Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Süt ürünlerinde en fazla artış ayran ve peynirde

Süt ürünlerinde en fazla artış ayran ve peynirde

-Süt ürünlerinde en fazla artış ayran ve peynirde
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:  “Süt ürünleri içinde ayran üretimi yüzde 10,16 artışla 560 bin tonu, peynir üretimi yüzde 6,39 artışla 600 bin tonu aştı”
-“2010-2013 döneminde üretimdeki artış peynirde yüzde 26,89’u bulurken, ayranda yüzde 40,75’e ulaştı”
-“İçme sütü üretiminde yüzde 3,83, yoğurt üretiminde yüzde 2,73 artış görülürken, içme sütünde 1 milyon 298 bin ton, yoğurtta 1 milyon 81 bin tonluk üretime ulaşıldı”
-“Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, 2013 yılında yüzdü 0,08 artışla 7 milyon 939 bin tona çıktı”
-“2013 yılında süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 24,95 artarak 281 milyon 546 bin 808 dolara ulaştı. 2010-2013 döneminde ihracat yüzde 67,59 arttı”

Ankara – 16.02.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt ürünlerinde en fazla artışın ayran ve peynir üretiminde görüldüğünü bildirerek, “Süt ürünleri içinde ayran üretimi yüzde 10,16 artışla 560 bin tonu, peynir üretimi yüzde 6,39 artışla 600 bin tonu aştı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, içme sütü üretiminde yüzde 3,83, yoğurt üretiminde yüzde 2,73 artış görüldüğünü, içme sütünde 1 milyon 298 bin ton, yoğurtta 1 milyon 81 bin tonluk üretime ulaşıldığını, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise 2013 yılında yüzdü 0,08 artışla 7 milyon 939 bin tona çıktığını belirtti.
2010 yılında 6 milyon 745 bin ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, 2011 yılında 7 milyon 74 bin tona, 2012 yılında 7 milyon 932 bin tona, 2013 yılında ise 7 milyon 939 bin tona ulaşıldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2010 yılında içme sütü üretimi 1 milyon 91 bin tonken, bu rakam 2011 yılında 1 milyon 165 bin tona, 2012 yılında 1 milyon 250 bin tona, 2013 yılında 1 milyon 298 bin tona yükseldi. Yoğurt üretimi, 2010 yılında 908 bin tondan, 2011 yılında 1 milyon 7 bin tona, 2012 yılında 1 milyon 53 bin tona, 2013 yılında 1 milyon 81 bin tona çıktı. En fazla üretim artışı görülen ayranda 2010 yılında 398 bin ton olan üretim, 2011 yılında 459 bin tonu, 2012 yılında 508 bin tonu, 2013 yılında ise 560 bin tonu aştı.
2010-2013 döneminde sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 17,7 artarken, içme sütü üretimi yüzde 19,02, yoğurt üretimi yüzde 19,06 arttı. Aynı dönemde üretimdeki artış peynirde yüzde 26,89’u bulurken, ayranda yüzde 40,75’e ulaştı.”

-İhracatta yıllık yüzde 25 artış-

Süt ve süt ürünlerinde 2010 yılında 167 milyon 993 bin 183 dolar olan ihracat, 2011 yılında yüzde 34,56 artarak 226 milyon 44 bin 594 dolara çıktıktan sonra 2012 yılında yüzde 0,32 azalarak 225 milyon 319 bin 610 dolara indiğini bildiren Bayraktar, “2013 yılında süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 24,95 artarak 281 milyon 546 bin 808 dolara ulaştı. 2010-2013 döneminde ihracat yüzde 67,59 arttı” dedi.

