Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > SGK Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

SGK Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-SGK Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-''Bir yılda yaklaşık bir milyon kişi, sosyal güvenlik kapsamı
içine alındı''
-''2008 yılında sosyal güvenlik kapsamındaki kişi sayısı
15 milyonken, 2012 Haziran ayına geldiğimizde 18 milyon
514 bine yükseldi''
-“Prim gelirlerinin artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık
verilmesi gerekir”
-Bayraktar, SGK toplantısı öncesinde Karasu Ziraat Odası’nda
Sakarya ziraat odası başkanları ve vatandaşlarla bir süre
sohbet etti

Sakarya - 01.10.2012 - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bir yılda yaklaşık bir milyon kişinin sosyal güvenlik kapsamına alındığını söyledi.
SGK Sakarya İl Müdürlüğü'nce Karasu Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Bayraktar, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunun olumlu sonuçlar doğurduğunu anlattı.
Bayraktar, 2008 yılında çıkarılan kanunla SGK'nın önemli bir kurumsal yapıya kavuştuğunu, 4-A, 4-B ve 4-C kadrosunda çalışanların tek çatı altında toplandığını belirterek, reformun ardından kurumun gelirlerinde önemli artışlar sağlandığına dikkati çekti.
Şemsi Bayraktar, reformun ardından devletin katkısı hariç, toplam gelirlerde reel olarak yüzde 31,82 artış sağladıklarını anımsatarak, toplam giderlerde de reel anlamda yüzde 24,67'lik artış olduğunu kaydetti.
''Devlet katkısını da dahil ettiğimiz zaman gelirlerimizde yüzde 118 oranında artış var'' diyen Bayraktar, bu şekilde açıkların kapatılacağını söyledi.
Bayraktar, SGK'nın 133 milyar liralık gelirinin 93 milyar lirasının primlerden oluştuğunu vurgulayarak, ''158 milyar lira da giderimiz var. Yani biz bu açığı kapatıp devlet katkısını asgariye indirmek istiyorsak prim gelirlerini artırmamız gerekiyor'' dedi.
Prim gelirlerinin artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:
''Prim yapılandırmasında 7,7 milyar lira elde ettik. Bunun dışında bir yılda yaklaşık bir milyon kişi, sosyal güvenlik kapsamına alındı. Yani 2008 yılında sosyal güvence kapsamındaki kişi sayısı 15 milyonken, 2012 Haziran ayına geldiğimizde 18 milyon 514 bine yükseldi. Demek ki kayıt dışılığı azaltmaya başlamışız, yavaş yavaş insanlarımızı kayıt altına almaya başlamışız.''

-''En çok kayıt dışılık maalesef tarım sektöründe''-

TZOB'un ülke genelinde 5 milyon üyeye sahip olduğuna dikkati çeken Bayraktar, en büyük meslek gruplarından biri olduklarını bildirdi.
Buna rağmen kayıt dışılığın önemli boyutlara ulaştığını vurgulayan Bayraktar, ''En çok kayıt dışılık maalesef tarım sektöründe. Yani TZOB olarak 5 milyon üyemiz var ancak sosyal güvenlik kapsamındaki üye sayımız 1 milyon civarında. Bu konuda özellikle tarım alanında önemli mesafeler almamız gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız var'' diye konuştu.
Bayraktar, kadın çiftçileri ön plana alarak kayıt dışılığı azaltmak istediklerini belirterek, ''Ancak onları ön plana çıkarmamız gerekiyor. 1983 yıllarında kadın çiftçilerimiz için aile reisliği konusunda önemli problemler vardı. Bu yüzden kadın çiftçilerimizin kaydı mümkün değildi. Bu durumu düzelttik artık. Geriye dönük borçlandırmalarını da yaptık'' ifadelerini kullandı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, SGK toplantısı öncesinde Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş'u ziyaret etti. Bayraktar, Ziraat Odası’nda, Sakarya ziraat odası başkanları ve vatandaşlarla bir süre sohbet etti.