Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Türk tarımı, dünya sıralamasında başa güreşiyor

Türk tarımı, dünya sıralamasında başa güreşiyor

-Türk tarımı, dünya sıralamasında başa güreşiyor

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

“Fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu

üretiminde birinci sıradayız”

-“Karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve fiğde dünya ikincisi olan

Türkiye, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye,

kestane, Antepfıstığında, koyun sütünde ise üçüncü durumda”

-“Türkiye 7 üründe 1., 6 üründe 2., 8 üründe 3., 6 üründe 4.,

7 üründe 5., 4 üründe 6., 8 üründe 7., 2 üründe 8., 3 üründe

9., 4 üründe 10. sırayı alıyor”

-“17 üründe 11’incilikle 19’unculuk arasında yer bulunan Türkiye,

8 üründe ise ilk 20’ye giremedi”

-“ FAO verilerinden Türkiye’nin ürettiği ürünler bazında yaptığımız

araştırmaya göre, ilk 10’da 55 ürünümüz var. 11-20 arasında

17 ürünümüz bulunuyor. 8 üründe ise ilk 20’de yer alamıyoruz”

-“Tarıma yeterince destek sağlanır, yapısal sorunları çözülür,

girdi fiyatları rekabet edilebilir seviyeye çekilirse Türkiye,

tarımda dünyanın en parlak ülkelerinden biri olur”

-“Bu ürünleri ülkemizde korumak ve geliştirmek, bu ürünleri

üreten insanları korumak kollamak çok önemli, sürdürülebilir

üretim noktasında bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması

lazım”

-Çin, 80 üründen, tam 42 üründe birinci, 5 üründe ikinci,

2 üründe üçüncü, Hindistan 11 üründe birinci, 14 üründe ikinci,

6 üründe üçüncü, ABD, 4 üründe birinci, 16 üründe ikinci,

9 üründe üçüncü oldu

-Türkiye, Çin ve Hindistan’ın ardından en fazla birincilik alan

ülke oldu 

-Türkiye’nin lider olduğu ürünlerden fındık, kayısı, incir, kiraz,

vişne, ayva, haşhaş tohumu, sağlık açısından da son derece

yararlı besinler

 

Ankara – 15.09.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre, mazot başta olmak üzere temel girdi fiyatlarının yüksekliğine, arazi parçalılığı, işletme küçüklüğü gibi temel yapısal sorunlarının hala devam etmesine rağmen, Türk tarımının, fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu gibi 7 üründe birinci sıradaki yerini koruduğunu bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2010 yılında Türkiye’nin birçok üründe dünya sıralamasında üstlerde yer aldığını belirtti.

Şemsi Bayraktar, fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu gibi 7 üründe dünya birincisi olan Türkiye’nin karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve fiğden oluşan 6 üründe ikinci, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye, kestane, Antepfıstığında ve koyun sütünden oluşan 8 üründe ise üçüncü sırayı aldığını vurguladı.

Türkiye’nin domates, mandalina, ıspanak, ceviz, nohut ve bal mumumdan oluşan 6 üründe dünya dördüncüsü, şekerpancarı, çay, patlıcan, böğürtlen, keçiboynuzu, zeytin ve vanilyadan oluşan 7 üründe dünya beşincisi olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üzüm, kuru soğan, şeftali ve aspirde 6., armut, limon, greyfurt, arpa, pamuk, ayçiçeği, çavdar ve yeşil soğanda 7., badem ve koyun etinde 8., kabak, marul ve kivide 9., buğday, havuç, portakal, karnabaharda 10. sıradayız. 17 üründe ise 11’incilikle 19’unculuk arasında yer buluyoruz. Bunlardan süt ve yeşil bezelyede 11., koyun ve tavuk sayısı ve enginarda 12., patates ve lahanada 13., yumurtada ve keçi sütünde 14., sarmısakta 15., yün ve kırmızıbiberde 16., hindi sayısında 17., tütün ve baklada 18., kuru fasulye ve mantarda 19. sıradayız.”

