Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Tarım ve gıdada ihracat artıyor, ithalat azalıyor.

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Tarım ve gıdada ihracat artıyor, ithalat azalıyor”
-“Ocak-Mayıs dönemi gıda ve tarım ihracatı yüzde 11 artışla 5,6 milyar dolardan 6,2 milyar dolara çıkarken, ithalat aynı dönemde yüzde 13,3 düşüşle 5,1 milyar dolardan 4,44 milyar dolara indi”
-“Tarım ve gıdada Ocak-Mayıs dönemlerinde 2011’de 444,6 milyon dolar olan dış ticaret fazlası, bu yıl 1,74 milyar dolara yükseldi”
-“Tarım, Ocak-Mayıs döneminde de üzerine düşeni fazlasıyla yapmış, dünyanın ekonomik kriz yaşadığı, ihracat yapmanın olağanüstü zorlaştığı bir ortamda, dış ticaret fazlası vermiştir”
-“Tarım, yaptığı ihracat, sağladığı istihdamla Türk ekonomisini sırtlamaya devam ediyor”
Ankara – 29.06.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada ihracatın arttığını, ithalatın azaldığını bildirerek, “Ocak-Mayıs dönemi gıda ve tarım ihracatı yüzde 11 artışla 5,6 milyar dolardan 6,2 milyar dolara çıkarken, ithalat aynı dönemde yüzde 13,3 düşüşle 5,1 milyar dolardan 4,44 milyar dolara indi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, fasıllar itibarıyla ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında, gıda ve tarımda, Ocak-Mayıs döneminde, 6 milyar 181,4 milyon dolarlık ihracat, 4 milyar 441,7 milyon dolarlık ithalat yapıldığını, 1 milyar 739,8 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini belirtti. 2011 yılında, Ocak-Mayıs döneminde 5 milyar 567,6 milyon dolarlık ihracat, 5 milyar 123 milyon dolarlık ithalat olduğunu ve 444,6 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarım ve gıdada Ocak-Mayıs dönemlerinde 2011’de 444,6 milyon dolar olan dış ticaret fazlası, bu yıl 1,74 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, dış ticaret açığı veren ülkemiz için çok önemlidir. Tarım, Ocak-Mayıs döneminde de üzerine düşeni fazlasıyla yapmış, dünyanın ekonomik kriz yaşadığı, ihracat yapmanın olağanüstü zorlaştığı bir ortamda, dış ticaret fazlası vermiştir.”
Ocak-Mayıs döneminde en fazla ihracat artışının yüzde 120,6 ile hububatta görüldüğünü ifade eden Bayraktar, 5 aylık dönemde 102,2 milyon dolarlık hububat ihracatı yapıldığı bilgisini verdi. Bayraktar, Ocak-Mayıs döneminde 1,8 milyar doları aşkın sebze, meyve ihracatı gerçekleştirildiğini, bu rakamın 2011 yılında 2 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtti.
-Mayıs ayı rakamları-
Bayraktar, gıda ve tarımda Mayıs ayında 1 milyar 201,7 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 75,5 milyon dolarlık ithalat yapıldığını, 126,2 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini vurguladı. 2011 yılında, Mayıs ayında 1 milyar 68,5 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 147,3 milyon dolarlık ithalat olduğunu ve 78,8 milyon dolarlık dış ticaret açığı verildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu yıl Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre hem ihracat artmış hem de ithalat azalmıştır. Bu son derece olumlu bir gelişmedir. Türk çiftçisi zor şartlarda üretmeye devam etmektedir.
Ocak-Mayıs dönemine baktığımızda, 2011-2012 döneminde tarım ve gıdada ihracatın 613,8 milyon dolar arttığını, ithalatın ise 681,4 milyon dolar azaldığını görüyoruz. Bu şartlarda ihracatı bu kadar arttırmak, üstüne ithalatı da bu kadar azaltmak son derece önemli. Tarım, yaptığı ihracat, sağladığı istihdamla Türk ekonomisini sırtlamaya devam ediyor.”
Önündeki engeller kaldırıldığında Türk tarımının çok daha büyük üretim ve ihracat rakamlarına ulaşacağını vurgulayan Bayraktar, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarım hasılasına, 50 milyar dolar ihracata ulaşmanın mümkün olduğunu bildirdi.