Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB’dan ağaçlandırma seferberliği….

TZOB’dan ağaçlandırma seferberliği….

-TZOB’dan ağaçlandırma seferberliği….
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Orman ve Su İşleri Bakanlığımızla yaptığımız
protokol kapsamında 81 ilde Ziraat Odası Hatıra
Ormanları oluşturacağız”
-“Ülkemizde 21,5 milyon hektar orman alanı, 21 bin 278
orman köyü ve 7 milyon 73 bin 766 orman köylüsü var”
-“En değerli varlığımız topraklarımızı korumamız için
ağaçlandırma şart. Ağaçlandırma seferberliği
kapsamında 5 milyon çiftçimizin ağaç dikmesini
sağlayacağız”
-“Orman ve Su İşleri Bakanlığı, isteyen çiftçiye, Ziraat
Odaları aracılığıyla ücretsiz fidan verecek”
-“Her ilde Ziraat Odası Hatıra Ormanları oluşturarak,
tarım arazilerinde zararlılarla biyolojik mücadele,
yol kenarı ağaçlandırmaları, rüzgâr perdeleri yaparak
ve erozyonu önleme amacıyla çiftçilerimize eğitim ve
fidan desteği vererek daha yeşil bir Türkiye hedefliyoruz”

Ankara – 15.03.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağaçlandırma seferberliği başlatacaklarını bildirerek, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızla yaptığımız protokol kapsamında 81 ilde Ziraat Odası Hatıra Ormanları oluşturacağız” dedi.
Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Ankara’da Çevreyolu-İvedik kavşağında TZOB’a tahsis edilen ağaçlandırma alanına önümüzdeki günlerde 2 bin fidan dikeceklerini belirtti.
Şemsi Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin 21 milyon 537 bin 91 hektar orman alanı bulunduğunu, bu alanda orman içi ve ormana bitişik 21 bin 278 orman köyü ve bu köylerde yaşayan 7 milyon 73 bin 766 orman köylüsü olduğunu bildirdi.
Ormanların sadece yüzde 52’sinin normal, yüzde 48’inin ise bozuk alanlardan meydana geldiğine işaret eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri erozyon. Türkiye kara yüzeyinin yüzde 90’ında, işlenen tarım alanlarının yüzde 75’inde yoğun erozyon yaşanıyor. Arazinin yüzde 63’ü çok şiddetli ve şiddetli, yüzde 20’si orta şiddetli, yüzde 7’si hafif şiddetli erozyonla karşı karşıya.
En değerli varlığımız topraklarımızı korumamız gerekiyor. Çünkü kaybedilen toprağı yerine koyma imkânımız yok. Kaybı önlemenin yolu ağaçlandırmadan geçiyor. Ağaçlandırma şart. Bundan dolayı ağaçlandırma seferberliği başlatıyoruz. Ağaçlandırma seferberliği kapsamında 81 ilin tamamında ‘Ziraat Odaları Hatıra Ormanları’ kuracağız. Bu kapsamda 5 milyon çiftçimizin ağaç dikmesini sağlayacağız. Her bir hatıra ormanına asgari dikilecek 2 bin adet fidan bedeli il ve/veya ilçedeki ziraat odalarımız tarafından Orman Genel Müdürlüğü’nün hesabına yatırılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarım arazilerinde; yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgâr perdeleri oluşturma ve erozyonu önleme gayesiyle çiftçilerimiz tarafından ilgili ziraat odaları aracılığıyla talep edilen fidanları bedelsiz olarak tahsis edecek.”
-Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yapılan protokol-
Şemsi Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzalanan “Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında Yapılacak Ortak Çalışmalara İlişkin” protokole göre, tarım arazilerinde yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgâr perdeleri oluşturma, erozyonu önleme ile ağaç ve orman sevgisi konusunda çiftçilerin bilinçlendirmesi amacıyla eğitim programları hazırlayacaklarını belirtti.
Bu çerçevede çiftçilere eğitim ve fidan desteği verileceğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“81 ilde Ziraat Odası Hatıra Ormanları oluşturulması gayesiyle, ağaçlandırılacak sahayı, uygulama plan ve projesini Orman ve Su İşleri Bakanlığı belirleyecek. Projede belirtilen toprak işleme, fidan dikimi, ihata ve sulama gibi iş ve işlemleri Bakanlık yapacak. Tesis edilen Ziraat Odası Hatıra Ormanları’nın bakım ve koruması da Bakanlığa ait olacak.
Tarım arazilerinde, yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgar perdeleri oluşturma ve erozyonu önleme gayesiyle ziraat odalarımız aracılığıyla çiftçilerimiz tarafından talep edilen fidanlar da Bakanlık tarafından bedelsiz olarak tahsis edilecek. Bakanlık, isteyen çiftçiye, Ziraat Odaları aracılığıyla ücretsiz fidan verecek.”
-Daha yeşil bir Türkiye hedefi-
Küresel ısınmanın gün geçtikçe hızla artış gösterdiği günümüzde ormanların, insan hayatı için vazgeçilmez olan toprak, hava ve su ile doğrudan bağlantılı olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Toprağın koruyucusu ve dünyanın akciğerleri olan ormanların çevre kirliliğini önleme gibi yaşamsal işlevlerinin yanında, biyolojik çeşitliliğin korunmasındaki yeri ve rolü son derece önemlidir.
Buna rağmen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyadaki orman varlığı yılda yaklaşık 7,3 milyon hektar azalıyor. Bu rakam Türkiye orman varlığının üçte birinden fazla bir alanı içeriyor. Türkiye’de 21,5 milyon hektar orman alanın 10,3 milyon hektarı bozuk orman niteliğinde.”
Ormanların korunması ve geliştirilmesi konusunda toplumun daha duyarlı ve bilinçli olabilmesi için, TZOB olarak, Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 14 Mayıs 2012 tarihinde Dünya Çiftçiler Günü’nde protokol imzaladıklarını hatırlatan Bayraktar, “Her ilde Ziraat Odası Hatıra Ormanları oluşturarak, tarım arazilerinde zararlılarla biyolojik mücadele, yol kenarı ağaçlandırmaları, rüzgâr perdeleri yaparak ve erozyonu önleme amacıyla çiftçilerimize eğitim ve fidan desteği vererek daha yeşil bir Türkiye hedefliyoruz” dedi.
-“Ormanlar verimli işletilmeli, geliştirilmeli ve korunmalı”-
Bayraktar, ormanların verimli olarak işletilmesi, geliştirilmesi ve korunmasının geçimini doğal kaynaklara bağlı olarak sürdüren ve kırsalda yaşayan insanlar açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Topluma ormanların hayati önemini daha geniş ölçüde tanıtmaya yönelik çalışmalara hız verilmesi ve orman alanlarının yok olmasını önleyerek, orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlanması gerektiğini belirten Bayraktar, “Bu önemli zenginliğin korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesini sağlamak hepimiz için önemli bir görevdir” dedi.