Türkiye’nin pirinç, mısır, yulaf, yer fıstığı, muz, keçi sayısı, sığır sayısı ve et üretiminde ilk 20’de yer alamadığını bildiren Bayraktar, “yulafta 22., mısırda 23., keçi sayısında 24., sığır sayısında 26., et üretiminde 27.,yer fıstığında 31., muzda 35., pirinçte 38. sıradayız” dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin ekolojik üstünlüğe sahip 7 üründe dünya birincisi olduğunu belirtirken, bu ürünlerin Türkiye'ye aynı zamanda ihracat şansı, ihracat geliri de getiren ürünler olduğunu söyledi. Türkiye'nin üretimde birinci olduğu fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumunun pahalı ürünler olduğuna dikkati çeken Bayraktar, ülkenin bu ürünlerin ihracatından önemli miktarda da döviz kazandığını bildirdi.

Bunun dışında Türkiye'nin 6 üründe dünya ikinciliği, 8 üründe de dünya üçüncülüğü olduğuna işaret eden Bayraktar, “Bu ürünleri ülkemizde korumak ve geliştirmek, bu ürünleri üreten insanları korumak kollamak çok önemli, sürdürülebilir üretim noktasında bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması lazım” dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 55 ürününün dünya sıralamasında ilk 10'un içinde olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bunu çok önemsediklerini söyledi.

Sadece meyve ve sebzede değil, baklagillerde de ülkenin iyi durumda olduğunu belirten Bayraktar, verdiği örnekte Türkiye'nin mercimek ve yeşim fasulyede dünya üçüncüsü olduğunu söyledi. Muzda bile Türkiye'nin 35'inci sırada olduğunu, pirinçte 38'inci sırada bulunduğunu anlatan Bayraktar, ekolojik üstünlüğe sahip olunmayan ürünlerde de Türkiye'nin durumunun iyi olduğunu ifade etti.

           -“Sadece buğday üretimini 25 milyon tonların üzerine

çıkarabilmenin mümkün”-

 Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu bizi şu sonuca götürüyor, Türkiye'nin müthiş bir potansiyeli, müthiş bir ürün çeşitliliği var. Bizim bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz halinde gayri safi yurtiçi  hasılaya katkımız çok fazla olacaktır. Bu ürünlerin önemli kısmı dünyada pahalı olan ürünler, bunların ihracatından da ülkemize çok önemli ölçüde döviz girdisi sağlanmış olacak. Tarım potansiyelimizi değerlendirdiğimizde birçok üründe daha yukarılara çıkma şansımız olacak.”

           Türkiye'nin hububatta dünyadaki ilk 10 ülke arasında olmasını da çok önemsediklerini belirten Bayraktar, sadece buğday üretimini 25 milyon tonların üzerine çıkarabilmenin mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'nin özellikle meyve ve sebzede dünya ile rekabet şansının yüksek olduğuna işaret eden Bayraktar, koyunculukta dünyada iyi bir noktada bulunan Türkiye'nin daha iyi bir noktaya gelebileceğini belirtti.

Bayraktar, sulama yatırımlarının tamamlanması durumunda yağlı tohumlarda da rekabet şansı yakalanabileceğini ifade etti.

-Birincilik sayısında Çin, Hindistan’ın ardından üçüncü sıradayız-

 TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sanayi, ticarette olduğu gibi tarımda da dünyanın en büyük ülkesi olan Çin’in, Türkiye’nin üretim yaptığı FAO listesindeki 80 üründen, tam 42 üründe birinci, 5 üründe ikinci, 2 üründe üçüncü, Hindistan 11 üründe birinci, 14 üründe ikinci., 6 üründe üçüncü, ABD, 4 üründe birinci, 16 üründe ikinci, 9 üründe üçüncü olduğunu kaydetti. 7 üründe birinci, 6 üründe ikinci, 8 üründe üçüncülüğe yerleşen Türkiye’nin, Çin ve Hindistan’ın ardından en fazla birincilik alan ülke olduğunu bildiren Bayraktar, ilk 3’e bakıldığında ise Türkiye’nin, Çin, Hindistan ve ABD’nin ardından dördüncü sırada yer aldığını belirtti.

Bayraktar, “Çin, Hindistan ve ABD’nin kıta devletler ve Türkiye’nin 4-12 katı büyüklüğünde oldukları göz önüne alındığında, bu ülkelerin ardından Türkiye’nin gelmesi, ülkemizin tarımsal potansiyeli ve tarımdaki çeşitliliğini de göstermektedir. Türkiye, ilk 3’te yer aldığı veya en azından birinci olduğu 7 üründe dünya piyasalarına egemen olmalı, bu ürünlerdeki birinciliği korumak için elinden geleni yapmalıdır” dedi.   