-51 ülkeye peynir ve lor, 92 ülkeye süt ve krema, 27 ülkeye
tereyağı ve süt esaslı yağlar ihraç edildi-

Bayraktar, Türkiye’nin 2013 yılında içlerinde Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ürdün, Lübnan, ABD ve Katar başta olmak üzere 51 ülkeye 153 milyon 790 bin 592 dolarlık peynir ve lor, yine başta Irak, Japonya, Çorlu Serbest Bölgesi, Mersin Serbest Bölgesi, Mısır, Azerbaycan, Filipinler, Kosova, Pakistan, Myanmar gelmek üzere 92 ülkeye 124 milyon 579 bin 128 dolarlık süt ve krema ihracatı yaptığını bildirdi. Şemsi Bayraktar, 2013 yılında Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Türkmenistan, ABD, Suudi Arabistan, Afganistan, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ekvator Ginesi başta olmak üzere 27 ülkeye tereyağı ve süt esaslı yağlar ihracatı gerçekleştirdiğini vurguladı.
Türkiye’nin süt ve süt ürünlerinde üretim, ihracat rakamları şöyle:


Türkiye süt ve süt ürünleri üretimi:

 

Yıllar

Sanayiye Aktarılan İnek Sütü Miktarı (Ton)

İçme Sütü Üretimi (Ton)

Peynir Üretimi (Ton)

Yoğurt Üretimi (Ton)

Ayran Üretimi (Ton)

2010

6.745 011

1.090.605

473.057

908.269

397.935

2011

7.073 739

1.164.748

518.850

1.006.791

459.075

2012

7.932 485

1.250.168

564.191

1.052.657

508.444

2013

7.938 605

1.298.059

600.266

1.081.390

560.101

Kaynak: TÜİK

Süt ve süt ürünleri ihracatı:

 

Yıllar

İhracat Değeri (Dolar)

2010

167.993.183

2011

226.044.594

2012

225.319.610

2013

281.546.808

Kaynak: TÜİK

Türkiye peynir ve lor ihracatı:

 

Ülkeler

2013 Yılı İhracatı (ABD Doları)

İhracattaki Payı (Yüzde)

Irak

51.126.334

33,2

Suudi Arabistan

42.638.048

27,7

Kuveyt

14.849.913

9,7

BAE

8.522.882

5,5

Azerbaycan

6.397.998

4,2

KKTC

5.786.523

3,8

Ürdün

3.507.962

2,3

Lübnan

3.228.233

2,1

ABD

3.134.059

2,0

Katar

2.981.427

1,9

İlk 10 Ülke Toplamı

142.173.379

92,4

Diğer 41 Ülke Toplamı

11.617.213

7,6

51 Ülke Toplamı

153.790.592

100

Kaynak: TÜİK

Türkiye süt ve krema ihracatı:

  

 

Ülkeler

2013 Yılı İhracatı (ABD Doları)

İhracattaki Payı (Yüzde)

Irak

848.723

26,7

KKTC

806.069

25,4

Azerbaycan

737.299

23,2

Türkmenistan

144.221

4,5

ABD

108.310

3,4

Suudi Arabistan

95.733

3,0

Afganistan

93.132

2,9

Gürcistan

76.362

2,4

Bir. Arap Emirlikleri

73.377

2,3

Ekvator Ginesi

38.411

1,2

İlk 10 Ülke

3.021.637

95,1

Diğer 17 ülke

155.451

4,9

27 Ülke Toplamı

3.177.088

100

Kaynak: TÜİK

 

Türkiye tereyağı ve süt esaslı yağlar ihracatı:

 

Ülkeler

2013 Yılı İhracatı (ABD Doları)

İhracattaki Payı (Yüzde)

Irak

35.948.005

28,9

Japonya

8.355.713

6,7

Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi

8.229.605

6,6

Mersin Serbest Bölgesi

7.618.773

6,1

Mısır

6.545.647

5,3

Azerbaycan

6.041.726

4,8

Filipinler

4.869.626

3,9

Kosova

4.707.884

3,8

Pakistan

3.729.298

3,0

Myanmar

3.427.702

2,8

İlk 10 ülke

89.473.979

71,8

Diğer 82 ülke

35.105.149

28,2

92 Ülke Toplamı

124.579.128

100

Kaynak: TÜİK