Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Marmara Bölge Toplantısı…

Marmara Bölge Toplantısı…

-Marmara Bölge Toplantısı…

-Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 10 ilden 97 Ziraat Odası başkanıyla bir araya geldi

-TZOB Marmara Bölge toplantısına Adıyaman Milletvekili Yakup Taş,  Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım Bakanlığı Genel Müdürleri, Kurum, Daire Başkanları da katıldı

-Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Buğday ve arpaya, kuruda hububata özel olarak gübre desteğini yüzde 100 artırıyor ve 4 liradan 8 liraya çıkarıyoruz. Bugünden açıklıyorum, buğday ve arpayı yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız”

-"Milli bir şeylerimizin kalması lazım, öz varlıklarımızı korumamız lazım. Yerli tohumla üretilen ürünlerde, domateste unuttuğumuz tatlar var”

-“Üreticide 1 lira olan ürün, tüketicide 4 lira oluyor. Yüzde 50'ye varan kayıpları azaltmanın yollarını bulmamız ve bu verimsizlikleri ortadan kaldırmamız lazım”

Ankara - 24.10.2018 – Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 ilden 97 Ziraat Odası’nın başkanıyla bir araya geldi.

Ankara’da TZOB Otel’de düzenlenen TZOB Marmara Bölge toplantısına Pakdemirli ve Bayraktar’ın yanı sıra Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım Bakanlığı Genel Müdürleri, Kurum, Daire Başkanları da katıldı.

Pakdemirli, toplantıda yaptığı konuşmada, Marmara Bölgesi'nin, hem arazi ve toprak yapısı hem de iklim bakımından Türkiye'nin en verimli alanlarından birine sahip olduğunu ifade etti. Marmara bölgesinde toplam bitkisel ürün ihracatının 1 milyar dolara yakın olduğunu belirten Pakdemirli, “Bu değer toplam ihracatımızın yüzde 15’ine karşılık gelmektedir. Marmara Bölgesi’ndeki illerin tarla bitkileri üretimi 15 milyon ton, meyve üretimi 1,8 milyon ton, sebze üretimi ise 4,6 milyon tondur. Marmara Bölgemiz üretimde bizim olmazsa olmaz bölgelerimizden biri" diye konuştu.

-“Çiftçi elindeki ürünü en iyi şartlarda değerlendirecek”-

Gübre fiyatında yüzde 15 indirim yaptıklarını, arpa ve buğday desteklerini 5 kuruştan 10 kuruşa çıkardıklarını anımsatan Pakdemirli,  "Buğday ve arpaya, kuruda hububata özel olarak gübre desteğini yüzde 100 artırıyor ve 4 liradan 8 liraya çıkarıyoruz. Bugünden açıklıyorum, buğday ve arpayı yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız. Bunun anlamlı, çiftçi elindeki ürünü en iyi şartlarda değerlendirecek" ifadelerini kullandı.

Yerli tohumların korunması ve kullanılması gerektiğine de işaret eden Pakdemirli, yerli tohumların korunması ve kullanılması gerektiğine de işaret ederek, "Milli bir şeylerimizin kalması lazım, öz varlıklarımızı korumamız lazım. Yerli tohumla üretilen ürünlerde, domateste unuttuğumuz tatlar var. Patateste de yerli çeşitler var. Sanayi patatesi kullanan işletmelere de bu konuyu söyledim. İnşallah yakın zamanda bunları kullanmaya geçerler" diye konuştu.

-“Hallerde üreticiye daha fazla yer açılması gerekiyor”-

Tarladan sofraya giderken oluşan ürün kayıplarının önlenmesi gerektiğine de işaret eden Pakdemirli, şunları söyledi:

“Üreticide 1 lira olan ürün, tüketicide 4 lira oluyor. Yüzde 50'ye varan kayıpları azaltmanın yollarını bulmamız ve bu verimsizlikleri ortadan kaldırmamız lazım. Hal Yasası çalışmaları da devam ediyor ancak ülke ticaretinin önemli miktarı artık ulusal zincir marketler üzerinden geçiyor. O tarafta iyileştirmeyle ilgili tedbirler almamız lazım. İzmir'in ilçesindeki vatandaş eğer tarlasında bir şey üretiyorsa oradaki ulusal zincir marketin şubesinde malını satabilmeli. Zincir mağazalar, kanuni zorunluluk olarak yüzde 1 oranında yerel ve coğrafi işaretli ürünü rafa koymak zorunda. Bunu yüzde 20-25'e çıkarırsak lojistik olarak iyileşme sağlanır ve nakliye kayıplarından kurtuluruz. Bu yolla yerel ekonomiyi zenginleştirmek de mümkün. Zincir mağazaların, raflarında yerel üreticiye daha fazla yer açması gerekiyor. Hallerde üreticiye daha fazla yer açılması gerekiyor."

Pakdemirli, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın öncülüğünde başlayan “Enflasyonla Topyekün Mücadele” programı kapsamında özellikle tarımsal getirileri de ilgilendiren ve tüketicinin son fiyatına etki eden birçok üründe önemli indirimler almayı başardıklarını ifade ederek, zincir marketlerle yapılan görüşmeler sonucunda, Carrefour, Bim, Şok, Migros ve Metro Marketlerindeki 50 üründe, 2 ay boyunca
yüzde 10 indirime gidildiğini söyledi.

Bu süreçte her özel kurum, kuruluş ve birliklerin elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kamu maliyesiyle ilgili hiçbir sıkıntısı yoktur. Bu konuda Ziraat Odaları’ndan da destek bekliyoruz. Genel olarak baktığımızda temel göstergelerin hiçbirinde problem olmamasına rağmen Londra merkezli başlayan bir operasyonla özellikle döviz fiyatlarında bir hareketlilik gördük. Allah'a şükür belli bir zirve gördükten sonra aşağılara doğru iniş var. Burada gerçekten topyekün bir mücadele vermemiz gerekiyor."

Toplantıya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’da bulunan 97 Ziraat Odası’ndan Oda Başkanları katıldı.

Bölge toplantısında, il temsilcileri ve söz alan Ziraat Odası Başkanları illerin tarım, hayvancılıktaki sorunlarını ve çiftçi taleplerini dile getirdiler.

Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Marmara Bölge Temsilcisi Hüseyin Darcan da katıldı.

Çiftçi sorunlarının ele alındığı Marmara Bölge toplantısının ardından hazırlanacak rapor, ilgili bakanlıklara sunulacak.