Şemsi Bayraktar, “Biz dünya tarım ticaretinde çok önemli bir role sahip olan hatta dünya ihracatında birinci sırada olan ABD’yi birincilik sayısında geçmiş durumdayız. ABD, birincilik sayısında dördüncü sırada. Bu bakımdan da bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir” dedi.

-Buğday, arpa, mısır, pirinç üretimi ve sığır, koyun ve keçi

varlığı artırılmalı-

 Özellikle hayvancılıkta da kullanıldığı için buğday, arpa, mısır, pirinç üretiminin, sığır, koyun ve keçi varlığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“FAO verilerinden Türkiye’nin ürettiği ürünler bazında yaptığımız araştırmaya göre, çok sayıda üründe ilk 10’da yer alıyoruz. İlk 5’de 34 ürünümüz, 6-10’unculuk arasında 21 ürünümüz var. Bir diğer ifadeyle ilk 10’da 55 ürünümüz bulunuyor. 11-20’incilik arasında 17 ürünümüz yer alıyor. 8 üründe ise ilk 20’de yer bulamıyoruz. Bu seviye yeterli mi? Türkiye’nin potansiyeline bakınca çok daha iyisini başarabiliriz. Tarıma yeterince destek sağlanır, yapısal sorunları çözülür, girdi fiyatları rekabet edilebilir seviyeye çekilirse Türkiye, tarımda dünyanın en parlak ülkelerinden biri olur.” 

Dünya sıralamasında daha çok yer almak için Türkiye'de yapısal sorunların çözümünün ve üreticilerin desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türk çiftçisinin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu buna rağmen bu başarıyı sağladığını kaydetti. Yapısal sorunların çiftçiye getirdiği yüksek maliyetler de olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Nedir bunlar? 3 milyon hektar araziyi sulamaya açamadık. Bunu sulamaya açtığımızda bu ürünleri daha fazla daha verimli yetiştirmek mümkün olabilecek. Belki ürün çeşitliliğini sağlamamız mümkün olabilecek. İşletme büyüklüğümüz 5 hektar ama 6-7 parçadan oluşuyor, bu tarımda sürdürülebilir bir durum değildir. Arazilerin parçalanmasının önlenmesi, miras hukukunun değiştirilmesi çok önemli. Arazi toplulaştırılması anlamında da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın yaptığı çalışmalara destek veriyoruz. Hedef 10 yılda 10 milyon hektar arazinin toplulaştırılması.”

 -Türkiye’nin üretimde dünya birincisi olduğu ürünler her derde deva-

 Türkiye’nin lider olduğu ürünlerden fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, çilek, ayva, haşhaş tohumu, sağlık açısından da son yararlı besinler. Hemen her biri bir derde deva olan ve Türkiye’nin üretiminde dünya birinciliğini aldığı ürünlerin içerdiği vitamin ve mineraller ile bu ürünlerin yararları şöyle:

Fındık: Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, protein ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağları, B grubu vitaminlerini içeriyor.

Çok iyi bir enerji kaynağı olan fındığın, kansızlığa iyi geldiği söyleniyor.

Kayısı: A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı, aynı zamanda bol miktarda demir içeriyor. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengin bir meyve.

Besleyici ve iştah açıcı olan kayısı, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderdiği, cildi beslediği, nemlendirdiği söyleniyor.

İncir: İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. 100 gram kuru incirin, bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun,  demir, magnezyum, fosfor, B1 ve B2 vitaminlerinin bir kısmını karşıladığı belirtiliyor. Sindirimi kolaylaştıran incirin, yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumuna katkı sağladığı ifade ediliyor.

          Kiraz: İyi bir C, E vitamini ve lif kaynağı olan kiraz, yüksek oranda fenolik ve antosiyonin içeriyor. Kiraz potasyum açısından da zengin bir meyve.

          Vişne: Vişnenin besi değerini A, B1, B2, B12 ve C vitaminlerinin yanı sıra fruktoz, elma asidi ve limon asidi oluşturuyor.

Ayva: Meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunuyor. Tohumlarında tutkal maddeler, yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin var.

Haşhaş: Kapsülünde bulunan afyon, tıpta ağrı kesici olarak kullanılıyor. Afyonu çıkarılmış haşhaş tohumundan, yağ elde ediliyor ve çöreklere tat veriyor. Başta diş ağrıları olmak üzere ağrı ve sancılar ile ishali kesmekte, harici olarak da kullanılıyor.

