Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Yönetim Kurulu, Bakan Eker’i ziyaret etti…

TZOB Yönetim Kurulu, Bakan Eker’i ziyaret etti…

-TZOB Yönetim Kurulu, Bakan Eker’i ziyaret etti…

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: “Enflasyonun asıl sebebinin tarım ürünleri olarak gösterilmesi haksızlık. Enflasyonun sebebi gıda değil çekirdek enflasyondur”

-“Gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük farklar varsa burada aracı faktörlere bakmak gerekir”

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bakanlığın hazırladığı, gerekli desteği sağladığımız

Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun önümüzdeki yıllarda sektöre faydalarını hep beraber göreceğiz”

-“Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'na ilişkin yönetmeliğin de bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz”

-“Et ve Süt Kurumu’nun devreye girmiş olmasından da sektör adına büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kanuna da TZOB olarak gerekli desteği verdik”

-“Transit ticaret kapsamında yurtdışına çıkarılması gereken etlerin yüzde 225 vergisini de ödemeden ülke içine kaçak olarak sokulduğu iddiaları var. Bunu çok ciddi buluyoruz”

-“31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek, 2015 yılı ÇKS başvurularının uzatılması yönünde hem üreticilerden, hem de odalardan talep var”

-“Girdi fiyatları üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerekir”

 

Ankara - 13.11.2014 – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Genel Başkan Şemsi Bayraktar başkanlığındaki Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü.

Bakanlıktaki görüşmede, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarım sektörünün kalkınması için hem Bakan Eker, hem de bakanlık yetkilileriyle uyum içinde çalıştıklarını, bundan dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Bakanlığın kanun ve diğer çalışmalarına destek verdiklerini, sevgiye, saygıya ve güvene dayalı ilişki kurduklarını, TZOB’un çalışmalarına da bakanlıktan büyük destek aldıklarını belirten Bayraktar, olumlu ilişkilerin devam edeceğine inandığını bildirdi.

Ziraat Odalarında, Aralık ayı içinde tüm Türkiye'de bütün köy ve mahallelerde delege seçimlerinin yapılacağını hatırlatan Bayraktar, seçimlerin şimdiden hayırlı olmasını temenni etti.

 

-Toprak Koruma Kanunu ve Et ve Süt Kurumu-

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nu gerekli desteği sağladıklarını, kanunun devrim niteliğinde bir kanun olduğunu ifade eden Bayraktar, “önümüzdeki yıllarda bunun sektöre faydalarını hep beraber öreceğiz. Buna ilişkin yönetmeliğin de bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz. Yine Et ve Süt Kurumu’nun devreye girmiş olmasından da sektör adına büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kanuna da TZOB olarak gerekli desteği verdik. Kanunu çıkardınız. Çok teşekkür ediyoruz. Tarımsal Destekleme Kurumu’nun da sektöre zamanında müdahale etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

-Kaçak et-

 

Bugünlerde gündemde olan kaçak et meselesinin de kendilerini üzdüğünü belirten Bayraktar, söyledi:

“Özellikle transit ticaret kapsamında yurtdışına çıkarılması gereken etlerin yüzde 225 vergisini de ödemeden ülke içine kaçak olarak sokulduğu iddiaları var. Bunu çok ciddi buluyoruz. Son operasyonu da memnuniyetle karşıladık. Ama bu konuda devletimizin, kurum ve kuruluşların fevkalade dikkatli olması gerekir. Sadece sektörümüze değil, ülkemize zarar verecek bir etkisi olduğunu görüyoruz. Önlenmesi gereken bir durum.”

 

-ÇKS başvuruları-

 

31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek, 2015 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının uzatılması yönünde hem üreticilerden, hem de odalardan talep olduğunu vurgulayan Bayraktar, zamanın kısaldığını, Aralık sonuna kadar yetiştirilemeyeceğinin anlaşıldığını bildirerek, bu sürenin uzatılmasını istedi.

 

-Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas-

 

Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasının açıldığını bildiren Bayraktar, “bu konuda ciddi bir çalışma yapmamız lazım. Yüzde 400 farklarla üreticinin ürettiği ürünleri tüketicimiz tüketiyor. Burada bir haksız kazanç görüyoruz. Bu manada bakanlığımızın da bir çalışması olduğunu biliyoruz ama bizim de bu konuda bir katkı vermemiz gerektiğini düşünüyorum. İşin tarafı olarak, mağdur olan kesim olarak. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farktan mağdur olan üreticidir. Tüketici de mağdur oluyor” dedi.

Bütçe imkanlarını bildiklerini ama girdiler üzerinde vergilerin yüksek olduğunu belirten Bayraktar, girdi fiyatları üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesini talep etti.

 

-Bakan Eker-

 

Ziraat odalarının ve üreticilerin sorunlarını TZOB Yönetim Kurulu üyelerinden tek tek dinleyen Bakan Eker, konuşmasında, enflasyonun sebebi olarak tarım ürünlerinin gösterilmesinin haksızlık olduğunu belirterek, "Gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük farklar varsa burada aracı faktörlere bakmak gerekir" dedi.

