Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Şemsi Bayraktar, DEİK Yönetim Kurulu’na girdi

Şemsi Bayraktar, DEİK Yönetim Kurulu’na girdi

-Başbakan Erdoğan:
-“Hükümetin aktif politikaları çerçevesinde başta
DEİK olmak üzere uluslararası iş kuruluşları,
dünyayı karış karış dolaşıyor ve tüm dünyada iş
imkanlarını kovalıyor”
-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
-“2023 yılında yurt dışında 100 milyar dolar yatırıma
sahip bir ülke olmayı hedefliyoruz”

İstanbul – 24.12.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul’da Swissotel'de 22 Aralık Cumartesi günü düzenlenen DEİK Olağan Genel Kurulu'nda, yeni yönetim kurulu seçildi.
Seçim sonucu belirlenen yeni yönetim kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere, Şemsi Bayraktar, Rona Yırcalı, Bendevi Palandöken, Hasan Sert, Murat Ülker, Halim Mete, Murat Yalçıntaş, Mustafa Boydak, Ayhan Zeytinoğlu, Şerafettin Aşut, Cem Kozlu, Remzi Gür, Nail Olpak, Başaran Ulusoy, Tuncay Özilhan, Ahmet Akbalık, Erdal Eren, Ferit Şahenk, Tuğrul Erkin, Zeynel Abidin Erdem, Zeynep Bodur Okyay, Mithat Yenigün, Mehmet Habbab, Aykut Eken ve Bahri Can Çalıcıoğlu’dan oluştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genel kurulda yaptığı konuşmada, hükümetin aktif politikaları çerçevesinde başta DEİK olmak üzere uluslararası iş kuruluşlarının dünyayı karış karış dolaştıklarını ve tüm dünyada iş imkanlarını kovaladıklarını ifade ederek, DEİK’in iş konseyi sayısının 109'a ulaştığını bildirdi.
Sadece bu yıl 11 ülkeyle Türkiye arasındaki vizeleri kaldırdıklarını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülke sayısını 64'e, sınırda vize alabildiği ülke sayısını 11'e yükselttiklerini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:
''Şu anda küresel finans krizi nedeniyle birçok ülke yurt dışı temsilciliklerini kapatıyor, yurt dışı operasyonlarını askıya alıyor, bu yolla tasarruf sağlamaya çalışıyor. Böyle bir süreçte biz, yurt dışı temsilciliklerimizi çoğaltmaya ve güçlendirmeye devam ediyoruz. 2002 yılında Türkiye'nin dünya genelinde 93 büyükelçiliği vardı. Biz, 10 yılda 27 yeni büyükelçilik açtık ve toplam sayıyı 120'ye çıkardık. Afrika kıtasında sadece 12 büyükelçiliğimiz vardı. Bu sayıyı şimdi 34'e ulaştırıyoruz. 2002'de 163 olan dış temsilcilik sayımız, şu anda 204'e ulaştı. Bunu en kısa zamanda 231'e çıkaracak ve dünyanın en yaygın örgütlenmiş 5 ülkesinden biri olacağız. Bu yaygın örgütlenme içinde ekonomi özellikle öne çıkıyor. Sadece 2012 yılında 23 yeni merkezde ticaret müşavirlikleri tesis ettik. Ticaret müşavirlerimizin görev yaptığı merkez sayısı 2002'de 62 iken, rekor bir sayı 160'a ulaştı. 2002'de 84 müşavir görev yaparken, şu anda 238 müşavir bu merkezlerde görev yapıyor.''
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, genel kurulda, 2023 yılında yurt dışında 100 milyar dolar yatırıma sahip bir ülke olmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'de, Avrupa'da tüketilen her dört televizyondan ve beyaz eşyadan birini üreten, otomotivin anavatanına araba satan sanayicilerin bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Sibirya'nın eksi 40 derece soğuğunda toplu konut, Fas'ın 40 derece sıcağında rafineri yapan müteahhitlerimiz var, Bombay'da, Macaristan'da havaalanı işleten, Katar'da, Tunus'ta, Makedonya'da havalananı inşa eden müteşebbislerimiz var, küresel piyasalarda milyar dolarlık satın almalar yapan Türk şirketlerinin yöneticileri var, Türkiye'nin ürettiklerini karada, denizde, havada dünyanın dört bir köşesine taşıyan lojistikçiler var. Sağlık turizmiyle, eğitim hizmetleriyle, yazılımla-bilişimle, Türkiye'yi cazibe merkezi haline getirmeye azmetmiş hizmet ihracatçıları var. Dünyada gücünü hissettirmeye başlayan Türk diasporasının üyeleri var.
Türk iş dünyasının küresel düşünen 40 kuruluşu, DEİK çatısı altında bir araya geldi. Birincisi, 50 bin olan ihracatçı sayısının, 2023 yılına kadar 70 bine çıkarılmasına katkı sağlayacağız.''