Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Sağlık dostu sarımsakta üretim yetersiz…

Sağlık dostu sarımsakta üretim yetersiz…

-Sağlık dostu sarımsakta üretim yetersiz…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “79,4 bin tonluk kuru sarımsak üretimi bırakın ihracatı, Türkiye’ye bile yetmiyor, başta Çin’den olmak üzere ithalat yapmak zorunda kalıyoruz”
-“Kükürt, fosfor ve selenyum açısından zengin, coğrafi tescil almış Taşköprü sarımsağının yurt dışı tanıtımı iyi yapılmalı”
-“İklim koşullarına 10 ay gibi uzun bir süre dayanan Taşköprü sarımsağı, kuru madde oranının yüksekliği nedeniyle de ihracat ve sanayi için biçilmiş kaftan, aranan ürün durumunda”
-“Sarımsak borsasının kurulması ve sözleşmeli üretim modelinin hayata geçirilmesi fiyatlarda istikrar sağlar”
-“2012’deki 79,4 bin tonluk kuru sarımsak üretiminin yüzde 18,02’si Kastamonu’da, yüzde 15,6’sı Kahramanmaraş’ta,
yüzde 8,27’si de Balıkesir’de yapıldı”
-“Türkiye’de 25,8 bin ton da taze sarımsak üretiliyor. Üretimde Gaziantep yüzde 17,76 ile ilk sırada. Gaziantep’i yüzde 9,73
ile Şanlıurfa, yüzde 8,21 ile Hatay takip ediyor”
-“Halk arasında başta yüksek tansiyonu düşürme dahil, çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara karşı iyi geldiğine inanılan ve bu amaçla da kullanılan sarımsağın, dünyada yaklaşık 700 türü var” 
Ankara – 25.12.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fevkalade kıymetli bir ürün olan sarımsağın üretiminin artırılması gerektiğini bildirerek, “79 bin 433 tonluk kuru sarımsak üretimi bırakın ihracatı, Türkiye’ye bile yetmiyor. Başta Çin’den olmak üzere ithalat yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, halk arasında başta yüksek tansiyonu düşürme dahil, çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara karşı iyi geldiğine inanılan ve bu amaçla da kullanılan sarımsağın, dünyada yaklaşık 700 türü bulunduğunu, Avrupa ve Asya’dan, kuzeybatı Amerika’nın Pasifik Okyanusu kıyılarına kadar olan geniş bir coğrafyada tarımının yapıldığını bildirdi.
Sarımsağın anavatanının Orta Asya ve Mezopotamya olduğunu belirten Bayraktar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) rakamlarına göre 2011 yılında 23,76 milyon ton sarımsak üretildiği bilgisini verdi. Dünya üretiminin yüzde 81’ini, 19,23 milyon tonla Çin’in tek başına yaptığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çin’den sonra yaklaşık bir milyon ton üretimle Hindistan gelirken, Mısır 295 bin ton üretimle üçüncü sırada. Dünya sarımsak üretiminde 233 bin ton üretimle Rusya 4’üncü, 212 bin ton üretimle Myanmar 5’inci sırada yer alıyor. Türkiye ise 79,4 bin tonla 14’üncü sırada. Ülkemizin dünya sarımsak üretimindeki payı yüzde 0,33’de kalıyor.
Dekar başına verimde Mısır 2,43 tonla birinci sırada. Bu ülkeyi 2,3 tonla Çin, 1,87 tonla ABD, 1,23 tonla Güney Kore izliyor. Türkiye, dekar başına 817 kilogram verimle 14’üncü sırada bulunuyor.
Türkiye, ihracatının çok üzerinde sarımsak ithal ediyor. Son 10 yılda 28,83 bin ton olan kuru ve işlenmiş sarımsak ithalatının yüzde 92’si Çin’den gerçekleştirildi.” 
-Taşköprü, sarımsak için iyi bir marka- 