  FAO sıralamasına göre, ülkelerin ilk 3’e girdikleri sayı şöyle:

 

 

 

 

 

Toplam

Ülkeler

Birincilik

İkincilik

Üçüncülük

İlk 3

Çin

42

5

2

49

Hindistan

11

14

6

31

Türkiye

7

6

8

21

ABD

4

16

9

29

İtalya

2

6

1

9

İspanya

2

2

5

9

İran

2

2

5

9

Endonezya

2

1

2

5

Brezilya

1

3

3

7

Rusya

1

2

5

8

Fransa

1

1

3

5

Almanya

1

1

1

3

Etiyopya

1

1

1

3

Kanada

1

1

0

2

Ukrayna

1

0

2

3

Polonya

1

0

0

1

Avustralya

0

3

2

5

Mısır

0

3

0

3

Meksika

0

2

2

4

Arjantin

0

1

2

3

G. Kore

0

1

2

3

Yeni Zelanda

0

1

2

3

Japonya

0

1

1

2

Şili

0

1

1

2

Yunanistan

0

1

1

2

Bangladeş

0

1

0

1

Çek Cum.

0

1

0

1

Kazakistan

0

1

0

1

Madagaskar

0

1

0

1

Vietnam

0

1

0

1

Pakistan

0

0

3

3

Özbekistan

0

0

2

2

Cezayir

0

0

1

1

Fas

0

0

1

1

Filipinler

0

0

1

1

Hollanda

0

0

1

1

Kenya

0

0

1

1

Myanmar

0

0

1

1

Nijerya

0

0

1

1

Papua Yeni Gine

0

0

1

1

Sudan

0

0

1

1

Toplam

80

80

80

240

 

         

 

 

FAO rakamlarına göre, çeşitli ürünlerde dünyanın ilk 5 sırası ve Türkiye’nin sıralamadaki yeri ve üretim rakamları şöyle:

 

 

Fındık

(Ton)

 

 

Pamuk (Lif)

(Ton)

1

TÜRKİYE

600.000

 

1

Çin

5.970.000

2

İtalya

93.600

 

2

Hindistan

5.695.000

3

ABD

51.900

 

3

ABD

3.941.700

4

Azerbaycan

29.194

 

4

Pakistan

1.948.200

5

Gürcistan

28.800

 

5

Özbekistan

1.136.000

 

 

 

 

6

Brezilya

966.000

 

Kayısı

(Ton)

 

7

TÜRKİYE

471.000

1

TÜRKİYE

476.132

 

 

 

 

2

İran

400.000

 

 

Ayçiçeği

(Ton)

3

Özbekistan

325.000

 

1

Ukrayna

6.771.500

4

İtalya

252.892

 

2

Rusya

5.344.820

5

Cezayir

239.700

 

3

Arjantin

2.220.710

 

 

 

 

4

Çin

1.710.000

 

İncir

(Ton)

 

5

Fransa

1.633.110

1

TÜRKİYE

254.838

 

6

Bulgaristan

1.596.100

2

Mısır

184.972

 

7

TÜRKİYE

1.320.000

3

Cezayir

99.100

 

 

 

 

4

İran

76.414

 

 

Çavdar

(Ton)

5

Fas

74.300

 

1

Polonya

3.270.300

 

 

 

 

2

Almanya

2.903.470

 

Kiraz

(Ton)

 

3

Rusya

1.635.630

1

TÜRKİYE

417.905

 

4

Belarus

735.399

2

ABD

287.305

 

5

Çin

650.000

3

İran

255.500

 

6

Ukrayna

464.900

4

İtalya

115.476

 

7

TÜRKİYE

365560

5

İspanya

80.300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeşil Soğan

(Ton)

 

Vişne

(Ton)

 

1

Çin

838.300

1

TÜRKİYE

194.989

 

2

Japonya

543.900

2

Rusya

165.000

 

3

Güney Kore

417.229

3

Ukrayna

154.500

 

4

Nijerya

235.500

4

Polonya

142.679

 

5

Tunus

215.000

5

İran

106.500

 

6

Yeni Zelanda

204.900

 

 

 

 

7

TÜRKİYE

165.478

 

Ayva

(Ton)

 

 

 

 

1

TÜRKİYE

121.085

 

 

Badem

(Ton)

2

Çin

110.700

 

1

ABD

1.413.800

3

Özbekistan

67.000

 

2

İspanya

221.000

4

Fas

45.513

 

3

İran

158.050

5

İran

37.500

 

4

Fas

102.170

 

 

 

 

5

İtalya

85.500

 

Haşhaş Tohumu

(Ton)

 

8

TÜRKİYE

55.398

1

TÜRKİYE

36.910

 

 

 

 

2

Çek Cum.

