Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Ortadoğu Anadolu Bölge Toplantısı Yapıldı Ortadoğu Anadolu 7. Bölge Toplantısı Sivas’ta TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Ortadoğu Anadolu Bölge Toplantısı Yapıldı Ortadoğu Anadolu 7. Bölge Toplantısı Sivas’ta TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Ortadoğu Anadolu Bölge Toplantısı Yapıldı Ortadoğu Anadolu 7. Bölge Toplantısı Sivas’ta TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.


Toplantıda konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, çiftçilerin sorunlarını çözmek için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, “Göreve geldiğimiz günden bu yana önce eksik olan taraflarımızı kurum olarak tespit ettik. Ben ve arkadaşlarım gerek parlamenterler ve komisyonlar gerek hükümet nezdinde hummalı bir çalışma yaparak Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nu çıkartmayı başardık. Bunun dışında ne yaptık, size önemli açılımlar getirdik. Biliyorsunuz devlet destekli Tarım Sigorta Kanunu çıktı. İleride çiftçilerimiz büyük ölçüde bu sigorta kapsamına girecek. İşte biz Odalarımızı fiilen bu işin içinde tutmak için acentelikleri dağıtıyoruz. Ve bunu alıp çok başarılı olan Odalarımız da var. Bunun dışında size şirket kurma şansı getirdik bu da fevkalade önemli. Kooperatif kurma şansı getirdik. Odalarımız güçlü, bunu nereden anlıyoruz? Hizmet binaları, laboratuarlar, selektör, makine parkı, araç parkı açılışlarını yapıyoruz sürekli. Açılışlara yetişemiyoruz, güçlü olduğumuz da buradan belli. Ancak şunu da ifade edeyim, bu hizmetler verilirken lütfen arkadaşlar dikkatli olalım. Amacının dışında para kullanmayalım. Bakın açılışlarda da söylüyorum bu para yani bize gelen para, alın teri. Bu para çiftçiye hizmet olarak dönmeli. Vebal altında kalırız. Ama hizmeti verirken de çok iyi hesap yapalım. Gerçekten çiftçiye lazım olan şeyi yapalım. Şimdi mesela laboratuarlar açıyoruz, ben bundan memnuniyet duyuyorum. Niye? Gübre tahlili yapmadığımız için çok büyük kaybımız var. Yılda 8 milyar dolar. Bunu önlemeye çalışmamız, geri kazanmamız gerekli.

“Devletin zirvesini toplantılara getiriyoruz”
TZOB'un tarımı gündeme getirmek için uğraştığını belirten BAYRAKTAR şöyle devam etti: “Ankara'da çok önemli toplantılar yaptık. Eksik olmayın bu toplantılara geliyorsunuz bundan memnuniyet duyuyorum ve diğer sivil toplum örgütlerine de sizleri örnek gösteriyorum. Diyorum ki “Biz Ankara'da, İstanbul'da nerede toplantı yaparsak bizim Oda Başkanlarımız bu toplantıya gelir”
Onlar da bizi takdir ediyorlar. Ve devletin zirvesini bu toplantılara getirdik bakın. Cumhurbaşkanlarını getirdik, Başbakanları getirdik, Ana muhalefet partilerini bile getirdik. Herkes kalktı orada görüşünü söyledi. Çok önemli toplantılar yaptık. Ürün bazında paneller gerçekleştirdik.
Antalya'da uluslararası bir toplantı yaptık. Bakın, Dünya Çiftçiler Birliği Uluslararası Tarım Üreticiler Federasyonu'nun Akdeniz Komitesini yaptık. Toplantıda Kıbrıs'ı Akdeniz Bölgesi'nin Başkanvekilliğine tekrar seçtirdik ve bir dahaki toplantının Kıbrıs'ta yapılmasını sağladık. Bakın uluslararası bir kuruluşa bunu kabul ettirdik. Bir dahaki toplantı da Kıbrıs'ta yapılacak.”

