Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarımın kalbi Sakarya’da attı

Tarımın kalbi Sakarya’da attı

-TZOB’un Marmara Bölge Toplantısına Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Miras hukuku yoluyla arazilerinin bölünmesinin önlenmesi
açısından yeni bir yasaya ihtiyaç var. Ülkemizin zenginliği
için, gelecek nesiller için, bu yasayı sonuna kadar
destekliyoruz. Ve sonuna kadar arkasında olacağız”
-“Yapılacak çalışmalarla eğer tarım arazilerinin bölünmesini
önleyebilir, bunu başarabilirsek bu tarım açısından
en büyük reform, en büyük devrim olacak”
-“Çiftçi Kayıt Sistemini (ÇKS) pilot bölgelerden başlamak
üzere biz üstlenmek istiyoruz. Zaten bizim olan görevleri
bakanlığımızın üzerinden alarak onları da rahatlatmalıyız”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:
“7 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimi köylerde
görevlendirdik. 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimi
işe almayı planlıyoruz”
-“81 vilayette bu danışmanlardan bir tanesini tahsis edeceğim.
Bakanlığımızın personeli ama her gün 8 saat mesaisini ziraat
odasının talebi doğrultusunda hizmet üretmekle yapacak”
-Eker ve Bayraktar, Söğütlü Ziraat Odası yeni hizmet binasının
açılışını yaptılar


Ankara – 10.03.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, miras hukuku yoluyla arazilerinin bölünmesinin önlenmesi açısından yeni bir yasaya ihtiyaç olduğunu bildirerek, “Ülkemizin zenginliği için, gelecek nesiller için, bu yasayı sonuna kadar destekliyoruz. Ve sonuna kadar arkasında olacağız” dedi.

Bayraktar, “Yapılacak çalışmalarla eğer tarım arazilerinin bölünmesini önleyebilir, bunu başarabilirsek bu tarım açısından en büyük reform, en büyük devrim olacak” diye konuştu.

TZOB Yönetim Kurulu’nun yanı sıra Marmara bölgesindeki il ve ilçelerden 97 Ziraat Odasının başkan ve yöneticilerinin bir araya geldiği Marmara Bölge Toplantısı, Sakarya’da Elmas Garden Inn Hotel’de yapıldı. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, TZOB’un düzenlediği üçüncü bölge toplantısına da katıldığını, bu katılımı, sorunların çözümü noktasında fevkalade önemli kabul ettiklerini bildirerek, “bu bakımdan Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.


-Bayraktar, “Ziraat odaları bir atılım dönemi yaşıyor”-
Ziraat odalarının bir atılım dönemi yaşadığını, bir taraftan haklarını koruma noktasında çalışmalarını sürdürürken, bünyesini de rehabilite etmeye çalıştığını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Bilgiyi kırsala taşıma açısından odalarımız önemli görevler üstlenmeye başladılar. Sayın Bakanımız ile de daha önceden paylaştığımız gibi Çiftçi Kayıt Sistemini (ÇKS) pilot bölgelerden başlamak üzere biz üstlenmek istiyoruz. Zaten bizim olan görevleri bakanlığımızın üzerinden alarak onları da rahatlatmalıyız. Ziraat odalarımızda kurulacak altyapımızı hazırlamamızla mümkün olabilecek bu durumu hızla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunu tarım sektörü açısından son derece önemli buluyoruz.”