Türkiye’de sarımsak denince akla Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nin geldiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Kükürt, fosfor ve selenyum açısından zengin, coğrafi tescil almış Taşköprü sarımsağının yurtdışı tanıtımı iyi yapılmalı. Taşköprü sarımsak için iyi bir marka. İlçenin ismi sarımsakla özdeşleşmiş durumda. İklim koşullarına 10 ay gibi uzun bir süre dayanan Taşköprü sarımsağı, kuru madde oranının yüksekliği nedeniyle de ihracat ve sanayi için biçilmiş kaftan, aranan ürün durumunda.
Kastamonu Taşköprü dışında, Kahramanmaraş, Balıkesir, Hatay, Gaziantep, Karaman, Tokat, Aksaray, Adıyaman ve Kırklareli illerinde de önemli miktarlarda sarımsak üretilmektedir. Kastamonu Sarımsağı, Edirne Sarımsağı, Balıkesir Sarımsağı, Kara Sarımsak ve İspanyol Sarımsağı gibi sarımsak çeşitleri de üretiliyor. Kara sarımsak genellikle yaş olarak tüketilirken, diğer çeşitler kuru olarak sofralarımıza geliyor.”
Cumhuriyetin ilk yıllarında yaklaşık 5,5 bin ton sarımsak üretiminin 1980-1990 arası hariç sürekli arttığını bildiren Bayraktar, üretimin 2000’li yıllarda 80 bin ton kuru sarımsak şeklinde gerçekleştiğine dikkati çekti. Bayraktar, 2012 yılında üretilen 79,4 bin tonluk kuru sarımsağın, yüzde 18,02’sinin Kastamonu’da, yüzde 15,6’sının Kahramanmaraş’ta, yüzde 8,27’sinin Balıkesir’de yapıldığını belirtti. Şemsi Bayraktar, Taşköprü Ziraat Odası verilerine göre, 2013 yılında 27 bin dekar alanda ekim yapıldığı ve 23 bin tonluk üretime ulaşılacağını vurguladı.
Bayraktar, Türkiye’de 2012 yılında 25,8 bin ton da taze sarımsak üretildiğini, üretimde Gaziantep’in yüzde 17,76 ile ilk sırada olduğunu, Gaziantep’i yüzde 9,73 ile Şanlıurfa’nın, yüzde 8,21 ile Hatay’ın takip ettiğini belirtti. 
-Üretimde karşılaşılan problemler- 
Tarımsal üretimde karşılaşılan genel problemlere sarımsak yetiştiriciliğinde de rastlandığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bunları; tarımsal girdilerin pahalı olması, tarım arazilerinin parçalı yapısı, örgütlenme, pazarlama, sulama, eğitim düzeyinin düşüklüğü, öz sermaye yetersizliği, gelir düşüklüğü olarak sıralayabiliriz. Özellikle ilkbahar ekimlerinde hava şartları ile ilgili olarak, don gibi, ekim yerinin hazırlanmasını önleyecek durumlar ve mevsimsel aşırı yağışlar veya sonbahar ekiminde kuraklıktan dolayı zamanında ekim yapılamaması; sarımsağın kendine has üretim problemleridir.
Öte yandan, sarımsak üreticisinin en büyük problemleri arasında fiyat istikrarsızlığı gelmektedir. Sarımsak tarımının genellikle küçük ölçekli, aile işletmeleri tarafından yapılması ve bu işletmelerin birlik olamaması ürün fiyatların daha çok komisyoncu, tüccar ve ithalatçı tarafından belirlenmesine neden olmaktadır. Küçük üretim ve satış birimleriyle organizasyon eksikliği tarımda örgütlenmenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Sarımsak borsasının kurulması ve sözleşmeli üretim modelinin hayata geçirilmesi fiyatlarda istikrar sağlar.”
Bayraktar, sarımsak tarımında tohum üretiminin de önemli olduğunu, sadece tohum amaçlı sarımsak yetiştiriciliği de yapılması gerektiğini, bunun verimliliği artıracağını bildirerek, “hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı ürün yetiştirilmeli, hastalıklara ari, sağlıklı tohum yetiştirilmesi esas olmalı” dedi.
2012 yılı verilerine göre illerin kuru sarımsak ekim alanları, üretimleri ve payları şöyle:

