Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB'un 'tevkifat' çabaları sonuç verdi

TZOB'un 'tevkifat' çabaları sonuç verdi

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“SGK’nın çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden
prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5’e varan tevkifat
oranı, SGK yönetim kurulundan dün çıkan kararla
yeniden yüzde 1’e indirildi”
-“Böylece çiftçilerin prim borçlarıyla ilgili bir haksızlık,
çabalarımız sonucu çözüldü”
-“Prim borcu olmayan çiftçilerimizden tevkifat yapılmayacak”
Ankara – 30.03.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5’e varan tevkifat oranının yeniden yüzde 1’e indirildiğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, böylece, çiftçilerin prim borçlarıyla ilgili bir haksızlığın, çabaları sonucu çözüldüğünü belirtti. Şemsi Bayraktar, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 6 Mart 2012 tarihli genelgesiyle, tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları istenmesi üzerine, prim borçlarına bakılmaksızın yüzde 5 oranında kesinti yapılmaya başlandığını bildirdi.
Aynı zamanda kendi nam ve hesabına çalışanlar adına SGK’da Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüten Bayraktar, konuyu taşıdığı SGK Yönetim Kurulu’nun dün yapılan toplantısında verilen kararla sorunun çözüldüğünü kaydetti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması, pek çok üreticimizi mağdur etmişti. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine taşıdık. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5’e kadar yapılan tevkifat oranını yeniden yüzde 1’e düşürdü.”
-“Prim borcu yüzde 1’in altındaysa borcu kadar tevkifat yapılacak”-
Ayrıca değiştirilen mevzuatta, prim borcu olmayan çiftçilerin SGK il müdürlüklerinden borcu olmadığına, muafiyet kapsamına giren çiftçilerin de yine SGK il müdürlüklerinden muafiyet kapsamına girdiğine dair belge getirmeleri durumunda tevkifat yapılmayacağına da yer verildiğini anlatan Bayraktar, “Şayet çiftçilerin, prim borçları yüzde 1’den daha az ise yüzde 1 değil, çiftçinin borcu kadar tevkifat yapılacak” dedi.