-Bayraktar, “Tarım sektörü yokluğunda kıymeti anlaşılan bir sektör”-
Tarım sektörünün yokluğunda kıymeti anlaşılan bir sektör olduğunu, dünyada bunun böyle genel kabul gördüğünü belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Ancak ülkemizde bu sektörün önemini kamuoyu olarak yeterli şekilde anlayabildiğimizi düşünmüyorum. Değişik sebeplerle dünyada gıdaya ulaşma zorluğu var. Küresel sermaye silah sektöründen gıda sektörüne kaymaya başladı. Bizler Türk çiftçisi olarak, 75 milyonluk Türkiye nüfusuyla birlikte 30 milyon turisti doyurduk. 15,4 milyar dolarlık da ihracat yapıyoruz. ‘Biz üretemezsek Türkiye aç kalır’ diyoruz. Biz Türkiye’yi hiçbir zaman aç bırakmadık.
2012 yılı Şubat ayında, Üretici Fiyatları Endeksi’nde (ÜFE) yıllık ortalama enflasyon yüzde 10,96 oldu. Tarımda yüzde 4,58. Türkiye’de gıda ve tarım enflasyonun altında kalıyor. Yüksek maliyetlere rağmen gıda ve tarımda enflasyonun genel enflasyondaki kadar olmadığını görüyoruz. Bu Türk çiftçisinin başarısıdır.”

-Tarım arazilerinin bölünmesi-

Dünyada gıda anlamında değişen konjonktürü fırsata dönüştürebilmek için gerekli tedbirlerin vakit geçirilmeden alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bunun için yapısal sorunların çözümünü gerekli gördüklerini bildirdi. Ankara’da yapılan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’le birlikte katıldıkları tarım arazilerinin bölünmesinin önlenmesi çalıştayını fevkalade önemli bulduklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yapılacak çalışmalarla eğer tarım arazilerinin bölünmesini önleyebilir, başarabilirsek bu tarım açısından en büyük reform, en büyük devrim olacak. Geçtiğimiz yıllarla birlikte yıl sonuna kadar toplam 5 milyon hektar arazinin toplulaştırılacak olmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. Miras hukuku yoluyla arazilerinin bölünmesinin önlenmesi açısından yeni bir yasaya ihtiyaç var. Ülkemizin zenginliği için, gelecek nesiller için, bu yasayı sonuna kadar destekliyoruz. Ve sonuna kadar arkasında olacağız.
Çıkarılacak yasaların yanı sıra kırsalda istihdam yaratmak da çok önemli. Hibe desteğiyle kurulacak büyük ölçekli işletmelerle tarım nüfusunu belli bir seviyeye çekmeyi, kırsal kalkınmayı sağlamak açısından çok önemli buluyoruz. Çiftçilerimizin pazarlama sorunu var.

-Süt müdahale kurumu ve EBK-
Sıfır ve düşük faizli kredi çok önemli ancak üreticimizin bir sıkıntısı var. Süt fiyatlarında istikrar sağlanamaması üreticimizin çok önemli bir sorunu. Bu açıdan süt müdahale kurumuna büyük ihtiyaç var. Konu Sayın Bakanımızla birlikte Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da aktarıldı. Bu konuda talimatlar verildi. Çalışmalar sürdürülüyor. Et ve Balık Kurumu bir müdahale kurumu haline getirilecek. Müdahale kurumunu fiyat istikrarı ve hayvancılığımız için çok önemli bir reform ve adım olarak değerlendiriyoruz.”

-Tarımda kadın istihdamı-

Sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin yönetiminde yer alan kadın sayısının azlığına da dikkati çeken Bayraktar, toplam kadın istihdamının yüzde 40’ının tarımda yer aldığını belirtti ve çalışan kadınların sosyal güvenliğin yanı sıra ve diğer sorunlarına da işaret etti.
Toplantıya katılan ziraat odaları başkanlarına, “Sayın Başkanlar, lütfen meclislerinize, yönetimlerinize kadınları da alın” diye seslenen Bayraktar, tarımda çalışan kadın ve erkek nüfusunun neredeyse eşitlendiğini, projeksiyonlara göre tarımda standardın, verimin kadınlarla yakalanacağını, bu açıdan kadın çiftçilerin eğitimine büyük değer ve önem verdiklerini belirtti.