Sektör temsilcilerinin desteklerinin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Eker, enflasyonun asıl sebebinin tarım ürünleri olarak gösterilmesinin haksızlık olduğunu belirtti. Gıda ürünlerinde üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fiyat farkına da değinen Eker, şunları kaydetti:

"Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda bu konuyu Merkez Bankası Başkanı’na aktardım. Kışın git enflasyonda biberi, soğanı dikkate al, çekirdek enflasyonu dikkate alma, sonra enflasyonun sebebini gıda ürünleri olarak göster. Burada tarıma haksızlık yapılıyor. Asıl problem şu; gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük farklar varsa burada aracı faktörlere bakmak gerekir. Bu durumu ben ilgili kurumlara anlattım. Bunun üzerine Bakanlığımız Müsteşarlığı Başkanlığında 'Tarım Ürünleri Piyasayı İzleme Değerlendirme Kurulu' oluşturuldu. Bu kurul, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın nereden geldiği ve bunların hangi aşamada ne şekilde denetleneceği yönünde çalışacak."

 

-"Tarımda sigortanın önemini çok iyi anlatmalıyız"-

 

Üreticilere sigortanın önemini başta Bakanlık ve sektör temsilcileri olmak üzere çiftçilere her platformda bıkmadan, usanmadan, defalarca anlatmak gerektiğini belirten Eker, TARSİM kapsamında üreticiye sigorta priminin yarısını hibe şeklinde verdiklerini, bu kapsamda 1 milyar 300 milyon liralık sigorta prim desteği ödemesi yaptıklarını, bir sınır bulunmadığını, üretici ne kadar sigorta yaptırırsa onun yarısını ödediklerini, amaçlarının tarımda sigortacılık kültürünü yerleştirmek olduğunu belirtti.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu için önümüzdeki günlerde ilgili yönetmeliğin çıkarılacağını bildiren Eker, bundan sonra üreticilerin ÇKS’de her yıl kayıt yaptırmasına gerek kalmayacağını, sadece arazi büyüklüğü, farklı ürün ekimi gibi hususlar olduğunda üreticilerin bildirim yapması gerekeceğini ifade etti.

Lisanslı depoculuğun gelişmesi için yakın zamanda yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini hatırlatan Eker, "Bundan sonra üretici lisanslı depoları kullandığında her ton için destek vereceğiz. Üretici lisanslı depoculukla ürününün kalitesi düşmeden saklayabilecek" ifadesini kullandı.

Eker, sertifikalı tohumun üretimini ve kullanımını kendi hükümetleri zamanında destekleme kapsamına aldıklarını hatırlatarak, "Göreve geldiğimiz günden bu yana sertifikalı tohum üretimini 150 bin tondan 750 bin tona çıkardık. Bu başarı verdiğimiz desteklerle oldu. Tohum satan bayiler ile ilgili şikayetleri bana aktarın. Eğer yanlış yapan bayiler varsa biz gerekeni yaparız” ifadesini kullandı.

Sığır eti üretimi konusunda Hollanda, Fransa, Yeni Zelanda gibi ülkelerle rekabet etme şansının olmadığını vurgulayan Bakan Eker, “Bu ülkelerde yağış miktarı çok fazla. İklim müsait. Bu nedenle çayır alanı da fazla. Hayvanlar devamlı otluyor. Bu ülkelerdeki üreticilerin yem maliyeti yok. Ancak bizim ülkemizde hayvancılık maliyetlerinin yüzde 70’i yem. Bu nedenle bu ülkelerle rekabet etme şansımız yok. Türkiye coğrafyası koyun coğrafyası. Bu dezavantajlı durumu lehimize çevirmek için öncelikle koyun, keçi sayısını artırmalıyız. İkinci olarak yem bitkilerinin ekiliş alanlarını çoğaltmalıyız. Üçüncü yapmamız gereken şey ise randımanı yüksek ırkları yetiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Hayvancılıkta ülkelerle rekabet edebilmek için öncelikle koyun ve keçi sayısının artırılması gerektiğini belirten Eker, "İkinci olarak yem bitkilerinin ekiliş alanlarını çoğaltmalıyız. Üçüncü yapmamız gerek şey ise randımanı yüksek ırkları yetiştirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmede TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Nuri Şeyda Sorman, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, Yönetim Kurulu Üyeleri Bekir Şinasi Özdemir, Mehmet Latif Maskan, Tuncer Başoğlu, Hasan Kozoğlu, Ahmet Bahadır Sezgin, Mehmet Cevat Delil, Nejat Gamzeli hazır bulundu.

TZOB Yönetim Kurulu üyeleri, görüşmede bölgeleriyle ilgili sorunları Bakan Eker’e aktardı.