Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Sebze ve meyvede kalıntı iddiası

Sebze ve meyvede kalıntı iddiası

-Sebze ve meyvede kimyasal ilaç kalıntısı iddiası
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“İddialar mesnetsiz, abartılı ve teknik olarak imkansızdır”
-“İddialarla ilgili Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda
uluslararası kuruluşlar ve ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde
bulunulmalı ve kamuoyu bilgilendirilmelidir”
-“Ülkemizde, önceki yıllarda 75 kimyasal madde uygulaması
yasaklanmıştır. Eskiden kimyasal ilaçlar reçetesiz satılırken,
artık reçeteyle satılmaktadır”
-“İyi tarım, entegre mücadele uygulamaları, organik tarım
ve biyolojik mücadelenin desteklenmesi, ilaç kullanımını önceki
yıllara göre azaltılmıştır”
-“Yurt içinde tükettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürünlerde de gıda
güvenilirliği açısından endişe edilecek bir durum söz konusu
değildir”

Ankara – 29.03.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze ve meyvede kimyasal ilaç kalıntısı iddialarıyla ilgili olarak, “iddialar; mesnetsiz, abartılı ve teknik olarak imkansızdır. İddialarla ilgili Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda uluslararası kuruluşlar ve ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmalı ve kamuoyu bilgilendirilmelidir” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, çevre örgütü Greenpeace’in "Kimyasal Maddesiz Yemek" el kitabı kaynak gösterilmek suretiyle “Sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı” bulunduğuna dair haberler yer aldığını, haber kaynağı ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 4 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi hakkında yönetmelik ve ardından çıkan 25 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi hakkında yönetmelikle periyodik kontrollerin yapılmasıyla, önemli ölçüde üreticilerin bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçildiğini belirtti.

-Son 10 yılda kimyasal madde kullanımı yaklaşık 20 bin ton azaldı-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de son 10 yılda sebze meyve üretiminin 10 milyon ton artmasına rağmen, bakanlığın aldığı tedbirler ve hazırlanan projelerle kimyasal madde kullanımının 50-56 bin tondan 35 bin tonlara kadar düştüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Başka bir değişle üretim arttığı halde Türkiye yaklaşık 20 bin ton daha az ilaç kullanmaktadır.
Söz konusu haberde; Avrupa Birliği (AB) tarafından incelemeye tabi tutulduğu söylenen biber, armut, kabak ve greyfurt gibi sebze ve meyvelerde, 2011 yılı ihracatımız 2,4 milyar dolar olup, yapılan bu ihracatta zirai ilaç kalıntısı aranmasına yönelik gerçekleştirilen resmi kontroller sonucunda, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamış ve hiçbir resmi şikayet alınmamıştır. Ülkemiz menşeli taze meyve ve sebzelerin AB’ye ithalatında, giriş noktalarında sistematik olarak kontrole tabi tutulmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın gıda güvenilirliğine yönelik olarak, hem yurt içi, hem de ihracatta, zirai ilaç ve diğer kimyasal kalıntısı için yaptığı takip ve kontroller aynı sıklık ve titizlikle devam etmektedir. Yurt içinde tükettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürünlerde de gıda güvenilirliği açısından endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.”

-Tarladan sofraya izlenebilirlik mekanizması-

Diğer taraftan son yıllarda Rusya Federasyonu ve AB ülkelerine ihraç edilen meyve-sebzelerin, ilaç kalıntısı nedeniyle geri dönmemesinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaya koyduğu “tarladan sofraya” izlenebilirlik mekanizmasının etkinliğinin kanıtı olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti;
“İhracat izni alırken ve ithalatla ilgili prosedürde numune alınarak o numunedeki pestisitler, kimyasallar incelenmekte, ürünlerinde herhangi bir kalıntı çıkması durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na anında bildirilmekte ve bu ürünlerin kaynağı tespit edilmektedir.
Çiftçilerimiz son yıllarda bakanlığın çıkarmış olduğu mevzuat çerçevesinde hareket ederek ilaç kullanımında çok titiz davranmakta teknik talimatların dışına çıkmamaktadır. Ülkemizde, önceki yıllarda 75 kimyasal madde uygulaması yasaklanmıştır. Eskiden kimyasal ilaçlar reçetesiz satılırken, artık ilaçlar reçeteyle satılmaktadır. İyi tarım, entegre mücadele uygulamaları, organik tarım ve biyolojik mücadelenin desteklenmesi, ilaç kullanımını önceki yıllara göre azaltılmıştır.
Dolayısıyla söz konusu haberlerdeki iddialar; mesnetsiz, abartılı ve teknik olarak imkansızdır. İddialarla ilgili Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda uluslararası kuruluşlar ve ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmalı ve kamuoyu bilgilendirilmelidir.”