-2-B-
2-B arazileriyle ilgili değerlendirmede de bulunan Bayraktar, bu arazilerin çiftçilere rayiç bedel üzerinden değil vergiye esas bedel üzerinden uygun, uzun vadeli ve kredi kullandırılarak çiftçilere kazandırılmasını istediklerini vurguladı.
Çiftçilerin kredi kullanımında bazı özel bankalarla sorunlar yaşadığını da vurgulayan Bayraktar, çiftçilerin yüzde 35’lere varan kredi kıskacından kurtarılması gerektiğinin altını çizdi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredi açısından ihtiyaçlara karşılık vermesini ümit ettiklerini bildiren Bayraktar, “Ziraat Bankası kredileri yıllar itibarıyla arttı. Ancak çiftçinin ihtiyacına yetmedi. Bakanlar Kurulu kararıyla kullanıma açılan sıfır ve düşük faizli krediler için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi iç tebliğlerini yayınlayarak bir an önce hayata geçirilmelerini bekliyoruz” dedi.

-2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim işe alınacak-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk köylüsü ve çiftçisinin tarımsal alanda gelişen bilgi ve teknolojilerden daha hızlı yararlanabilmesi amacıyla 7 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimi köylerde görevlendirdiklerini bildirdi.
2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimi işe almayı planladıklarını belirten Eker, görevli veteriner hekim ve ziraat mühendislerinin sayısının 10 bine ulaşmasıyla zirai üretim kabiliyeti, kapasitesi ve potansiyeli olan 33-34 bin köyün bu hizmetten istifade edebileceğine dikkati çekti.



-Eker’den ziraat odalarına 81 ziraat mühendisi ve
veteriner hekim müjdesi-

Bu mühendis ve veteriner hekimlerden 81’inin 81 ilde TZOB’un hizmetine tahsis edileceği müjdesini veren Bakan Eker Eker, şöyle devam etti:
''81 vilayette bu danışmanlardan bir tanesini tahsis edeceğim. İl içindeki mesaisinin oluşturulması, merkez ilçede mi başka bir ilçede mi nasıl olacak? Buna ziraat odaları kendisi karar versin. 81 vilayet, 81 danışmanı size görevlendireceğim. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum. O arkadaşımızdan o ilimizdeki ziraat odaları istifade edecek. Bilgisinden görgüsünden yararlanacak. Bakanlığımızın personeli ama her gün 8 saat mesaisini ziraat odasının talebi doğrultusunda hizmet üretmekle yapacak.''
Bakanlık olarak politika belirleme, organize etme, yönlendirme ve denetleme işini yaptıklarını ifade eden Eker, bir takım mesleki faaliyetleri de meslek odaları eliyle gerçekleştirmek istediklerini, bunun için de meslek odaları ve kuruluşlarının altyapılarını güçlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
Eker, şöyle konuştu:
''Çağın ihtiyaçlarının gerektirdiği donanıma, teçhizata, altyapıya sahip olmamız gerekiyor. İl ve ilçelerdeki ziraat odalarımızın bu anlayışla yenilenmesi lazım. Bir zihniyet değişimi gerçekleşmesi lazım. Hep beraber tarım sektörünü daha iyi bir noktaya getirelim, tarım meselelerini daha doğru analiz edelim ve daha etkin çözümler ortaya koyalım, buna ihtiyacımız var.''
Türk tarımının 2002 yılı ile bugünü karşılaştıran Eker, tarım hasılada 190 ülke arasında dünya sıralamasında 11’inci olan Türkiye’nin 2010 yılı rakamlarına göre 7’inci sıraya kadar yükseldiğini, açıklanacak 2011 rakamlarıyla bu sıralamada Türkiye’nin daha da üst sıralara gelmesini beklediklerini ifade etti. Bu dönemde 23 milyar dolarlık tarım hasılasından 62 milyar dolarlık rakama ulaşıldığına dikkat çeken Eker, bu noktaya verimlilikle, bilgi ve teknolojiyi daha fazla kullanmakla gelindiğini kaydetti.
Doğrudan desteklemeden vazgeçerek Türkiye’nin üretim bir ülke noktasına taşındığının altını çizen Eker, tarım sektörünün küresel ekonomik krizin sıkıntılarının aşılmasında bu alanda yarattığı istihdamla tampon bir sektör görevini yerine getirdiğini bildirdi.



