Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) 37. Dünya Çiftçiler Kongresi yapıldı

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) 37. Dünya Çiftçiler Kongresi yapıldı

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) 37. Dünya Çiftçiler Kongresi yapıldı

TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR
IFAP Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi

IFAP'ın 37'nci Dünya Çiftçiler Kongresi'nde, 300 çiftçi lideri, Kore’nin başkenti Seul'de bir araya gelerek dünya çiftçilerinin hedeflerini tartıştı.


IFAP'ın 37. Dünya Çiftçiler Kongresi bu yıl Kore'nin Başkenti Seul'de yapıldı. 70 ülkeden 300 çiftçi liderinin, dünyada tarımın ve çiftçilerin karşı karşıya geldiği problemler ve çiftçilerin gelecek hedeflerine yönelik konuları tartışmak üzere bir araya geldiği Kongre'de çiftçi liderlerinin ele aldığı başlıklar arasında “çölleşme, çölleşme ile mücadelede çiftçilerin rolü, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji gibi çevre ve doğal kaynak yönetimi, su konuları, DTÖ müzakereleri gibi tarım ticaretini ilgilendiren konular, sağlık, gıda güvenliği, gıdaların etiketlenmesi, bölgesel işaretler, sürdürülebilir tarımsal kalkınma için ortaklıklar kurulması, kırsal kalkınma, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yemler, tahıllar ve yağlı tohumlar, biodizel, tropik bitkiler, Asya, Akdeniz, Latin Amerika ve Karayipler, Afrika ve OECD Çiftçi Komitelerinin bölgesel durum toplantıları, genç çiftçiler, tarımsal kooperatifler, tarımda kadın, araştırma” gibi konular bulunmaktadır. Ulusal tarım politikalarını uygulayan hükümetlere çiftçilerin yaşam standartlarını çok daha iyi bir düzeye getirecek uluslararası yeni tarım politikaları belirlemek amacıyla düzenlenen bu kongre, aynı zamanda IFAP'ın 60. kuruluş yıldönümü kutlamalarına da sahne olmuştur.
Dünyadaki 600 milyon çiftçi ailesini 80 ülkeden 115 ulusal çiftçi kuruluşu ile temsil eden Federasyonun Kongresinde, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm dünya ülke çiftçilerini bir araya getirebilen yegane kuruluş olarak IFAP'ın hedefleri arasında, çiftçilerin ortak ilgi alanlarını, problemlerini ortaya koymak, bu problemlere çözümler üretmek ve birlik olarak çiftçilere yardımcı olan uluslararası kurumlara çiftçilerin gerçek ihtiyacını karşılayacak somut politikalar önermek gibi önemli çalışmalar yer almaktadır. Konferansta çiftçi liderleri ile dünyanın en üst düzey tarım politikaları yapan liderleri de diyalog kurmak üzere bir araya gelmişlerdir. Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdürü Pascal LAMİ'nin Cenevre'den uydu aracılığıyla katılarak tebliğ sunduğu ve canlı soru cevap bölümüne katıldığı toplantıda, ayrıca Kore, Hollanda ve Japonya'nın Tarım Bakanları, Birleşmiş Milletler Konvansiyonu Çölleşme ile Mücadele Kurumu, Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu (IFAD) Genel Müdürü aktif katılım sağlamışlardır.
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin de 1972 yılından beri üyesi olduğu IFAP'ın 37. Dünya Çiftçiler Kongresine TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri ile katılan Genel Başkan Şemsi BAYRAKTAR, IFAP'ın Yönetim Kurulu üyeliğine de aday olmuş ve seçilmiştir.
Kongreye TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR'ın yanı sıra TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri; Hüseyin ÖNBEY, Necat AVCI, Mehmet Rıfat AKYÜZ, Bayram SEVİM, Nizamettin AYDİŞ, Mustafa HEPOKUR, Selahattin BİÇER, Hüseyin TOPÇUOĞLU ve TZOB Danışma Kurulu Üyesi Ali ERYILMAZ katıldı.