23.690

 

 

Koyun Eti

(Ton)

3

İspanya

7.100

 

1

Çin

2.070.000

4

Fransa

5.800

 

2

Avustralya

555.616

5

Hırvatistan

4.421

 

3

Yeni Zelanda

470.906

 

 

 

 

4

İran

360.000

 

Karpuz

(Ton)

 

5

Sudan

349.000

1

Çin

56.649.725

 

8

TÜRKİYE

259.000

2

TÜRKİYE

3.683.100

 

 

 

 

3

İran

3.466.880

 

 

Kabaklar

(Ton)

4

Brezilya

1.870.400

 

1

Çin

6.149.978

5

ABD

1.866.660

 

2

Hindistan

4.424.200

 

 

 

 

3

Rusya

988.180

 

Kavun

(Ton)

 

4

ABD

778.630

1

Çin

11.333.747

 

5

İran

695.600

2

TÜRKİYE

1.611.700

 

9

TÜRKİYE

430.402

3

İran

1.317.600

 

 

 

 

4

Mısır

1.076.770

 

 

Marul,Hindiba

(Ton)

5

ABD

999.800

 

1

Çin

12.574.500

 

 

 

 

2

ABD

3.954.800

 

Çilek

(Ton)

 

3

Hindistan

998.600

1

ABD

1.292.780

 

4

İtalya

843.344

2

TÜRKİYE

299.940

 

5

İspanya

809.200

3

İspanya

275.300

 

9

TÜRKİYE

358096

4

Mısır

238.432

 

 

 

 

5

G. Kore

231.803

 

 

Kivi

(Ton)

 

 

 

 

1

İtalya

415.877

 

Pırasa

(Ton)

 

2

Yeni Zelanda

378.500

1

Endonezya

541.359

 

3

Şili

229.000

2

TÜRKİYE

244.812

 

4

Yunanistan

76.000

3

Fransa

174.160

 

5

Fransa

70.422

4

Belçika

165.000

 

9

TÜRKİYE

26.554

5

Çin

127.308

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buğday

(Ton)

 

Fiğ

(Ton)

 

1

Çin

115.180.303

1

Etiyopya

202.700

 

2

Hindistan

80.710.000

2

TÜRKİYE

121.676

 

3

ABD

60.102.600

3

Meksika

98.400

 

4

Rusya

41.507.600

4

Rusya

59.030

 

5

Fransa

38.207.000

5

İspanya

45.600

 

6

Almanya

24.106.700

 

 

 

 

7

Pakistan

23.310.800

 

Bal

(Ton)

 

8

Kanada

23.166.800

1

Çin

398.000

 

9

Avustralya

22.138.000

2

TÜRKİYE

81.115

 

10

TÜRKİYE

19.660.000

3

ABD

79.789

 

 

 

 

4

Ukrayna

70.900

 

 

Havuç

(Ton)

5

Arjantin

59.000

 

1

Çin

15.899.078

 

 

 

 

2

ABD

1.324.370

 

Mercimek

(Ton)

 

3

Rusya

1.303.300

1

Kanada

1.947.100

 

4

Özbekistan

1.107.000

2

Hindistan

900.000

 

5

Polonya

814.932

3

TÜRKİYE

447.400

 

10

TÜRKİYE

523.253

4

ABD

392.670

 

 

 

 

5

Nepal

151.757

 

 

Portakal

(Ton)

 

 

 

 

1

Brezilya

19.112.300

 

Elma

(Ton)

 

2

ABD

7.478.830

1

Çin

33.265.186

 

3

Hindistan

6.268.100

2

ABD

4.212.330

 

4

Çin

5.003.289

3

TÜRKİYE

2.600.000

 

5

Meksika

4.051.630

4

İtalya

2.204.970

 

10

TÜRKİYE

1.710.500

5

Hindistan

2.163.400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karnabahar

(Ton)

 

Antepfıstığı

(Ton)

 

1

Çin

7.555.242

1

İran

446.647

 

2

Hindistan

5.988.500

2

ABD

213.000

 

3

İspanya

511.100

3

TÜRKİYE

128.000

 