-Tarım arazilerinin toplulaştırılması-

Bakan Mehdi Eker, miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek düzenlemeyi hazırladıklarını söyledi.
GAP Eylem Planı'nda 2012 yılı sonunda öngörülen kanalların inşaatının planlandığı şekilde tamamlanacağını kaydeden Eker, Türkiye'nin 1 milyon hektar ilave alanda sulama yapılmasıyla daha çok üretim yapma imkanına kavuşulacağını söyledi.
Temel sorunların çözümü konusunda irade ortaya koyduklarını anlatan Eker, ''Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek olan düzenlemeyi yapıyoruz'' dedi. Konunun hükümetin programında ve acil eylem planında da yer aldığına dikkati çeken Eker, şunları kaydetti:
''Onun çalışmasını yapıyoruz, bir noktaya getirdik. Geçen hafta 270 sektör paydaşıyla çalıştay yaptık. Şu anda 50 bin kişiyle anket çalışması yapılıyor. Kim bu 50 bin kişi? Muhtarlarımız, üreticilerimiz, çiftçilerimiz, tedarik sektörü, sanayi sektörü, meslek kuruluşları, üniversiteler, kısaca tarım sektörünün tüm paydaşları. Yanlış uygulama 80 küsur yıldır Türkiye'de devam ediyor. İsviçre Medeni Kanunu'na göre tarım arazilerini aynı bir para ve eşya gibi değerlendirip babadan evlada geçerken bunun bölünmesine, parçalanmasına imkan veren bir kanun yapmışız. Bununla arazilerimiz parçalanmış.''
Türkiye'deki 3 milyon 100 bin tarım işletmesinden her birine ortalama 7 parça halinde, 60 dönüm arazi düştüğünü ifade eden Eker, ülkede 22 milyon parsel tarım arazisi bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'nin parçalı tarım arazilerine rağmen gelişmiş ülkelerle rekabet ettiğine işaret eden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Arazi toplulaştırması da hükümet olarak çok önem verdiğimiz bir konu. Bir yandan toplulaştırırken diğer yandan bölünme devam ederken olmaz. Onun için diyoruz ki bölünmeyi durduralım, toplulaştıralım. 4 milyon hektar alan hükümetimiz döneminde yapıldı, 1 milyon daha yapıyoruz şu anda. Hedefimiz yılda 1 milyon hektar. 1961 yılında Türkiye arazi toplulaştırma çalışmalarına başlamış, 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapmış, yılda 10 bin hektar. Biz ne yapıyoruz, yılda 1 milyon hektar... Değişmesi lazım ama bu değişimin nasıl olacağına da millet ve çiftçilerle birlikte karar vereceğiz. Onun için anket ve çalıştay yapıyoruz.''

-Hayvancılığa yeni destekler geliyor-

Eker, Et ve Balık Kurumu konusunda da yeni bir düzenleme yaptıklarını belirterek, konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınmasının ardından kurumun adını Et ve Süt Müdahale Kurumu haline getirme kararlığında olduklarını söyledi.
Konuyla ilgili çalışmaların tamamlandığını anlatan Eker, ''Buradaki hedefimiz şu. Süt fiyatı düştüğü zaman üretici lehine müdahale edecek, sütü toplayacak, süt tozu yapacak, her neyse... Yükseldiği zaman da sanayici lehine bu defa süt tozu yapılmış olanı piyasaya sunmak suretiyle sanayicinin ve tüketicinin lehine müdahale edecek. Ette de sütte de aynı şey yapılacak. Böylece modern bir düzenleme kurulu haline geçecek'' dedi.
Eker, 2012 yılı destekleme takviminin Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'nda (TDYK) görüşüldüğünü belirterek, ''Salı günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndaki arkadaşlarımızla görüşüp yayımlayacağız. Yeni desteklemeler öngörüyoruz. Yeni bir takım adımlar atıyoruz. Mesela meyvecilik havzaları oluşturuyoruz. Havza modeli çerçevesinde sözleşmeli üretime yeni destekler getiriyoruz. Hayvancılığa ilave bir takım destekler getiriyoruz'' şeklinde konuştu.

