Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarım Bakanlığı ve TZOB Ortak Çiftçi Eğitim Programı Sertifika Töreninin 3. si Mersin’de yapıldı

Tarım Bakanlığı ve TZOB Ortak Çiftçi Eğitim Programı Sertifika Töreninin 3. si Mersin’de yapıldı

Tarım Bakanlığı ve TZOB Ortak Çiftçi Eğitim Programı Sertifika Töreninin 3. si Mersin’de yapıldı


Tarım Bakanlığı ve TZOB ortak çiftçi eğitim programı çerçevesinde 24-26 Kasım 2010 tarihlerinde Mersin Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilen “Turunçgil Yetiştiriciliği Eğitim Programına” katılan çiftçilerin belgeleri, 28 Kasım 2010 tarihinde Mersin Narenciye Festival alanında düzenlenen bir törenle verilmiştir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) arasında çiftçi eğitimi ile ilgili olarak 06.08.2009 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu işbirliği protokolü ile çiftçi eğitimi çalışmalarının müştereken yapılmasına imkan sağlanması ve araştırma sonuçlarının çiftçiye aktarılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Bu protokole dayanılarak, yapılan eğitim çiftçilerimiz için çok başarılı geçmiştir. Eğitime katılan çiftçilerimizin sertifikaları, Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi EKER ve TZOB Genel Başkanı Ş. Şemsi BAYRAKTAR’ın da katıldığı bir törenle, çiftçilerimize verilmiştir. Törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin ve çevre il ve ilçe Ziraat Odaları Başkanları ve diğer üst düzey yetkililer ile çiftçilerimiz katılmışlardır.
Sertifika dağıtım töreninde konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, küreselleşen dünyada rekabetin her geçen gün arttığını, dolayısıyla rekabete ayak uyduramayan özel ve kamu işletmelerinin yaşama şansının kalmadığını söyledi.

Rekabetin en önemli unsurlarından birinin verimlilik, diğerinin ise kalite olduğuna işaret eden Bayraktar, ''Hem verimliliği hem de kaliteyi yakalayabilmek için bilgi gerekiyor. Verimlilik ve kaliteye bilgiyle beraber götüremeyen sektörlerin bundan sonra ülkemizde yaşama şansı azalıyor'' dedi.

Tarım sektörünün, bir taraftan beslenme diğer taraftan ise istihdam olmak üzere Türkiye'de sosyal ve ekonomik bakımdan katkısının bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: ''Tüm diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da kalite ve verimlilik önemli. Bunun da ötesinde bilgi gerekiyor. Bunun şuuru içerisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile protokol imzaladık. Bu protokol gereğince değişik illerdeki çiftçilere eğitim veriliyor. Akabinde de bakanımızla sertifika dağıtım törenlerine katılıyoruz. Sakarya ve Diyarbakır'da yaptık. Burası üçüncü il. Erzurum da yapılan eğitim programı da bitirdi. Başka yerlerde de bu eğitim programlarını yapmaya devam edeceğiz.''

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker ise yaptığı konuşmada; Türkiye'nin tarım alanında 2002'den bugüne kadar önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayarak, şunları dile getirdi: ''Baktığımız zaman sadece narenciye üretiminde 1 milyon tonun üzerinde artış olduğunu görüyoruz. Yani 2002 yılında toplam narenciye üretimimiz yaklaşık 2.5 milyon ton iken, bugün 3.5 milyon tonun üzerinde. Demek ki Türkiye'de daha çok üretim var. Sadece Mersin'in verilerini dikkate aldığımızda çok ciddi bir artış ortaya çıkmaktadır.

Narenciyenin üretildiği diğer ülkelerdeki üretim miktarını, bazı iklim faktörlerini de dikkate aldığımızda, zaman zaman bazı sorunlarla karşılaştığımızı görüyoruz. Bu yüzden de desteği önceki yıllarda olduğu gibi verme kararlılığındayız.''

Narenciyede, ihracatçılara verilen teşvik priminin ton başına 75 dolar olduğunu hatırlatan Eker, ''Ama daha önce milletvekillerimizin de belirttiği gibi buradaki arkadaşlarımız dünya çapındaki gelişmeler nedeniyle özellikle limonun fiyat bulmadığını ve hareketliliğin olmadığını söylediler. O nedenle de bu konuyu içinde diğer bakan arkadaşların da bulunduğu kurulda görüşeceğiz ve önümüzdeki hafta içerisinde konuyu tekrar ele alacağız. Narenciyeciye nasıl daha fazla yardımcı oluruz, onun yollarını arayacağız. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar'' dedi.