Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB'un Talepleri Dikkate Alındı

TZOB'un Talepleri Dikkate Alındı

TZOB'un Talepleri Dikkate Alındı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile çiftçilerin
sosyal güvenlik konusundaki sıkıntılarını yapılan görüşmede dile getirmişti. TZOB konunun takipçisi oldu. Af Paketi içerisinde yapılacak değişiklik ile kanunda şu düzenlemeler yapılacak:

YAŞ SINIRI

2926 sayılı Tarımda Kendi Adına Ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunda sigorta kapsamına alınacak kişiler için yaş sınırı bulunmaktaydı. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını dolduranlar isterlerse sigortalılık kapsamına alınmaktaydı.

5510 sayılı Kanunda bu yaş sınırı ve muafiyeti kaldırılmıştır. Bu durumda yaşı 60’ın üzerinde olan çiftçilerimize sigortalılık tahsis ettirilerek, prim ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Yaşı 60’ın üzerinde olan, çocuklarının bakımına muhtaç olan bu kişilerin üzerlerindeki araziler, çocukları tarafından işlense de bu kişilerin çiftçilik faaliyeti ile uğraştıkları kabul edilerek sigortalı olarak tescil edilmektedir.

Pakette yapılacak yeni düzenleme ile 65 yaşın üzerinde olan çiftçiler isterlerse zorunlu sigorta kapsamından çıkabileceklerdir.

KAYIT SİLDİRME

Tarımsal faaliyet süreklilik arz etmektedir. Tarım kesimi ülkemizdeki yoksul kesim grubu içerisinde yer almakta ve milli gelirden en az payı almaktadır. Tarım kesiminde gelirin düşük olması nedeniyle çiftçilerimiz ek iş yapmaktadır. Örneğin bir köy yolunun yapımında ya da inşaat işlerinde geçici olarak çalışmaktadırlar. Ancak bu işlerde çalışmaları gerektiğinde, ilgili Kanun gereği tarım sigortalılığını durdurmak ve Ziraat Odasından kaydını sildirmek zorunluluğu bulunmaktadır. Ziraat Odasından kaydın silinebilmesi için, üyenin çiftçiliği tamamen bırakmış olması ya da arazisini işlemeyip bir başkasına kiraya vermiş olması gerekmektedir. Bu durum çok sık karşılaşılan mağduriyetlere neden olmaktadır.

Üzerinde arazisi bulunan tarım sigortalısı bir çiftçinin 4/a ya da 4/b’nin farklı dalında bir işe başlaması durumunda Ziraat Odasından kaydını sildirme zorunluluğu yakında yasalaşacak düzenleme ile ortadan kalkacaktır. Bu kişilerin diğer çalışması sona erdiğinde, çiftçi bağ kurları devam edecektir.