-Vali Mustafa Büyük-

Sakarya Valisi Mustafa Büyük de ilin 265 bin hektarlık tarım arazisinde yıllık 2,5 milyar liraya yakın üretim değeri elde edildiğini belirterek, Sakarya’daki üretiminin yüzde 25’ini tarım sektörünün karşıladığını, tarımın istihdamda da yüzde 50’lik payı bulunduğunu kaydetti. Büyük, ilde 40 bin aktif çiftçiyle üretimi sürdürdüklerini bildirdi.

-TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Başoğlu-

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Bölge Temsilcisi Tuncer Başoğlu da bölgenin sınai, ticari ve tarımsal faaliyetler bakımından ülke ekonomisine en büyük katkıyı yapan, bu nedenle de en fazla göç alan bir çekim merkezi olduğunu belirtti. Başoğlu, verimli toprakları, uygun iklim ve çevre koşullarıyla tarımsal üretimin bir çok dalında ön sıralarda bulunan Marmara Bölgesinin tarımsal üretimin yanı sıra tarım makineleri alanında da büyük ilerlemeler yaşadığının altını çizdi. Tuncer Başoğlu, “ziraat odaları olarak çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi için tarım müdürlüklerimizle koordinasyon içinde çalışmalarımızı gece gündüz devam ettiriyoruz” dedi.
Toplantıya, Sakarya, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerinin merkez ve ilçe Ziraat Odaları’nın yöneticileri katıldı.
Bölge toplantısında, Türk tarımının genel ve bölgesel sorunları ele alındı, çözüm önerileri görüşüldü. Ayrıca, Marmara Bölgesi ve Türkiye açısından stratejik kategoride bulunan buğday, çeltik, ayçiçeği, zeytin, fındık, kanatlı sektörü, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı, süt sığırcılığı gibi konular değerlendirildi.
Toplantıda ayrıca, çiftçinin kredi kullanımı, tarım sigortası, sulama, elektrik, hayvancılık ve destek başvurularıyla ilgili sorunlar dile getirildi, görüş ve öneriler değerlendirildi; Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının önümüzdeki yıllara ilişkin hedefleri gözden geçirildi.

-Söğütlü Ziraat Odası hizmet binası açılışı ve tesis ziyaretleri-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Marmara Bölge toplantısının ardından, Sakarya’nın Söğütlü İlçesi Ziraat Odası hizmet binası açılışını yaptılar.



Eker, açılışta, 5 bin üyesi olan Söğütlü Ziraat Odası’nın yeni binayla üreticilere daha iyi hizmet vereceğini, çiftçi kayıt sistemini (ÇKS) devretmeyi düşündükleri ziraat odalarının bu tür hizmet binalarıyla altyapılarını tamamlayacağını kaydetti. Bakan Eker, yeni binanın Söğütlü Ziraat Odası’na hayırlı olmasını diledi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Söğütlü Ziraat Odasının açılışının ardından, Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda sektöründe faaliyet gösteren ve bakanlığın 4. ve 6. Etap Kırsal Kalkınma Yatırım Hibe Programı'ndan yararlanarak kapasitelerini artıran iki tesiste incelemede bulundu.

Açılış ve tesis ziyaretlerinde Sakarya Valisi Mustafa Büyük de hazır bulundu.