Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB heyeti, yağıştan zarar gören bölgeleri ziyaret etti

TZOB heyeti, yağıştan zarar gören bölgeleri ziyaret etti

-TZOB heyeti, yağıştan zarar gören bölgeleri ziyaret etti
-Heyet, Çanakkale Kumkale Ovası ve Balıkesir Burhaniye’de
zarar gören çiftçilerle bir araya geldi
-TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sorman:
-''Doğal afet karşısında verimli toprakların denize
akması, önümüzdeki yıllarda verim düşüklüğü yaşatacak”
-“Mutlaka üreticilerimizin kredilerinin, kredi faizlerinin
düşürülmesi ve borçlarının ertelenmesi gerekir”
-''Açık alanda yapılan tarım, doğal afetlerden mutlaka
etkilenir. Bundan dolayı tarım sigortası teşvik edilmelidir”
Çanakkale/Balıkesir – 07.12.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) heyeti, aşırı yağıştan zarar gören bölgeleri ziyaret etti. Heyet, Çanakkale Kumkale Ovası ve Balıkesir Burhaniye’de zarar gören çiftçilerle bir araya geldi.
TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Nuri Şeyda Sorman, kuvvetli yağış nedeniyle Çanakkale’de çok büyük zararla karşı karşıya kalındığını bildirerek, doğal afet karşısında verimli toprakların denize akmasının önümüzdeki yıllarda verim düşüklüğü yaşatacağını, bunun da sadece üreticiyi değil, ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyeceğini bildirdi.
Sorman, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu, Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Ezine Ziraat Odası Başkanı Ahmet Önder ile üreticiler, kuvvetli yağış nedeniyle yaklaşık 10 bin dönüm arazinin selden etkilendiği Kumkale Ovası'nda incelemelerde bulundu.
TZOB heyeti Çanakkale’deki temaslarının ardından Balıkesir Burhaniye’de aşırı yağıştan etkilenen çiftçilerle bir araya geldiler.
İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Sorman, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın talimatıyla Çanakkale'deki afet bölgelerini incelemek üzere bölgede bulunduklarını söyledi. Çok büyük zararla karşı karşıya olduklarını anlatan Sorman, ''Her şeyden önce can kaybının olmaması sevindirici. Tüm Çanakkaleli çiftçilere 'geçmiş olsun' diyorum. Bu zararın da bir an önce telafi edilmesini temenni ediyoruz'' dedi.
-“Büyük üretim kaybı söz konusu olacak”-
Sel afeti karşısında yeni ekimi yapılmış hububatta, sebze ve meyve bahçelerinde ve özellikle zeytin ağaçlarındaki mahsulün yere düşmesinden dolayı büyük bir üretim kaybının söz konusu olduğunu bildiren Sorman, şunları söyledi:
''Doğal afet karşısında verimli toprakların denize akması, önümüzdeki yıllarda verim düşüklüğü yaşatacak. Bu da sadece üreticiyi değil, ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyecek. Zaten yüksek maliyet karşısında zor durumda olan çiftçilerimiz bu ikinci felaketle tamamen üretemez duruma düştü. Mutlaka üreticilerimizin kredilerinin, kredi faizlerinin düşürülmesi ve borçlarının ertelenmesi gerekir. Üreticiler, hükümetin bu konudaki yardımını talep ediyor.
Ayrıca Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamındaki sigortanın teşvik edici hale mutlaka getirilmesi gerekir. Dünyada tarımın öne çıkmış olduğu bu günlerde güvenli gıdaya ulaşabilmek, ülkemizin dış ticaret açığını azaltabilmek için mutlaka bunları yapmak durumundayız. Şayet üreticiler üretemezse hem ülkenin dış ticaret açığı artacak hem de sağlıklı gıdaya ulaşmamız mümkün olamayacak. Onun için gereken tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Açık alanda yapılan bir sektör olan tarım, doğal afetlerden mutlaka etkilenir. Bundan dolayı tarım sigortası teşvik edilmelidir. Çiftçilerimiz yüksek sigorta primleri karşısında zaten üretim maliyetleri yüksek olduğu için bu sigortadan kaçmaktadır. 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki Kanun ile üreticilerin zararlarını karşılaması mümkün değildir. Bundan üreticilerimizin yararlanması için yüzde 40 mal kaybına uğraması gerekiyor. Tarla değerlerinin ürün fiyatlarından yüksek olması nedeniyle çiftçilerin bundan yararlanması söz konu değildir. Onun için tarım sigortasının daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca meteorolojik istasyonların olay yerlerine uzak olması nedeniyle, meteorolojik veriler yanlış değerlendirmektedir. Bundan da üreticilerimiz zarar görmektedir. Bunun için meteoroloji istasyonların zirai alanlara daha yakın yapılması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir.''
Sorman, aşırı yağışların verim kaybına neden olduğunu, yağışın yanında aşırı sıcakların da tarımı olumsuz etkilediğini ifade ederek, mutlaka sigorta sisteminin işletilmesi gerektiğini kaydetti.
-Burhaniye’de İl Koordinasyon Kurulu toplantısı-
Çanakkale’nin ardından Balıkesir Burhaniye’ye geçen TZOB heyeti, Burhaniye’de aylık il koordinasyon toplantısına katıldı.
Burhaniye Öğretmen Evinde gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesinde TZOB heyetinin yanı sıra Burhaniye’ye gelen Balıkesir ili Ziraat Odası Başkanları, ilçede su baskınlarının yaşandığı tarım arazilerinde incelemelerde bulundu.
TZOB Genel Başkan Vekili Sorman, toplantıda yaptığı konuşmada, çiftçilerin mutlaka tarlalarını ve ürünlerini sigortalatmaları gerektiğinin altını çizdi.
Sorman, şunları kaydetti:
“Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın talimatı üzerine bu bölgede yaşanan afeti yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere Çanakkale ve Burhaniye’ye geldik. Tarım tamamen açık alanda yapılan bir sektör olduğu için böyle doğal afetlerle de karşılaşması şüphesiz ki kaçınılmazdır.
Fakat maalesef bu afetler karşısında kanunlar, yeterince koruyucu değildir. 2090 sayılı doğal afet kanununa tabi olan hükümlerde de çiftçinin mal varlığının yüzde 40’ını kaybetmesi aranmaktadır. Bu da gayrimenkul değerleri yetiştirdiğimiz ürünlerden daha yüksek olduğu için çiftçimin bu afet konusundan faydalanması da mümkün değildir.”
Sorman, çiftçilerin Tarsim tarım sigorta primlerinin yüksekliğinden ötürü uyum sağlayamadığının altını çizerek, yetkililerden tarım sigorta primlerinin düşürülmesini istedi.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, toplantıda yaptığı konuşmada, Ziraat odalarının öneminin bu sel baskınıyla birlikte bir kez daha ortaya çıktığını, bu afetin oluşmasında etkin olan altyapı eksiklikleri hakkında bir rapor hazırlayıp ilgililere iletileceğini söyledi. Sözat, “Ziraat odaları burada görevini yapmıştır. Bundan sonraki görev yetkililerindir” dedi.