4

İtalya

427.407

4

Suriye

57.500

 

5

Fransa

370.968

5

Çin

48.700

 

10

TÜRKİYE

158.579

 

 

 

 

 

 

 

 

Salatalık

(Ton)

 

 

Süt

(Ton)

1

Çin

40.709.556

 

1

Hindistan

117.000.000

2

İran

1.811.630

 

2

ABD

87.461.300

3

TÜRKİYE

1.739.190

 

3

Çin

41.150.406

4

Rusya

1.161.870

 

4

Pakistan

35.491.000

5

ABD

883.360

 

5

Rusya

32.136.130

 

 

 

 

11

TÜRKİYE

13.605.594

 

Yeşil Biber

(Ton)

 

 

 

 

1

Çin

13.189.303

 

 

Yeşil Bezelye

(Ton)

2

Meksika

2.335.560

 

1

Çin

8.982.082

3

TÜRKİYE

1.986.700

 

2

Hindistan

3.029.000

4

Endonezya

1.332.360

 

3

Fransa

406.100

5

ABD

918.120

 

4

İngiltere

372.830

 

 

 

 

5

ABD

325.430

 

Yeşil Fasulye

(Ton)

 

11

TÜRKİYE

90.191

1

Çin

13.033.750

 

 

 

 

2

Endonezya

884.500

 

 

Koyun

(Baş)

3

TÜRKİYE

587.967

 

1

Çin

134.021.213

4

Hindistan

582.200

 

2

Hindistan

73.991.000

5

Tayland

304.712

 

3

Avustralya

68.085.500

 

 

 

 

4

İran

54.000.000

 

Kestane

(Ton)

 

5

Sudan

52.014.100

1

Çin

1.620.000

 

12

TÜRKİYE

21.794.500

2

Güney Kore

82.200

 

 

 

 

3

TÜRKİYE

59.171

 

 

Tavuk

(Sayı)

4

Bolivya

53.577

 

1

Çin

4.802.670.000

5

İtalya

42.700

 

2

ABD

2.100.000.000

 

 

 

 

3

Endonezya

1.622.750.000

 

Koyun Sütü

(Ton)

 

4

Brezilya

1.238.910.000

1

Çin

1.724.000

 

5

Hindistan

866.000.000

2

Yunanistan

855.000

 

12

TÜRKİYE

229.969.000

3

TÜRKİYE

816.000

 

 

 

 

4

Romanya

651.317

 

 

Enginar

(Ton)

5

Suriye

643.000

 

1

İtalya

480.112

 

 

 

 

2

Mısır

215.534

 

Domates

(Ton)

 

3

İspanya

166.700

1

Çin

41.879.684

 

4

Peru

127.503

2

ABD

12.902.000

 

5

Arjantin

84.800

3

Hindistan

11.979.700

 

12

TÜRKİYE

29.070

4

TÜRKİYE

10.052.000

 

 

 

 

5

Mısır

8.544.900

 

 

Patates

(Ton)

 

 

 

 

1

Çin

74.799.084

 

Mandalina

(Ton)

 

2

Hindistan

36.577.300

1

Çin

10.121.000

 

3

Rusya

21.140.500

2

İspanya

1.708.200

 

4

Ukrayna

18.705.000

3

Brezilya

1.122.730

 

5

ABD

18.016.200

4

TÜRKİYE

858.699

 

13

TÜRKİYE

4.548.090

5

Mısır

796.867

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lahana

(Ton)

 

Ispanak

(Ton)

 

1

Çin

25.156.578

1

Çin

16.025.100

 

2

Hindistan

6.356.800

2

ABD

355.430

 

3

Rusya

2.732.510

3

Japonya

269.000

 

4

Japonya

2.247.700

4

TÜRKİYE

218.291

 

5

Güney Kore

2.035.700

5

Endonezya

152.334

 

13

TÜRKİYE

693.002

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceviz

(Ton)

 

 

Yumurta

(Ton)

1

Çin

1.060.600

 

1

Çin

28.001.340

2

ABD

458.000

 

2

ABD

5.411.600

3

İran

270.300

 

3

Hindistan

3.414.000

4

TÜRKİYE

178.142

 

4

Japonya

2.515.000

5

Ukrayna

87.400

 

5

Meksika

2.381.380

 

 

 

 

14

TÜRKİYE

740.024

 

Nohut

(Ton)

 

 

 

 

