Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Ortaköy Ziraat Odası hizmet binası açıldı

Ortaköy Ziraat Odası hizmet binası açıldı

-Ortaköy Ziraat Odası hizmet binası açıldı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ziraat odaları hizmette birbirleriyle yarışır hale geldi”
- "Bugün açılışını yapacağımız yeni hizmet binasıyla
çiftçilerimize daha iyi bir hizmet sunma imkanına kavuşacağız"

Ortaköy/Aksaray–18.06.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 50 yıldır değişmeyen kanunun 2004 yılında değişmesi ve yenilenmesiyle Ziraat Odaları’nın hizmet açısından önünün açıldığını bildirerek, “Ziraat Odaları hizmette birbirleriyle yarışır hale geldi” dedi.
Bayraktar, Aksaray’ın Ortaköy İlçesi Ziraat Odası yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Ziraat Odalarının son dönemde büyük gelişmeler gösterdiğini, oda başkanlarının adeta hizmet yarışında olduğunu, çok başarılı ve güzel hizmetler ürettiklerini belirtti. Türkiye’de 764 Ziraat Odası olduğunu, bu Odalardan yaklaşık yüzde 70’e yakınının kendi binasına, 75'inin toprak tahlil laboratuvarına, yüzde 44'ünün tarımsal araç ve makina parkına sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bunlar bizim açımızdan gurur verici gelişmeler. Çiftçimize hizmette de bize kolaylık sağlıyor. Zaten Ziraat Odalarımızın temel amacı da çiftçimize hizmettir. Biz çiftçilerimizden aldığımız parayı, hizmet olarak çiftçilerimize geri veriyoruz. Çiftçimizin parası, Onun alın terinin, el emeğinin karşılığı…
Bu nedenle, bir kuruşunu dahi harcarken bunun farkında olmalıyız. Tabii, geldiğimiz bu seviyeyi daha da ileri taşımalı, daha fazla toprak analiz laboratuvarını, daha fazla tarımsal araç-makina parkını çiftçilerimizin hizmetine sunmalıyız. Bu anlayışla ve daha çok, daha hızlı, daha etkin de çalışırsak, çiftçimizin her derdine merhem oluruz. Tarımın sorunları sadece kamuya bırakılamayacak kadar önemlidir.”

-Kuraklık ve don afetinden Aksaray da önemli ölçüde etkilendi-

Bu yıl ülke çapında yaşanan kuraklık ve don afetinden Aksaray’ın da önemli ölçüde etkilendiğini bildiren Bayraktar, “Aksaray’ın da içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgemizde hububatta rekolte kaybı, diğer bölgelere göre daha yüksek olacak. Yaşanan kuraklık, kuruda ekili ürünlerin gelişimini olumsuz etkilerken, aynı zamanda barajlarda doluluk seviyelerinin azalmasına, yer altı su sevilerinin gerilemesine de yol açtı. Hububat üretimi yapan üreticilerimiz, yağış yetersizliği nedeniyle zaman zaman mecburen ek sulama yapmak zorunda kaldı. Yapılan bu sulamalar üretim maliyetlerini daha da artırdı. Bunun yanı sıra ürün çıkışlarının yetersiz olduğu yerlerde çiftçimiz yeniden ekim yapmak zorunda kaldı. Bu da maliyetleri önemli ölçüde yükseltti” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, bütün bu sorunları, bölge bölge ve il il tarayarak, ayrıca mahallinde kapalı ve saha toplantıları yaparak bir rapor haline getirdiklerini, bu raporu, başta Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlara, muhalefet partilerine ilettiklerini, çözüm bulunmasını istediklerini belirten Bayraktar, şöyle dedi:
“Çiftçimizin yaraların acilen sarılması gerekiyor. Üreticilerimizin borçları 1 yıl ertelendi ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Erteleme en az 2 yıla çıkarılmalıdır. Üreticilerimizin Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçları var, elektrik borçları var, bunlara da mutlaka çözüm bulunmalı ve bu borçlar yeniden yapılandırılmalıdır. Borçları ertelenen üreticilerimize yeni finansman kaynakları yaratılmalıdır ki çiftçimiz yeni üretim sezona sorunsuz hazırlanabilsin. Çiftçimiz bütün zorluklara rağmen, üretime devam etmektedir.”
Bayraktar, GAP, KOP, DAP, DOKAP gibi projelerin bir an önce tamamlanması, suyun toprakla buluşturulması gerektiğini bildirerek, “suyun israf edilmemesi de çok önemli. Bunun için, modern sulama sistemlerinin kurulmasına öncelik verilmesi, ayrıca önemli bir husustur. İlçemizde bazı üreticilerimiz
ürün çıkışlarının yetersiz olması nedeniyle yeniden ekim yaptı. Bunun da bir maliyeti var” dedi. Ortaköy’ün, hayvancılıkla uğraşan bir ilçe olduğunu, bu yıl yaşanan kuraklığın, başta saman olmak üzere, kaba yem üretimini olumsuz etkileyeceği için hayvancılık yapan üreticilerin de sıkıntı yaşayacağını belirten Bayraktar, “Çiftçimizin bir diğer sorunu da, binbir zorlukla ürettiği ürünü uygun fiyatla satamamasıdır. Bunun yolu örgütlenmeden geçmektedir. Eğitim ve örgütlenme, tarımımız için olmazsa olmaz bir unsurdur. Bugün açılışını yapacağımız yeni hizmet binasıyla çiftçilerimize daha iyi bir hizmet sunma imkanına kavuşacaktır” diye konuştu.
Ortaköy Kaymakamı Harun Başıbüyük, Ziraat Odalarının tarımla ilgili çalışmalarına her türlü desteği vereceklerini, her konuda yardıma hazır olduklarını bildirdi. Başıbüyük, “böyle bir hizmet binasını kazandıran Ziraat Odamıza teşekkür ederiz” dedi.
Açılışa, Ortaköy Kaymakamı Harun Başıbüyük, Belediye Başkanı Mahmut Ütük, SGK Aksaray İl Müdürü Saffet Çalışkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zeynep Çakmak, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçer, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Ahiler Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Hatice Şahin Eroğlu, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, Bölge oda başkanları, çiftçiler katıldı.
Ortaköy Ziraat Odası Başkanı Yıldız Coşkun, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, Kaymakam Harun Başıbüyük ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çakmak’a plaket verdi.