Akdeniz Bölgesi Çiftçi Komitesinde Türkiye'yi temsil eden TZOB, ayrıca Asya Bölgesi Çiftçi Komitesinin de önemli bir üyesidir. Türkiye, konumu itibariyle Asya ve Avrupa kıtaları arasında stratejik öneme sahip bir ülke olması sebebiyle IFAP bünyesindeki Asya Grubunda da yer almaktadır. IFAP'ın Dünya Çiftçiler Kongresinde bu kapsamda Asya Yönetim Kurulunda yapılan görev değişiklikleri münasebetiyle yapılan seçimlerde, TZOB, Batı Asya Başkan Yardımcılığı görevine talip olmuştur. Asya Çiftçi Komitesi oturumu sırasında TZOB Genel Başkan Danışmanı Dr. Nurullah ÖZCAN, “Türkiye'de Çiftçilerin Durumu” konulu bir tebliğ sunarak, Türkiye'deki çiftçilerin teşkilatlanması, tarım ve kırsalda uygulanan politikalar, tarımda destekleme sistemleri ve seviyesi, tarım ticareti gibi konular hakkında bilgi vermiştir. Daha sonra yapılan seçimlerde TZOB Genel Başkan Danışmanı Dr. Nurullah ÖZCAN, Asya Çiftçi Komitesinde Batı Asya Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiştir.
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP), 1946 yılında, çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulmuş bir organizasyondur. Genel Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunmaktadır. IFAP, çiftçilerin tüm dünyaya yayılmış tek organizasyonu durumunda bulunmakta ve üye kuruluşlar tarafından finanse edilmektedir. Birliğimizin 1972 yılında üye olduğu IFAP'ın bugün itibariyle 80 ülkeden 115 Ulusal Çiftçi Organizasyonu üyesi bulunmaktadır.
Birliğimizin de katıldığı IFAP'ın Genel Kurul Toplantıları 2 yılda bir üye ülkelerden birinde düzenlenmekte ve her dört yılda bir Yönetim Kurulu ve Başkanlık seçimleri yapılmaktadır.
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun Akdeniz, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika, Asya ve Okyanusya Komiteleri bulunmaktadır. Birliğimiz IFAP'ın hem Akdeniz Komitesi, hem de Asya Komitesi üyesidir. Bu komiteler de kendi içlerinde ayrı ayrı iki senede bir üye ülkelerden birinde yıllık toplantılarını düzenlemektedir. Bu düzenlenen toplantılara Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, COPA-COGECA, CEFICO, GATT, OECD, WTO gibi uluslararası resmi ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri de katılmaktadır. Bu toplantılarda, tarım alanında dünyadaki gelişmeler izlenmekte, çiftçilerin sorunları ve bu sorunlara yönelik üretilecek ya da uygulanan tarım politikaları irdelenmekte ve çiftçi organizasyonları arasındaki işbirliği geliştirilmektedir.
IFAP 1946 yılından beri uluslararası seviyede Genel Danışman Statüsü ile Birleşmiş Milletler Sosyal Konseyi nezdinde çiftçilerin menfaatlerini korumak üzere görev yapmaktadır.
IFAP, çiftçilerin içinde bulundukları durumu geliştirmek amacıyla önerilerde bulunmak için, çiftçi liderlerinin bir araya geldiği ve görüş alışverişinde bulunduğu bir forum özelliği taşıması, çiftçileri ilgilendiren bazı özel konularda üyelerini haberdar etmesi, uluslararası düzeyde çiftçiler adına konuşması ve gelişmekte olan ülke temsilcisi çiftçi organizasyonlarının oluşturulmasını desteklemesi gibi önemli işlevlere sahip uluslararası bir kuruluş durumundadır. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu bu amaçla, 1984 yılında Hindistan'da yapılan Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda, 1984 yılından beri her sene 14 Mayıs'ı “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlamakta ve üyesi olan organizasyonlarda kendi ülkelerinde bugüne özel kamuoylarına yönelik etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda TZOB aldığı karar sonucu her yıl Dünya Çiftçiler Günü'nü ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır.