Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB ağaçlandırma startını verdi

TZOB ağaçlandırma startını verdi

-TZOB ağaçlandırma startını verdi
-Genel Başkan Bayraktar:
-“757 Ziraat Odamız ve 5,5 milyon çiftçimizle
ağaçlandırma seferberliğini başlatıyoruz”
-“81 ilimizde Ziraat Odaları 50. Yıl Ormanı
oluşturacağız”
-“Büyük bir erozyon tehdidi ve küresel ısınmayla
karşı karşıyayız. Bu bakımdan ağaçlandırma
fevkalade önemli”
-“Dünyada gıda ve enerji en önemli emtia haline
geldi. Toprağımızı, suyumuzu en rasyonel biçimde
kullanmak zorundayız”
-Bakan Eroğlu: “Ağaçlandırma, küresel iklim
değişikliğiyle mücadelede en önemli unsur”
-“Yaptığımız bütün çalışmalarla, erozyon, su
kaynakları, ormancılık faaliyetlerimizle çiftçimizin
yanındayız”

Ankara – 29.03.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB), Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yaptığı protokol çerçevesinde, 757 Ziraat Odası ve 5,5 milyon çiftçinin katılımıyla uygulamaya koyduğu “TZOB 50. Yıl Ağaçlandırma Seferberliği” startı, Ankara’da yapılan törenle verildi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ankara Kuzey Çevre Yolu İvedik Yolu kavşağına yakın bir bölgede tahsis edilen arazide yapılan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı törende, büyük önem verdikleri proje çerçevesinde ilk fidanları dikmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti. Bayraktar, “757 Ziraat Odamız ve 5,5 milyon çiftçimizle ağaçlandırma seferberliğini başlatıyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bu yıl kuruluşumuzun 50. yılını kutluyoruz. Bu bakımdan, 81 ilde oluşturacağımız ormanlara Ziraat Odaları 50. Yıl Hatıra Ormanı adını verdik. 81 ilimizde Ziraat Odaları 50. Yıl Ormanı oluşturacağız” dedi.
Ağaçlandırma seferberliğinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda Bakan Eroğlu ile imzaladıkları protokolle başlatıldığını hatırlatan Bayraktar, Eroğlu ve bütün Bakanlık teşkilatına teşekkür etti. Bayraktar, Bakan Eroğlu’nun ağaçlandırma programlarını birlikte başlatma önerisi için de, “Bundan şeref duyarız; bütün teşkilatımızla ülkemizin ağaçlandırılması hedefinde üzerimize düşün ne varsa yapmaya hazırız” değerlendirmesinde bulundu.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte imzaladıkları “Kadın Çiftçi Eğitimi” konusunda da büyük mesafe aldıklarını ve pilot illerden başlayarak eğitime başladıklarını, eğitimini tamamlayan kadın çiftçilere sertifikaların dağıtıldığı bilgisini verdi.

-Çok önemli bir proje…-
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin, bütün odalarıyla birlikte ağaçlandırma seferberliğine çok büyük önem verdiğinin altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:
“Dünyada doğal kaynaklar büyük bir hızla tükeniyor. Büyük bir erozyon tehdidi ve küresel ısınmayla karşı karşıyayız. Bu bakımdan ağaçlandırma fevkalade önemli. Dünyada çölleşmeden direkt etkilenen 250 milyondan fazla insan; çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve 1 milyardan fazla insanın yaşadığı 110 ülke bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre dünyada çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yılda yaklaşık 42 milyar dolarlık kayıp oluşuyor. Milyonlarca insan çölleşme nedeniyle yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalıyor. Türkiye’miz de, maalesef, erozyondan etkilenen ve bu konuda son derece hassas bir ülke konumunda bulunuyor. Ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 90’ında erozyon görülüyor. Toprak kaybının yoğun olarak yaşandığı alanların başında da tarım alanlarımız geliyor. Tarım alanlarımızın yüzde 59’unda, meraların yüzde 64’ünde, orman alanlarımızın yüzde 54’ünde erozyon var.”

-Kaynakların rasyonel kullanımı…-
Toprak ve orman kadar su kaynaklarının kullanımının da büyük önem taşıdığına vurgu yapan Bayraktar, “Ülkemiz, küresel ısınmadan kaynaklı büyük bir kuraklık tehdidi altında. Bu bakımdan, su kaynaklarımızın rasyonel kullanımında, Hükümetinizin de destek verdiği damlama ve basınçlı su yöntemleri fevkalade öneme sahip” dedi.
Dünyada enerji ve gıdanın en önemli emtia haline geldiğinin altını çizen, “Spekülatörlerin gıdayla nasıl uğraştıklarını fiyat manipülasyonlarından görüyoruz” diyen Bayraktar, şöyle devam etti:
“Dünya nüfusunun çok büyük bölümünü barındıran Çin ve Hindistan gibi ülkelerde beslenme alışkanlıkları değişiyor. Nüfus artışı karşısında arzdaki yavaşlamaya karşın talepte büyük artış var. Kafkaslarda, Asya’da, Kuzey Avrupa’da ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gıda fiyatları artıyor.
Ülkemiz dışında dünya genelinde, tarımdaki üretici fiyatları endeksi (ÜFE) genel ÜFE’nin üzerinde. Bu durumu sürdürebilmemiz, bugünümüz ve gelecek nesillerimiz için bu durumu sürdürebilmek, gıda güvencesini sağlayabilmek için ormanlarımızı, toprağımızı ve su kaynaklarımızı en rasyonel şekilde kullanmak zorundayız.”
Tarım sektöründeki yapısal sorunlara işaret eden Bayraktar, ''Sulama yatırımlarının hızla bitirilmesi, arazi toplulaştırılması ve miras hukukunun değiştirilerek arazinin parçalanmasının engellenmesini gerekli. Sayın Başbakanımızdan söz aldım. İnşallah miras hukukunu değiştireceğiz, parçalanmayı önleyeceğiz'' diye konuştu.
Bayraktar, ülke kaynaklarının kullanımında gösterilecek özen, sürecin dikkatle sürdürülmesi ve miras hukuku ve arazi bölünmüşlüğü gibi 50-60 yıllık yapısal sorunlar çözüldüğünde ve verimlilik yakalandığında, Türkiye’nin kendi bölgesinde bir gıda deposu haline geleceğini bildirdi. Bayraktar, “Üreticiler olarak 10 yıl sonraki hedefimiz 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla, 50 milyar dolarlık ihracat yapmak ve 85 milyonluk ülke nüfusunu doyurmaktır” diye konuştu.

-Bakan Eroğlu’nun sözleri…-
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği öncülüğünde 81 ilde orman oluşturulmasının büyük mutluluk kaynağı olduğunu belirtti.
Ağaçlandırmanın önemine vurgu yapan ve küresel iklim değişikliğine karşı en büyük mücadeleyi ağaçlandırma olarak gösteren Eroğlu, bu açıdan Türkiye’nin kat ettiği yola ve dünya genelinde elde ettiği başarıya vurgu yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başladıkları eylem planı çerçevesinde ağaçlandırma seferberliğinde dünya çapında bir rekora imza atıldığını kaydeden Eroğlu, “Yaptığımız bütün bu çalışmalarla, erozyon, su kaynakları, ormancılık faaliyetlerimizle çiftçimizin yanındayız. Ağaçlandırmadaki bu faaliyette de muhteşem bir işbirliği gerçekleştirdik” değerlendirmesinde bulundu. Eroğlu, 2007’den sonra yapılan çalışmalarda Türkiye coğrafyasında Belçika’nın yüzölçümünü kapsayacak kadar arazide fidanları toprakla buluşturduklarını belirtti.
Bakanlığına ait fidanlıklardaki üretimde de çok büyük artış olduğunu anlatan Eroğlu, 70-75 milyon fidandan 470 milyon fidana ulaşıldığını, bu yıl hedefin 700 milyon olduğunu belirtti. Eroğlu, “Eskiden parayla satılan fidanları, proje getirildiğinde ücretsiz dağıtıyoruz” dedi.
Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken Sapanca’da bu yıl Fidan ve Süs Bitkileri Borsası kurulacağını; Türkiye'yi fidan ve süs bitkileri ihraç eden ülke haline getireceklerini anlattı.

-Nisan’da iki yeni seferberlik başlayacak-
Eroğlu, erozyon kontrolüyle ilgili yaptıkları çalışmalara da değinerek, şöyle konuştu:
''Önümüzdeki ay Türkiye'de yeni muhteşem bir seferberliğe imza atıyoruz. Türkiye'de 2017 yılı sonuna kadar bütün havzalarda çalışma yapacağız. Bunun müjdesini veriyorum. Yakında basına açıklayacağım, muhteşem bir seferberlik. Bir de barajların etrafında erozyonla kontrol için yeşil kuşak ağaçlandırma seferberliği yapıyoruz. Son şeklini verdik. Bunu da inşallah Nisan’da ilan edeceğiz.''
Bakanlığına bağlı Odun Dışı Ürünler Daire Başkanlığı kurduklarını da anımsatan Eroğlu, ''Tıbbi aromatik bitkiler, mantardan kekiğe, ada çayından defnesine, fıstık çamına kadar bunlarla ilgili büyük bir seferberlik yapıyoruz. Tıbbi aromatik bitkiler merkezi kuruyoruz, bu yıl sonunda bitecek. Üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışma yapıyoruz. İnşallah şifalı bitkileri hazırlayıp, bütün dünyaya ihraç edeceğiz. Çünkü Türkiye'de biyolojik çeşitlilik çok fazla. Türkiye'deki biyolojik çeşitlilik, kıta Avrupa'sındaki sayılardan, flora ve faunadan çok daha fazla. Dolayısıyla bunu değerlendirmemiz lazım. Çin, bizden daha az biyolojik çeşitlilikle 100 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Biz bütün gayretlere rağmen geçen sene 300 milyon dolarlık ihracat yapabildik. Hedef 2015 yılı sonuna kadar 1,5 milyar dolarlık ihracat.''
Konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu ve Genel Başkan Bayraktar, birlikte hatıra ormanına ilk fidanları dikti. Eroğlu ve Bayraktar, daha sonra, törende hazır bulunan Ziraat Odası Başkanlarıyla bir araya geldi.