“Mesajlar iyi alınmazsa bu meydanlar dolar”
BAYRAKTAR, Avrupa Birliği Türkiye Karma İstişare Komitesi'nin Türkiye Kanadı Başkanlığı'nın da TZOB'a verildiğini belirterek, “Şu an Türkiye'deki Sivil Toplum Örgütlerinin Başkanlığını ben yapıyorum değerli arkadaşlar. Ve TZOB tarihinde de bu bir ilktir. Bu itibarın göstergesi. Bunun dışında ne yaptık? Zaman zaman hükümete sorunları götürürüz, toplantılar yaparız, bilgilendiririz. Asli görevimiz bu. Her şeyi kavgayla çözemezsin, kavgayı ne zaman yapacağını bileceksin. Olmadı mı, elbette meydanları konuşturacaksınız. Yaptık işte bunu. Geçen yıl buğday fiyatlarından memnun değildiniz, mısır fiyatlarından memnun değildiniz Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingini yaptık. 100 bin çiftçiyi Manisa'ya topladık. Çiftçimiz o meydana geldi, burnu kanamadan da gitti. Birilerine mesajları iyi verdik doğrusu, alan almıştır. Bu mesajlar iyi alınmazsa bu meydanlar dolar. Bakın gayet rahat söylüyorum size, bu mesajlar iyi alınmazsa, bizim çiftçimiz ağlamaya, bağırmaya devam ederse biz de bu meydanları doldurmaya devam ederiz.
Gübre, mazot desteği getirildi biliyorsunuz. Şuan mazot fiyatları fırladı gidiyor. Tabi o destekler çok yetersiz ama bunu TZOB sağladı. Bunun sözünü aldık. 6-7 ay takibini yaptık, gübre, mazot desteğinin çıkmasını sağladık. Ziraat Bankası'nın borçlarının yapılandırılmasında, elektrik borçlarının yapılandırılmasında söz aldık, takibini yaptık. Belki yasalar çok memnun olmadığımız şekilde çıktı. Ama birçok çiftçimiz istifade etti. Buğday primlerinin gelmesinde, mısır primlerinin arttırılması da etkili oldu. İşte bugün de mücadelemiz doğrudan gelir desteklerinin ödenmesi” dedi.
Bu sene her yerde sorunlar yaşandığını belirten BAYRAKTAR şöyle devam etti: “Karadeniz'e gidiyorsunuz, fındık para etmedi, Marmara'ya geliyorsunuz süt para etmedi, pancar fiyatları düştü, mısır para etmedi. Ege'ye geliyorsunuz, tütün, pamuk ve mısır para etmedi. Akdeniz'e geliyorsunuz, meyve-sebze para etmedi. Güneydoğu'ya geliyorsunuz, pamuk, hububat para etmedi. İç Anadolu Bölgesi'ne geliyorsunuz, hububat para etmedi. Doğu'ya gidiyorsunuz, hayvan kaçakçılığı var koyun para etmedi, hayvan para etmedi. Türkiye'nin her tarafında sorunlar var. Ürünlerimiz para etmedi, girdi fiyatlarımız aşağıya düşüyor mu? Son altı ayda mazot fiyatları %25 arttı. Her an zam geliyor. Gübre fiyatları da %20-25'i buldu. Bugünlerde yine zam geliyor.
Kredi faizleri yükseliyor. Ticari kredi faizleri, bizim faizlerimiz de yeni yeni düşmeye başladı. Zaten o parayı almak içinde Ziraat Bankası ile boğuşuyoruz. Eğer bu faizler yükselirse buna da tepkimiz büyük olur onu da ifade ediyorum. Sıkıntılarımızın giderilmesi için yeni desteklere ihtiyacımız var açık söylüyorum. Ürün para etmiyorsa maliyetler yükseliyorsa, bu bizi kurtarmıyorsa, yeni desteklere ihtiyacımız var.”