Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kurban ve Cumhuriyet Bayramları…

Kurban ve Cumhuriyet Bayramları…

-Kurban ve Cumhuriyet Bayramları…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Birlik ve beraberliğimizin simgesi bayram günleri,
dayanışmamızın da doruğa ulaştığı günler olsun”
-“Vatandaşlarımız endişe etmesin, kurbanlıkta sıkıntı yok”
-“Kurbanlık kesimi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalı”
-“Etler henüz kesim sıcaklığında iken poşetlerde
buzdolabına veya hava alamayacak durumda büyük
parçalar halinde üst üste konulmamalıdır”
-“29 Ekim 1923’te yoktan var edilen Cumhuriyet,
bin bir güçlük ve yokluğa rağmen olağanüstü bir
şekilde güçlendi ve bugüne gelindi”
Ankara – 24.10.2012 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl iki bayramın bir arada kutlandığını, bayramların aynı zamanda birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu belirterek, “Bayram günleri, maddi ve manevi dayanışmamızın; sevginin, saygının, hoşgörünün ve barışın da doruğa ulaştığı günler olsun” dileğinde bulundu.
Bayraktar, Kurban ve Cumhuriyet Bayramları dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu bayramlara da, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyadan kaynaklanan sorunlar ve terör nedeniyle buruk girildiğini belirtti. Bayramların aynı zamanda “hatırlama” ve “hatırlanma” günleri olduğunun altını çizen Bayraktar, “Bayramda, terörle mücadelede bu ülke için canlarını veren aziz şehitlerimiz de hatırlanmalı, bir kez daha yâd edilmeli; şehitlerimizin yakınlarının acısı yapılacak ziyaretlerle paylaşılmalıdır. Bu, hem dini hem de insani bir görev olarak addedilmelidir” dedi.
-Kurbanlıkta sıkıntı yok-
TZOB’un iller bazlı yaptığı araştırmalara göre, bu yıl kurbanlık fiyatlarının genel olarak geçen bayrama yakın ya da daha düşük seyrettiği bilgisini veren Bayraktar, “Bilindiği üzere bu yıl kurbanlık ithal edilmemiştir. Ancak, üreticilerimiz ellerinde yeterince hayvan olduğunu belirtmişlerdir. Henüz kurbanlık almamış vatandaşlarımız, ‘hayvan bulamayacağız’ diye endişe etmesin, kurbanlıkta sıkıntı yoktur” değerlendirmesini yaptı.
Bayraktar, kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması gerektiğini de vurgulayarak, bu yolla, hem kesim hatalarının hem hayvanların strese sokulması sonucu et kalitesinin düşmesi gibi olumsuzlukların hem de acemi kasapların kendilerine ve yardımcılarına vereceği zararın önlenebileceğini bildirdi.
-Çevre tedbirleri alınmalı-
Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik tedbirlerin mutlaka sıkı şekilde alınması gerektiğini de kaydeden Bayraktar, halk sağlığına yönelik olası risklerin ancak böylelikle bertaraf edilebileceğini anımsattı.
Bayraktar, kurban etlerinin muhafazası konusunda da uyarılarda bulunarak, “Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra da buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır” dedi.
Bayraktar, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayarak, bayramın milletimize, İslam alemine ve bütün insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesi dileğinde bulundu.
-Yoktan var edilen Cumhuriyet-
Kurban Bayramı’nın hemen sonrasında Cumhuriyetin 89. yıldönümünün kutlanacağını da anımsatan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 29 Ekim 1923’te yoktan var edilen Cumhuriyetin, bin bir güçlük ve yokluğa rağmen olağanüstü bir şekilde güçlendiğini ve bugüne gelindiğini kaydetti.
Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet için “muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak” hedefini koyduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Cumhuriyetimizin bu yıl kuruluşunun 89. yılını kutluyoruz. Ülkemiz, eğer bugün dünyanın büyük ülkelerinden biriyse bunda Cumhuriyetimizin inkar edilemez katkısı vardır. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefinde sonuna kadar kararlıyız. Türk çiftçisi, Türk köylüsü olarak Cumhuriyetimizin bu hedefini gerçekleştirmek için bütün gücümüzle gayret ediyoruz. Nitekim, bu yıl tarım sektörü 20 milyar dolarlık ihracata ulaşacak. 2011 yılında 62,7 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşılmış durumda. Sektör mevsimine göre 5,4 ile 6,7 milyon arasında istihdam sağlıyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, 50 milyar dolar ihracata, 150 milyar dolar hasıla ulaşmayı, 85 milyon olacak nüfusu, 50 milyon turisti beslemeyi ve çevre ülkelerin gıda açığını kapatmayı hedefliyoruz. Bunu da azimli bir çalışmayla gerçekleştireceğiz.”