 

 

 

Kuru

 

 

 

 

Sarımsak

Kuru

 

 

 

Üretim

Sarımsak

 

 

 

Alanı

Üretimi

Payı

 

İller

(Dekar)

(Ton)

(Yüzde)

1

Kastamonu

24.322

14.311

18,02

2

Kahramanmaraş

11.596

12.388

15,60

3

Balıkesir

11.014

6.570

8,27

4

Hatay

6.934

6.456

8,13

5

Gaziantep

9.027

5.363

6,75

6

Karaman

4.067

3.967

4,99

7

Tokat

5.746

3.832

4,82

8

Aksaray

6.753

3.374

4,25

9

Adıyaman

5.216

3.282

4,13

10

Kırklareli

4.474

2.333

2,94

11

Antalya

2.535

1.523

1,92

12

Niğde

1.580

1.128

1,42

13

Şanlıurfa

2.655

1.100

1,38

14

Tekirdağ

2.330

1.017

1,28

15

Edirne

1.266

985

1,24

16

Afyon

838

929

1,17

17

Manisa

1.287

910

1,15

18

İzmir

1.080

900

1,13

19

Diyarbakır

1.303

709

0,89

20

Denizli

1.377

700

0,88

21

Uşak

926

700

0,88

22

Kütahya

1.072

655

0,82

23

Konya

800

600

0,76

24

Çorum

888

590

0,74

25

Adana

362

526

0,66

26

Nevşehir

1.183

524

0,66

27

Mersin

832

409

0,51

28

Muğla

1.345

403

0,51

29

Bursa

810

395

0,50

30

Çanakkale

585

353

0,44

31

Samsun

308

323

0,41

32

Kırşehir

386

300

0,38

33

Amasya

500

221

0,28

34

Elazığ

403

204

0,26

35

Burdur

320

198

0,25

36

Isparta

303

196

0,25

37

Ankara

150

149

0,19

38

Kayseri

207

136

0,17

39

Kocaeli

170

127

0,16

40

Malatya

180

114

0,14

41

Osmaniye

181

113

0,14

42

Yozgat

158

108

0,14

43

İstanbul

143

93

0,12

44

Eskişehir

66

92

0,12

45

Bingöl

42

38

0,05

46

Aydın

66

29

0,04

47

Bartın

36

23

0,03

48

Kilis

41

7

0,01

49

Giresun

24

6

0,01

50

Erzurum

12

5

0,01

51

Siirt

13

5

0,01

52

Sinop

6

5

0,01

53

Ordu

6

3

0,00

54

Artvin

2

3

0,00

55

Batman

6

2

0,00

56

Muş

4

1

0,00

 

Toplam

117.936

79.433

100,00

 

2012 yılı verilerine göre illerin taze sarımsak ekim alanları, üretimleri ve payları şöyle:

 

 

 

Taze

 

 

 

 

Sarımsak

Taze

 

 

 

Üretim

Sarımsak

 

 

 

Alanı

Üretimi

Payı

 

İller

(Dekar)

(Ton)

(Yüzde)

1

Gaziantep

1.713

4.576

17,76

2

Şanlıurfa

1.134

2.506

9,73

3

Hatay

1.940

2.116

8,21

4

İzmir

1.335

1.774

6,88

5

Kahramanmaraş

1.320

1.503

5,83

6

Karaman

510

1.253

4,86

7

Mersin

1.064

1.070

4,15

8

Manisa

935

934

3,62

9

Balıkesir

957

895

3,47

10

Muğla

1.012

703

2,73

11

Kırklareli

436

623

2,42

12

Adana

410

616

2,39

13

Çanakkale

601

612

2,38

14

Adıyaman

470

522

2,03

15

Uşak

313

512

1,99

16

Bursa

585

504

1,96

17

Kütahya

695

476

1,85

18

Burdur

166

449

1,74

19

Edirne

492

366

1,42

20

Diyarbakır

635

344

1,33

21

Konya

440

343

1,33

22

Osmaniye

158

283

1,10

23

Afyon

133

255

0,99

24

Tekirdağ

302

245

0,95

25

Antalya

270

232

0,90

26

Denizli

335

211

0,82

27

Samsun

147

190

0,74

28

Kırşehir

306

181

0,70

29

Aydın

149

178

0,69

30

Aksaray

144

170

0,66

31

Kastamonu

220

165

0,64

32

Elazığ

183

123

0,48

33

Kocaeli

119

93

0,36

34

Sinop

97

90

0,35

35

Niğde

90

76

0,29

36

Amasya

80

64

0,25

37

Ankara

88

61

0,24

38

Eskişehir

47

58

0,23

39

İstanbul

50

48

0,19

40

Isparta

78

47

0,18

41

Kilis

70

32

0,12

42

Yozgat

37

27

0,10

43

Düzce

55

26

0,10

44

Bartın

37

21

0,08

45

Mardin

58

20

0,08

46

Yalova

17

19

0,07

47

Nevşehir

28

15

0,06

48

Kayseri

21

15

0,06

49

Sakarya

25

14

0,05

50

Karabük

10

14

0,05

51

Çorum

24

12

0,05

52

Giresun

34

12

0,05

53

Malatya

17

11

0,04

54

Zonguldak

27

11

0,04

55

Tokat

10

10

0,04

56

Ordu

16

9

0,03

57

Sivas

5

8

0,03

58

Bolu

10

7

0,03

59

Bilecik

8

5

0,02

60

Trabzon

7

4

0,02

61

Artvin

10

3

0,01

62

Gümüşhane

15

3

0,01

63

Şırnak

4

2

0,01

64

Erzurum

2

1

0,00

 

Toplam

20.706

25.768

100,00