1

Hindistan

7.480.000

 

 

Keçi Sütü

(Ton)

2

Avustralya

602.000

 

1

Hindistan

4.300.000

3

Pakistan

561.500

 

2

Bangladeş

2.496.000

4

TÜRKİYE

530.634

 

3

Sudan

1.601.900

5

Myanmar

410.800

 

4

Pakistan

739.000

 

 

 

 

5

Fransa

645.176

 

Bal Mumu

(Ton)

 

14

TÜRKİYE

272.811

1

Hindistan

21.200

 

 

 

 

2

Arjantin

4.700

 

 

Sarımsak

(Ton)

3

Etiyopya

4.500

 

1

Çin

13.664.069

4

TÜRKİYE

4.148

 

2

Hindistan

833.970

5

G. Kore

3.800

 

3

Güney Kore

271.560

 

 

 

 

4

Mısır

244.626

 

Şeker Pancarı

(Ton)

 

5

Rusya

213.480

1

Fransa

31.910.400

 

15

TÜRKİYE

76.936

2

ABD

28.940.100

 

 

 

 

3

Almanya

23.858.400

 

 

Yün

(Ton)

4

Rusya

22.255.900

 

1

Çin

386.768

5

TÜRKİYE

17.942.100

 

2

Avustralya

382.300

 

 

 

 

3

Yeni Zelanda

165.800

 

Çay

(Ton)

 

4

İngiltere

67.000

1

Çin

1.467.467

 

5

İran

60.000

2

Hindistan

991.180

 

16

TÜRKİYE

29.700

3

Kenya

399.000

 

 

 

 

4

Sri Lanka

282.300

 

 

Kırmızı Biber

(Ton)

5

TÜRKİYE

235.000

 

1

Hindistan

1.227.800

 

 

 

 

2

Çin

253.800

 

Patlıcan

(Ton)

 

3

Pakistan

191.800

1

Çin

24.501.936

 

4

Tayland

158.883

2

Mısır

1.229.790

 

5

Etiyopya

141.200

3

Hindistan

1.056.300

 

16

TÜRKİYE

28.200

4

İran

888.500

 

 

 

 

5

TÜRKİYE

846.998

 

 

Hindi

(Sayı)

 

 

 

 

1

ABD

244.188.000

 

Böğürtlen

(Ton)

 

2

Şili

28.500.000

1

İran

179.100

 

3

İtalya

24.000.000

2

Vietnam

148.800

 

4

Fransa

23.596.000

3

Papua Yeni Gine

128.800

 

5

Brezilya

23.000.000

4

İtalya

84.700

 

17

TÜRKİYE

2.755.000

5

TÜRKİYE

77.076

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakla

(Ton)

 

Keçiboynuzu

(Ton)

 

1

Çin

1.700.000

1

İspanya

48.000

 

2

Etiyopya

606.800

2

İtalya

25.337

 

3

Fransa

480.935

3

Fas

20.489

 

4

Mısır

233.523

4

Portekiz

19.400

 

5

Avustralya

202.300

5

TÜRKİYE

14.172

 

18

TÜRKİYE

19.898

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeytin

(Ton)

 

 

Tütün

(Ton)

1

İspanya

8.014.000

 

1

Çin

3.005.753

2

İtalya

3.170.700

 

2

Brezilya

780.942

3

Yunanistan

1.809.800

 

3

Hindistan

755.500

4

Fas

1.483.510

 

4

ABD

326.080

5

TÜRKİYE

1.415.000

 

5

Malavi

215.000

 

 

 

 

18

TÜRKİYE

55.000

 

Vanilya

(Ton)

 

 

 

 

1

Endonezya

2.400

 

 

Kuru Fasulye

(Ton)

2

Madagaskar

1.900

 

1

Hindistan

4.870.000

3

Çin

1.300

 

2

Brezilya

3.202.150

4

Meksika

395

 

3

Myanmar

3.029.800

5

TÜRKİYE

270

 

4

Çin

1.538.693

 

 

 

 

5

ABD

1.442.470

 

Üzüm

(Ton)

 

19

TÜRKİYE

212.758

1

Çin

8.651.831

 

 

 

 

2

İtalya

7.787.800

 

 

Mantar

(Ton)

3

ABD

6.220.360

 

1

Çin

4.182.079

4

İspanya

6.107.200

 

2

ABD

396.596

5

Fransa

5.848.960

 

