Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarımın Aralık istihdamı 5,7 milyon…

Tarımın Aralık istihdamı 5,7 milyon…

-Tarımın Aralık istihdamı 5,7 milyon…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Tarımda istihdam, Aralık ayında, geçen yılın

aynı ayına göre, 87 bin artarak 5 milyon 686 bin

kişi oldu”

-“24 milyon 766 bin olan toplam istihdamın

yüzde 23’ünü karşılayan tarım, Aralık ayında

sanayiden 830 bin kişi daha fazla istihdam sağladı”

-“Hizmetlerin ardından istihdamda ikinci olan

tarım,  yüzde 12,4 olan işsizliği 2,3 puan

düşürerek yüzde 10,1’e çekti”

-“Hizmetler sektörünün istihdam içindeki payının

artması, tarımın payının azalmasına neden

oldu. Payının azalmasına karşın tarımdaki

istihdamda azalma bir yana artış görüldü”

Ankara – 15.03.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın, mevsim etkileri nedeniyle faaliyetlerin en aza indiği Aralık ayında bile 5,7 milyon istihdam yarattığını bildirerek, “Tarımda istihdam, Aralık ayında, 2011’in aynı ayına göre, 87 bin kişi artarak 5 milyon 686 bin kişi oldu” dedi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, Aralık ayında toplam istihdamın, 2011’in aynı ayına göre, 1 milyon 88 bin artarak, 24 milyon 766 bine çıktığını belirtti. Bu dönemde hizmetler sektöründe istihdamın 719 bin, sanayide 156 bin, inşaatta 135 bin, tarımda 87 bin arttığını bildiren Bayraktar, Ocak ayında 5 milyon 416 bine inen tarımdaki istihdamın Şubat ayında 5 milyon 427 bine, Mart’ta 5 milyon 613 bine, Nisan’da 6 milyon 11 bine, Mayıs’ta 6 milyon 363 bine, Haziran’da 6 milyon 555 bine, Temmuz ayında 6 milyon 638 bine yükseldiğini kaydetti.

Tarımdaki istihdamın Ağustos ayında 6 milyon 564 bine, Eylül’de 6 milyon 502 bine indiğini bildiren Bayraktar, mevsim şartlarının etkisiyle Ekim ayında 6 milyon 322 bine, Kasım ayında 6 milyon 27 bine, Aralık ayında 5 milyon 686 bine düştüğünü belirtti.

Aralık ayında hizmetler sektörünün 12 milyon 577 bin, tarımın 5 milyon 686 bin, sanayinin 4 milyon 856 bin, inşaat sektörünün ise 1 milyon 647 bin kişiye istihdam yarattığı bilgisini veren Bayraktar, “Tarım, mevsim şartlarının etkisinin görüldüğü Aralık ayında bile sanayiden 830 bin daha fazla kişiye istihdam sağladı. Sanayi ve inşaatın toplam istihdamı 6 milyon 503 bin kişiyle tarımdan sadece 817 bin fazla” dedi.

Bayraktar, Aralık ayında, geçen yılın Aralık ayına göre, hizmetlerin payının 0,7 puan artarak yüzde 50,8’e, inşaatın payının 0,3 puan artarak yüzde 6,7’ye çıktığını, buna karşın sanayinin payının 0,2 puan azalmayla yüzde 19,6’ya, tarımın payının ise 0,6 puan azalmayla yüzde 23’e indiğini kaydetti. Şemsi Bayraktar, hizmetler sektörünün istihdam içindeki payının artmasının, tarımın payının azalmasına neden olduğunu, payının azalmasına karşın tarımdaki istihdamda azalma bir yana artış görüldüğünü vurguladı.

-Tarım işsizliği 2,3 puan düşürüyor-

Türkiye’de işsiz sayısının Aralık’ta 2 milyon 790 bin kişi olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım, 5 milyon 686 bin kişiye iş sağlayarak, işsizliğin daha yüksek seviyelere çıkmasını önledi. Hizmetlerin ardından ikinci büyük istihdam kapısı olmaya devam etti. Aralık ayı işsizlik oranı yüzde 10,1 oldu. Tarım dışı işsizlik ise yüzde 12,4. Tarımı dışarıda tutarsak Aralık ayı işsizlik rakamı yüzde 10,1 değil yüzde 12,4 çıkıyor.  Hizmetlerin ardından istihdamda ikinci olan tarım, yüzde 12,4 olan işsizliği 2,3 puan düşürerek yüzde 10,1’e çekti.”

-Son bir yıllık dönemde tarımın istihdamdaki payı-

Son bir yıllık dönemde mevsimsel oynamalar nedeniyle tarımın istihdamdaki payının yüzde 23,1 ile yüzde 26 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Mart ayında, Ocak ayına göre 0,5 puan artışla yüzde 23,6’ya çıkan istihdamda tarımın payı, Nisan ayında 0,8 puan artışla yüzde 24,4’e, Mayıs ayında ise 0,8 puan artışla yüzde 25,2’ye, Haziran ayında 0,4 puan artışla yüzde 25,6’ya, Temmuz ayında 0,4 puan artışla yüzde 26’ya, Ağustos’ta 0,1 puan azalışla yüzde 25,9’a, Eylül’de 0,4 puan azalışla yüzde 25,5’e, Ekim ayında ise bir önceki aya göre 0,7 azalmayla yüzde 24,8’e, Kasım ayında ise Ekim ayına göre, 1 puan azalmayla yüzde 23,8’e, Aralık ayında ise 0,8 azalmayla yüzde 23’e indi. Bu rakam 2011’in Aralık ayında yüzde 23,6 düzeyindeydi.

Tarım, her ay sanayiden çok daha fazla istihdam sağlıyor. Geçen yıl tarım, Eylül ayında 1 milyon 768 bin, Ekim ayında 1 milyon 635 bin, Kasım ayında 1 milyon 289 bin daha fazla istihdam yarattı. Kış aylarında bile tarım, sanayiden yüz binlerce kişi daha fazla istihdam sağladı. 2011 Aralık ayında 899 bin, 2012 Ocak ayında 732 bin, Şubat’ta 743 bin, Mart’ta 893 bin, Nisan’da 1 milyon 219 bin, Mayıs’ta 1 milyon 603 bin kişi, Haziran’da 1 milyon 795 bin kişi, Temmuz’da 1 milyon 861 bin kişi, Ağustos’ta 1 milyon 818 bin kişi, Eylül’de 1 milyon 767 bin kişi, Ekim’de 1 milyon 590 bin kişi, Kasım’da 1 milyon 214 bin kişi daha fazla istihdam yarattı. En son Aralık ayında da tarım, sanayiden 830 bin kişi daha fazla istihdam sağladı.”

Bayraktar, hizmetler sektörünün ardından en önemli istihdam alanı olan tarımın, diğer sektörler içinde de çok büyük bir ağırlığı olduğunu hatırlattı.

TÜİK rakamlarına göre toplam istihdam, tarım, sanayi, inşaat ve hizmetler sektörlerindeki istihdam rakamları ve sektörlerin toplam istihdamdaki payları şöyle:

Toplam

Tarım