görüşmede üreticilerin sorunlarını dinleyen TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, Yenicekent'e giderek yaş üzümde yaşanan sorunları bizzat yerinde incelemiş, yaşanan sorunların çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşerek, gerekenin yapılacağını belirtmiştir.

BAYRAKTAR’dan Üzüm Üreticilerine Destek

TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, Yönetim Kurulu Üyesi Nuri SORMAN ile Çal Ziraat Odası'nı ziyaret ederek, Oda Yöneticileri ve bölge üreticileriyle görüştü.

Yapılan görüşmede bölge üreticilerinin sorunlarını anlatan Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail KOÇAL, bölgedeki tek geçim kaynağının bağcılık olduğunu ve 220 bin dekar bağ alanı bulunduğunu belirterek, “Yıllardır geçimimizi üzüme bağlamışız. Yöremiz sulanmayan kurak bir bölge, bu doğa şartlarında bağcılıktan başka seçeneğimiz yok. Devletin desteklemediği tek tarım ürünü üzüm. Biz destekten vazgeçtik, üzümümüzden yapılan şaraba uygulanan ÖTV'nin yüksek olması sebebiyle şarap fabrikaları şaraplarını satamadıkları için üzümlerimizi alamıyorlar” dedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR'dan şarap ithalatına izin verilmesi ve şaraba uygulanan ÖTV'nin makul seviyelere çekilmesi için gerekli çalışma ve girişimlerde bulunmasını isteyen KOÇAL, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sofralık üzüm üreten üreticilerimiz de şaraplık üzüm üreten üreticiler gibi dertli. Her yıl üzüm sezonu geldiğinde dertlerimiz bir kat daha artıyor, yine mi kötü bir sezon geçireceğiz diye. Sorunlarımızı Meclis’teki Milletvekillerine, Bakanlara ve Başbakan’a ilettik, ancak sesimizi duyuramadık. Fındık üreticileri gibi bizde mi yollara düşelim? Gerekirse onu da yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Her yıl üretim maliyetimiz artarken, ürünümüzün fiyatı düşüyor. Bunu anlamak mümkün değil.”
Yapılan görüşmede TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, üreticilerin sorunlarını bildiklerini, bu sorunların çözümü için uğraştıklarını ve bundan sonra da sorunların çözümü noktasında yetkililerle görüşmelere devam ederek ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.