3

Hollanda

235.000

6

TÜRKİYE

4.255.000

 

4

Polonya

178.500

 

 

 

 

5

İspanya

126.700

 

Kuru Soğan

(Ton)

 

19

TÜRKİYE

21.559

1

Çin

20.507.759

 

 

 

 

2

Hindistan

13.372.100

 

 

Yulaf

(Ton)

3

ABD

3.320.870

 

1

Rusya

3.219.800

4

Mısır

2.208.080

 

2

Kanada

2.297.600

5

İran

1.922.970

 

3

Avustralya

1.374.000

6

TÜRKİYE

1.900.000

 

4

Polonya

1.334.400

 

 

 

 

5

ABD

1.178.470

 

Şeftali, Nektarin

(Ton)

 

22

TÜRKİYE

203.870

1

Çin

10.718.048

 

 

 

 

2

İtalya

1.590.660

 

 

Mısır

(Ton)

3

İspanya

1.134.750

 

1

ABD

316.165.000

4

ABD

1.044.440

 

2

Çin

177.540.788

5

Yunanistan

639.400

 

3

Brezilya

56.060.400

6

TÜRKİYE

543.903

 

4

Meksika

23.301.900

 

 

 

 

5

Arjantin

22.676.900

 

Aspir

(Ton)

 

23

TÜRKİYE

4.310.000

1

Hindistan

171.000

 

 

 

 

2

Kazakistan

122.240

 

 

Keçi

(Baş)

3

ABD

100.400

 

1

Hindistan

154.000.000

4

Meksika

97.078

 

2

Çin

150.706.554

5

Çin

33.200

 

3

Pakistan

59.900.000

6

TÜRKİYE

26.000

 

4

Nijerya

56.524.100

 

 

 

 

5

Sudan

43.441.000

 

Armut

(Ton)

 

24

TÜRKİYE

5.128.290

1

Çin

15.231.858

 

 

 

 

2

İtalya

736.646

 

 

Sığır

(Baş)

3

ABD

732.642

 

1

Hindistan

210.200.000

4

Arjantin

704.200

 

2

Brezilya

209.541.000

5

İspanya

473.400

 

3

ABD

93.881.200

6

Hindistan

382.000

 

4

Çin

83.798.151

7

TÜRKİYE

380.003

 

5

Etiyopya

50.884.000

 

 

 

 

26

TÜRKİYE

10.724.000

 

Limon

(Ton)

 

 

 

 

1

Hindistan

3.098.900

 

 

Et

(Ton)

2

Meksika

1.891.400

 

1

Çin

80.743.115

3

Arjantin

1.113.380

 

2

ABD

42.169.828

4

Çin

1.058.105

 

3

Brezilya

21.333.113

5

Brezilya

1.020.350

 

4

Almanya

8.222.448

6

ABD

800.140

 

5

Rusya

6.905.110

7

TÜRKİYE

787.063

 

27

TÜRKİYE

2.079.800

 

 

 

 

 

 

 

 

Greyfurt

(Ton)

 

 

Yer Fıstığı

(Ton)

1

Çin

2.868.750

 

1

Çin

15.709.036

2

ABD

1.123.090

 

2

Hindistan

5.640.000

3

Meksika

400.934

 

3

Nijerya

2.636.230

4

G. Afrika

343.180

 

4

ABD

1.884.950

5

Tayland

294.949

 

5

Senegal

1.286.860

6

Hindistan

260.300

 

31

TÜRKİYE

97.310

7

TÜRKİYE

213.768

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muz

(Ton)

 

Arpa

(Ton)

 

1

Hindistan

31.897.900

1

Almanya

10.412.100

 

2

Çin

9.848.895

2

Fransa

10.102.000

 

3

Filipinler

9.101.340

3

Ukrayna

8.484.900

 

4

Ekvador

7.931.060

4

Rusya

8.350.020

 

5

Brezilya

6.978.310

5

İspanya

8.156.000

 

35

TÜRKİYE

210.178

6

Avustralya

7.294.000

 

 

 

 

7

TÜRKİYE

7.240.000

 

 

Pirinç

(Ton)

 

 

 

 

1

Çin

197.212.010

 

 

 

 

2

Hindistan

120.620.000

 

 

 

 

3

Endonezya

66.411.500

 

 

 

 

4

Bangladeş

49.355.000

 

 

 

 

5

Vietnam

39.988.900

 

 

 

 

38

TÜRKİYE

860.000