Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarımda öğretimin başlamasının 162. yılı kutlandı

Tarımda öğretimin başlamasının 162. yılı kutlandı

Tarımda öğretimin başlamasının 162. yılı kutlandı

Tarım öğretimin başlamasının 162. yıl dönümü Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Düzenlenen etkinliğe, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yanı sıra Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Engin Kınacı, Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Fazıl Tekin, Eskişehir Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş, Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal, ilçe Ziraat Odası Başkanları ile çok sayıda üniversite öğrencisi ve çiftçiler katıldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal, tarım sektöründe gelişmenin temelinin verimlilik olduğunu belirterek, “Bugün belirli bir verimlilik oranını yakalayamamış bir sektörün dünya ölçeğinde giderek artan verimlilik karşısında ayakta kalması uzun vadede mümkün değildir. Verimliliğin temelinde ise eğitim yer alır. Bu eğitim bu açıdan ülkenin en önemli sorunlarından biridir. Ancak ne yazık ki bugün mevcut tabloya bakıldığında yeni teknolojiyle üretim yapan işletmeler, yetersiz bilgi, iletişim alanında gerilik, işsiz ve işlevsiz teknik elemanlardır. Tarımsal eğitimin tablosu, meslek liselerinden Ziraat Fakültelerine kadar uzanan bir piramit gibi düşünülmelidir. Ama bu piramit tam tersine dönmüş durumdadır. Ülkemizde 24 adet Ziraat Fakültesi bulunurken, 5 adet Tarım Meslek Lisesi kalmış durumdadır. Ayrıca Ziraat Fakültelerine öğrenci alınırken, belli bir kontenjanının toprağa yabancı olmayan, toprakla haşır neşir olmuş çiftçi çocuklarına ayrılması gerekir. Toprağı tanımayan bir Ziraat Mühendisi’nin toprağa bir katkısı olmayacağı bellidir. İşsizler ordusuna da yenilerini katacaktır. Bu tablonun doğal sonucu işsiz ve sürekli statü kaybeden Ziraat Mühendisiyle bazı sektörlerde yeterli teknik eleman bulamayan tarım sektörünün manzarasıdır. Bu konuların çözümüne yönelik en önemli yol tarım sektörüne verilen önemdir” dedi.

Eskişehir Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş yaptığı konuşmada, ekolojik dengelerin bozulduğu dünyamızda tarımın bilimsel, çağdaş ve modern yöntemlerle organize edilmesinin önemli olduğunu belirterek “Bugün için gelinen nokta dünya üzerinde 1 milyonun üzerinde açlık sınırında yaşayan insandır. Hızlı ve plansız nüfus artışı ülkemiz için olduğu kadar dünya içinde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu sorunun sadece tarımsal üretimi artırmak veya gıda denetimiyle de çözümü mümkün değildir. Sonuçta ekolojik denge hızla bozulmakta, küresel iklim değişikleri ve küresel ısınma karşımıza büyük bir problem olarak çıkmaktadır. Tek bir dünyada yaşadığımız düşünüldüğünde çok hassas olan ekolojik dengelerin bozulması ile kendi kendimize evimizi yok ettiğimiz sonucu ortaya çıkmaktadır.
Türk tarımı 1940 ve 1950’li yıllarda traktör ve sanayinin devreye girmesiyle büyük bir atılım yapmış, bugün ise değişim ve yeni gelişmeler ışığında yeni atılımlar beklenmektedir. Bu görevin sadece bizleri ve üniversiteleri değil, tüm Sivil Toplum Kuruluşları’na da düştüğünü belirtmek isterim. Bu nokta da bizlerde tarımın bilimsel, çağdaş ve modern yöntemlerle organize edilmesinin tarımsal yöntemlerle yönetilmesi açısından önemli olduğu bilinciyle çiftçimizin aydınlanması ve eğitilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Engin Kınacı ise yaptığı konuşmada, “162 yıl ilk bakışta uzun bir süre gibi gösterilmektedir. Eğitimin, bilimin çok daha önce başladığı birçok ülke vardır. 162 yıl eğitimde kısa bir zaman periyodudur. Ancak bu kısa zaman dilimi içerisinde Türk tarımında, özellikle Cumhuriyet’ten sonra dünyanın örnek gördüğü ve örnek gösterdiği pek çok başarı elde edilmiştir. Ancak 1970’li yılların sonlarından itibaren bu örnek çalışmaların hız kaybetmeye başladığı görülmektedir. Hepimizin bildiği gibi tarımsal eğitim ve öğretim, tarımın geliştirilmesi için, tarıma yön verilmesi için yapılan çalışmaların üreticiyle birleştirildiği takdirde sonuç alınabilecek bir uğraştır. Tarımsal eğitimle birlikte sağladığımız gelişmeler gittikçe artan ivmeyle sürmesine rağmen uygulama alanına yansıması istediğimiz düzeyde olmamaktadır. Bu dönemde karşımıza çıkan sorunlara elbette ki tarımsal eğitim ve öğretimler el koymuşlardır, koyacaklardır. Sorunların çözümü ancak eğitim ve öğretim kurumlarında değil, aynı zamanda meslek camialarında ve bunları destekleyen ailelerden de gelmektedir” dedi.


TZOB Genel Başkanı Bayraktar Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerine konferans verdi

Tarımın 162. yılı çerçevesinde Osmangazi Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, katılımcılara “Türkiye Tarımı ve Geleceği” konulu bir konferans verdi.

Türkiye Tarımı ve Geleceği

Tarım öğretiminin 162’nci yılı münasebetiyle düzenlenen bu toplantıda aranızda olmaktan ve sizlere hitap etmekten onur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Toplantıyı düzenleyen ilgililere ve özellikle beni davet eden Sayın Dekana teşekkür ederim.
Konuşmama önce temsil ettiğim kurumu sizlere çok kısa olarak tanıtarak başlamak istiyorum. Daha sonra Cumhuriyet döneminde Türk tarımı ile ilgili gelişmeleri hatırlatıp, konuşmamı tarımda bugün yaşananlar ve yarın yaşanacak olanlar üzerinde odaklamak istiyorum.