Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Traktör sayısı artmaya devam ediyor

Traktör sayısı artmaya devam ediyor

-Traktör sayısı artmaya devam ediyor
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Traktör sayısı Şubat ayında 3 bin 601 adet arttı”
-“İller arasında en fazla artış 199 adetle Konya’da. Konya’yı 159 adetle Gaziantep ve Manisa, 146 adetle İzmir, 139 adetle Denizli, 123 adetle Aydın, 112 adetle Bursa izledi”
-“Traktör sayısı Bingöl ve Bayburt’ta 1 adet artarken, Rize, Trabzon ve Şırnak’ta değişmedi, İstanbul’da 28 adet azaldı”
-“Traktörde sayıdan çok aracı verimli kullanmak önemli. Ekonomik zorluk içindeki çiftçi, kaynaklarının büyük bölümünü traktör alımı için ayırmak zorunda kalıyor”
-“Tarımda örgütlenme modern ve ekonomik ömrünü tamamlamamış tarım akinelerinin ortak kullanımını sağlayabilir”

Ankara – 17.04.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, traktör sayısının 2014 Şubat ayında, 2014 Ocak ayına göre 3 bin 601 adet arttığını bildirerek, “İller arasında en fazla artış 199 adetle Konya’da. Konya’yı 159 adetle Gaziantep ve Manisa, 146 adetle İzmir, 139 adetle Denizli, 123 adetle Aydın, 112 adetle Bursa izledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 Ocak ayında 1 milyon 568 bin 65 olan traktör sayısının, 2014 Şubat ayında 1 milyon 571 bin 666 adede çıktığını belirtti. Şemsi Bayraktar, traktör sayısının Şubat ayında, Kahramanmaraş’ta 90, Kayseri’de 89, Adana ve Çorum’da 85, Balıkesir’de 83, Tokat’ta 81, Niğde’de 74, Şanlıurfa’da 71, Nevşehir’de 66, Adıyaman, Sakarya, Samsun’da 63, Afyonkarahisar 61, Çanakkale ve Kars’ta 59, Yozgat’ta 57, Antalya, Muğla ve Ardahan’da 56, Malatya’da 51, Hatay’da 50 arttığını bildirdi.
Traktör sayısındaki artışın Şubat ayında, Eskişehir, Kastamonu, Kilis’te 49, Ankara ve Sivas’ta 46, Erzurum’da 45, Bolu’da 44, Kütahya’da 43, Diyarbakır’da 42 adet olduğunu vurgulayan Bayraktar, Düzce’de 39, Osmaniye’de 37, Mersin’de 36, Edirne ve Karaman’da 35, Amasya, Kırşehir, Muş ve Sinop’ta 34, Çankırı’da 33, Aksaray’da 32, Mardin ve Uşak’ta 28, Burdur ve Van’da 27, Batman’da 26, Elazığ’da 24, Kocaeli’de 22, Kırıkkale’de 19, Tekirdağ’da 18, Kırklareli’de 17, Iğdır’da 16, Isparta’da 15, Bartın’da 13, Bilecik’te 11, Bitlis’te 10, Erzincan’da 9, Ağrı, Ordu, Siirt’te 8, Artvin ve Giresun’da 7, Tunceli, Yalova ve Karabük’te 6, Gümüşhane’de 5, Zonguldak’ta 3, Hakkari’de 2 adet arttığını belirtti.
Bayraktar, “traktör sayısı Bingöl ve Bayburt’ta 1 adet artarken, Rize, Trabzon ve Şırnak’ta değişmedi, İstanbul’da 28 adet azaldı” dedi.

-Toplam sayısı birinci Manisa, ikinci Konya-

Traktör sayısında Manisa’nın 76 bin 101 adetle liderliğini koruduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Manisa’yı 73 bin 902 adetle Konya, 55 bin 567 adetle Balıkesir, 54 bin 683 adetle Bursa, 54 bin 653 adetle İzmir, 46 bin 831 adetle Ankara, 46 bin 310 adetle Samsun, 45 bin 758 adetle Adana, 42 bin 52 adetle Denizli, 41 bin 174 adetle Antalya izledi. Aydın’da 37 bin 988, Tokat’ta 37 bin 82, Ayfonkarahisar’da 36 bin 217, Çorum’da 35 bin 577, Şanlıurfa’da 31 bin 765, Sakarya’da 31 bin 603 traktör var. Mersin, Kütahya, Edirne, Çanakkale, Yozgat, Tekirdağ, Sivas, Muğla, Gaziantep ve Kastamonu’da 25-30 bin, Kayseri, İstanbul, Diyarbakır’da 20-25 bin, Eskişehir, Malatya, Hatay, Burdur, Isparta, Bolu, Nevşehir, Kırklareli, Amasya, Kahramanmaraş, Kars, Uşak, Aksaray ve Erzurum’da 15-20 bin, Kocaeli, Niğde, Osmaniye, Adıyaman, Çankırı’da 10-15 bin, Karaman, Kırşehir, Bilecik, Muş, Düzce, Mardin, Zonguldak, Elazığ, Kırıkkale, Ardahan, Sinop, Van, Ağrı, Erzincan, Karabük’te 5-10 bin arası traktör bulunuyor. Batman, Bartın, Kilis, Iğdır, Gümüşhane, Bitlis, Giresun, Bayburt, Yalova, Siirt, Ordu, Şırnak, Tunceli, Artvin’de 1-5 bin arası traktör var. Bingöl’de 955, Hakkari’de 735, Trabzon’da 174, Rize’de ise 41 adet traktör bulunuyor.”

-Tarımda makineleşme çok önemli-

Tarımda makineleşmenin çok önemli bir hal aldığını, birim alanda en yüksek veriminin tohum, gübre, iyi bakım, uygun iklim ve toprak şartlarının yanı sıra makineleşmeyle sağlandığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Traktörde sayıdan çok aracı verimli kullanmak önemli. Ekonomik zorluk içindeki çiftçi, kaynaklarının büyük bölümünü traktör alımı için ayırmak zorunda kalıyor. Tarımın en büyük sorunlarından biri olan örgütlenme ve planlama burada da karşımıza çıkıyor. Tarımda örgütlenmeyle modern ve ekonomik ömrünü tamamlamamış tarım makinelerinin ortak kullanımını sağlanabilir. Çiftçimiz, daha az bir maliyetle üretimini sürdürebilir.”

Aylar itibarıyla traktör sayısı ve artış miktarı şöyle:

Traktör Sayısı

Şubat

1.571.666

3.601

İllerin 2014 Ocak ayı ve 2014 Şubat ayı traktör sayıları ve değişim miktarları şöyle:

2014 Ocak Traktör Sayısı

2014 Şubat Traktör Sayısı