Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB'un Girişimiyle tevkifat oranını yüzde 5'ten yüzde 1'e inmesi sağlandı

TZOB'un Girişimiyle tevkifat oranını yüzde 5'ten yüzde 1'e inmesi sağlandı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“SGK’nın çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5’e varan tevkifat oranının yüzde 1’e inmesini sağlayacak yönetmelik değişikliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı ve sorun çözüldü”
-“Girişimlerimiz ve çabalarımız sonucu çıkan yönetmelik değişikliğinin tebliği, yürürlüğe girdi ve uygulama başladı”
-“Borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapılacak”

Ankara – 18.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5’e varan tevkifat oranının, yüzde 1’e inmesini sağlayacak yönetmelik değişikliğinin dünkü Resmi Gazete’de yayımlandığını ve sorunun çözüldüğünü bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, girişimleri ve çabaları sonucu çıkan yönetmelik değişikliğinin tebliğinin yürürlüğe girdiği bilgisini verdi. Tebliğle uygulamanın başladığını belirten Bayraktar, böylece, çiftçilerin prim borçlarıyla ilgili bir haksızlığın çözüldüğünü ifade etti.
Şemsi Bayraktar, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 6 Mart 2012 tarihli genelgesiyle, tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları istenmesi üzerine, prim borçlarına bakılmaksızın yüzde 5 oranında kesinti yapılmaya başlandığını bildirdi.
Aynı zamanda kendi nam ve hesabına çalışanlar adına SGK’da Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüten Bayraktar, konuyu taşıdığı SGK Yönetim Kurulu’nun yönetmelik değişikliği hazırladığını hatırlattı.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması, pek çok üreticimizi mağdur etmişti. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine taşıdık. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5’e kadar yapılan tevkifat oranını yeniden yüzde 1’e düşmesini sağlayacak yönetmelik değişikliğini hazırladı.”
Ayrıca değiştirilen mevzuatta, prim borcu olmayan çiftçilerin SGK il müdürlüklerinden borcu olmadığına, muafiyet kapsamına giren çiftçilerin de yine SGK il müdürlüklerinden muafiyet kapsamına girdiğine dair belge getirmeleri durumunda tevkifat yapılmayacağına da yer verildiğini anlatan Bayraktar, “Borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapılacak. Şayet çiftçilerin, prim borçları yüzde 1’den daha az ise yüzde 1 değil, çiftçinin borcu kadar tevkifat yapılacak” dedi.
Yönetmelik değişikliğine göre, SGK, sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dışında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapmaya, kesinti oranını yüzde 5 oranına kadar belirlemeye yetkili olacak, ama kurum, bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tebliğ ile belirleyecek.