Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Tekirdağ Ziraat Odası Hizmet Binası'nı açtı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Tekirdağ Ziraat Odası Hizmet Binası'nı açtı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ürünlerin pazarlanması için üretici örgütlerinin güçlendirilmesi şart. Gerekirse üretici birlikleri yasası yeniden gözden geçirilmelidir”
-“Süt üreticileri para kazanamazken süt sanayicileri fabrika üzerine fabrika kuruyorlarsa burada bir sömürü var demektir”
-“Biz çiftçi kayıt sistemini, tarımsal danışmanlık ve yayım faaliyetlerini yapmaya talibiz”
-Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Koyuncu:
“Okul sütü projesini önemsiyoruz ancak üretici fiyatlarının düşmemesi gerekir”

Tekirdağ – 19.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici örgütlerinin çok önemli olduğunu, ortak akılla hareket etmeleri gerektiğini bildirerek, “Ürünlerin pazarlanması için üretici örgütlerinin güçlendirilmesi şart. Gerekirse üretici birlikleri yasası yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.
Şemsi Bayraktar, Tekirdağ Ziraat Odası ve Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği hizmet binası açılışında yaptığı konuşmada, üretici örgütlerinin ortak akılla hareket etmesi gerektiğini, üretici örgütlerinin çok önemli, ürünlerin pazarlanması için üretici örgütlerinin güçlendirilmesi şart olduğunu vurguladı. Gerekirse üretici birlikleri yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Üretici birlikleri gerekirse müdahale kurumu gibi çalışmalı. Üreticilerimizin mağduriyeti gidermelidir. Bunun yanında sütte ve ette müdahale kurumuna ihtiyaç olduğunu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile görüştük. Et ve süt müdahale kurumunun kurulması için çalışmaların başladığını biliyoruz. Süt ve et üretimin devamlılığı ürün fiyatının istikrarına bağlıdır. Süt fiyatlarında istikrar olmazsa et fiyatları da rayına oturmaz yani ana yoksa danada yoktur.”
Bayraktar, Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı olan Şerif Baykut’un aynı zamanda Tekirdağ Ziraat Odası Başkan Vekili olduğuna dikkat çekerek, “süt üreticileri para kazanamazken süt sanayicileri fabrika üzerine fabrika kuruyorlarsa burada bir sömürü var demektir” diye konuştu.

-“Üreticimize yararlı olacak her işte TZOB olacak”-
Ülke tarımını geleceğe taşımak için bakanlığın öncülüğünde ortak akla ihtiyaç bulunduğunu, kendilerinin ortak akılla çalışmaya hazır olduklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Herşeyi bakanlıktan beklemek yanlış. Görevleri paylaşmak gerekir. Biz çiftçi kayıt sistemini, tarımsal danışmanlık ve yayım faaliyetlerini yapmaya talibiz. Bununla ilgili bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Konunun asıl sahibi meslek örgütü olarak biziz. Kimin çiftçi olduğuna karar verebilmeliyiz. Bizim dönemimizde 50 yıldır çıkarılmayan TZOB yasasını çıkardık ve üreticimize hizmet etmeye başladık. Hizmete devam edeceğiz. Bir çok ilde Tekirdağ’da olduğu gibi hizmet binaları toprak tahlil laboratuvarları, üreticinin girdi ihtiyaçlarını karşılamak üzere iktisadi isletmeler kuruyoruz. Üreticimize yararlı olacak her işte TZOB olacak.”
Çiftçinin alın teri olan parayı yine çiftçi için harcayacaklarını, şu anda çiftçilerin Ziraat Odaları’na ödeyecekleri aidatlarda yüzde 50’ye kadar indirim yaptıklarını, üreticinin durumunun farkında olduklarını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Dünyada gıda fiyatları her geçen gün yükseliyor. Ülkemizde tarımsal ürün fiyatlarımız enflasyona olumlu yönde yansıyor. Bu demek oluyor ki biz üretiyoruz ve Türk halkını besliyoruz. Tüketicilerimizin sofrasından bir şeyi eksik etmedik. Üreten bu çiftçiden Allah razı olsun. Türkiye’yi beslediği gibi ülkemize gelen 30 milyon turisti ve 14,5 milyarlık dolarlık ihracatla dünyayı besliyoruz. Sayın başkanlara söylüyorum Çiftçiye hizmet ibadettir. Üreten çiftçimizin alın terini korumak gerekir. Üretici için çalışmaya devam edeceğiz.
Kırsal kalkınma önemli. Kırsalda yaşayan nüfusla tarım nüfusunu karıştırılıyor. Avrupa’da hala kırsalda yaşayan nüfus yüzde 20’ler düzeyinde ancak tarım nüfusu yüzde 5’lerde. Bu yüzden kırsal yatırım yapılmalı ve kırsal da yaşayan nüfusa kazanç sağlanmalı. Böylelikle daha ileriye gidebiliriz.”
Türkiye’nin ayçiçeği açığı olduğunu, yaklaşık 500 bin ton ham yağ, 500 bin tonda ayçiçeği tohumu ithal edildiğini bildiren Bayraktar, “Tekirdağ ortalaması 190 kilogram civarında. Türkiye ortalaması 220 kilogramlarda. Biz tüm ürünlerde verimliğimizi artırmalıyız ki dünya ile rekabet edebilir hale gelelim. Buğdayda Türkiye ortalamamızı 600 kilogramın üzerine çıkarmalıyız” dedi.
Verimliğin artırılması için ziraat odalarına ne görev düşüyorsa, il müdürlüklerine hangi görevler düşüyorsa yapması gerektiğini belirten Bayraktar,
hizmet binasının yapımına vesile olan oda başkanlarını kutlarken, “ama en çok bize aidatlarıyla destek veren, ekonomik katkı sağlayan çiftçilerimizi en içten dileklerimle kutluyorum. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık” dedi.

-Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Koyuncu-
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, en önemli sorunlardan birinin örgütlerin bir araya gelememesi konusu olduğunu bildirerek, “Tekirdağ’da sorun kalmamış gibi görünüyor. Üreticiler bir arada olunca daha güçlü olacaklar. Birlikten kuvvet doğar bunu unutmamak gerekir” dedi.
Süt Üreticileri Birliğiyle sütün kayıt altına alındığını bildiren Koyuncu, şunları söyledi:
“Ülkemizde kayıtlı süt miktarını 1,5 milyon tondan 7,5 milyon tonlara taşıdık ama hala kayıt altına alınmayan 5 milyon tona yakın sütümüz var. Çalışmaya devam ediyoruz. Okul sütü projesini önemsiyoruz ancak üretici fiyatlarının düşmemesi gerekir. Sanayici 2,5 liraya süt satıyor.”

-Vali Zübeyir Kemelek-
Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, açılışta yaptığı konuşmada, çiftçilere yönelik devlet desteklerinin devam ettiğini söyledi. Kemelek, toprak alanlarını artırmanın mümkün olmadığını, bu yüzden birim alandaki verimin artırılması gerektiğini kaydetti. Çiftçinin üretmesinde sorun bulunmadığını ama ürünü alırken de satarken de para kazanamadığını vurgulayan Kemelek, “üretimde problem yok ama pazarlama sorunu üretici örgütleriyle çözülür” dedi.
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygılı da hizmet binasının satış reyonlarında üreticiye daha iyi hizmet vermeyi hedeflediklerini söyledi. Hizmet binasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne yakınlığının da üreticilere büyük kolaylık sağladığını bildiren Saygılı, emeği geçenlere, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, vali ve belediye başkanına teşekkür etti.
Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve Tekirdağ Ziraat Odası Başkan Vekili Şerif Baykut, şehrin büyük şehir olma yolunda, ziraat odası ve süt birliği ile birlikte büyüdüğünü söyledi. Hizmet binasının üreticinin alın teriyle yapıldığını vurgulayan Baykut, “Ziraat odamız tarımsal danışmanlık hizmetleri ve girdi satış ofisleriyle hizmet verirken, biz Süt Birliği olarak 55 köyde, 4 beldede üreticinin sütünü toplayarak pazarlıyoruz. Bu bina herkese hayırlı olsun. Daha iyi ve yeni hizmetler sunabilmek dileğiyle” şeklinde konuştu.
Tekirdağ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hüseyin Kantar,
ile hizmet etmek için kurulan hizmet binasının Tekirdağ’a ve Tekirdağ tarımı ve üreticisine değer kattığını söyledi.
Hizmet binası açılışına, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Tekirdağ Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, ziraat odaları ve süt üreticileri birlik başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.