Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kumluca Ziraat Odası hizmet binası açılışı

Kumluca Ziraat Odası hizmet binası açılışı

-Kumluca Ziraat Odası hizmet binası açılışı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Son yapılan hizmet binalarıyla birlikte 400’den
fazla Ziraat Odamız kendi hizmet binasına kavuştu”
-“Hedefimiz, bütün odalarımızın kendi hizmet binasına
kavuşmaları ve böylelikle, kışın ayazında, yazın
güneşin alnında her ne pahasına olursa olsun üretimi
sürdüren, eli öpülesi çiftçilerimize çok daha iyi hizmet
vermelerinin sağlanmasıdır”
-“Üreticilerimizin kendi ürettiği üründe söz sahibi
olabilmesi, sahip oldukları hakları etkin bir şekilde
kullanabilmesi ancak örgütlenmeyle mümkündür”
-“Talebimiz, fiyatların maliyetin gerisinde kaldığı,
üreticinin zarar ettiği bu gibi durumlarda, fiyatın
makul bir seviyeye çekilebilmesi için ihracatın
devreye sokulmasıdır”
-“Çiftçi örgütlerinin soğuk hava depoları kurmalarıyla,
fiyatların düşmesini önlenerek makul bir seviyede
tutulmasını sağlayacaktır”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
-“Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye'nin tarım sektörünün
gelişmesine, tarımsal üretimde verimliliğin, kalitesinin
artmasında etkili bir kuruluş”
Kumluca – 22.11.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yapılan hizmet binalarıyla birlikte 400’den fazla Ziraat Odası’nın kendi hizmet binasına kavuştuğunu bildirerek, “Hedefimiz, bütün odalarımızın kendi hizmet binasına kavuşmaları ve böylelikle, kışın ayazında, yazın güneşin alnında her ne pahasına olursa olsun üretimi sürdüren, eli öpülesi çiftçilerimize çok daha iyi hizmet vermelerinin sağlanmasıdır” dedi.
Kumluca Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasının TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bahadır Sezgin ve Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan tarafından açıldı.
Açılışa Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da katıldı.
Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmada, Kumluca’nın yetiştirdiği ürünlerle, sadece Antalya’nın değil, ülkenin de seracılık üssü konumunda bulunduğunu belirtti.
Ülkenin her yerinde Ziraat Odalarının yeni hizmet binalarının açılışını, bölge Ziraat Odalarının başkanları ve çiftçilerle birlikte yaptıklarını bildiren Bayraktar, büyük bir şevk ve heyecanla hizmetlerini sürdüren Ziraat Odalarının sadece hizmet binası yapmakla kalmadığını, toprak analiz laboratuvarları, ürün işleme tesisleri, makine parkları kurmaya devam ettiklerini anlattı. Bu çerçevede bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalarla 76 adet toprak analiz laboratuvarı kurulduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:
“Son yapılan hizmet binalarıyla birlikte 400’den fazla Ziraat Odamız kendi hizmet binasına kavuşmuştur. Bütün bunlar yeterli midir? Elbette hayır. Hedefimiz, bütün odalarımızın kendi hizmet binasına kavuşmaları ve böylelikle, kışın ayazında, yazın güneşin alnında her ne pahasına olursa olsun üretimi sürdüren, eli öpülesi çiftçilerimize çok daha iyi hizmet vermelerinin sağlanmasıdır. Bütün bu gelişmeler, Odalarımızın son yıllarda çiftçilerimize hizmet için büyük bir gayret içinde olduklarını gösteriyor.
Çiftçiye hizmeti ibadet mertebesinde gören bir anlayışa sahip kardeşiniz olarak, çiftçimize hizmette emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.”
-“Eğitime büyük önem vermekteyiz”-
Üreticilerin uluslararası rekabet gücünün artırılması bakımından, tarımda ileri teknolojilerin kullanılmasının giderek daha fazla önem kazandığını, çiftçinin ileri teknolojileri kullanmasının bilgiyle, bilginin elde edilmesinin ise ancak sistemli bir eğitimle mümkün olduğunu bildirerek Bayraktar, “Yeri gelmişken bir kez daha vurgu yapmak isterim ki, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, eğitime büyük önem vermekteyiz” dedi.
Özellikle son dönemde, bakanlıklarla yaptıkları işbirliği protokollerini de hayata geçirerek, sektörde çok önemli yeri olan kadın çiftçilerin eğitimi başta olmak üzere, adeta bir eğitim seferberliği yürüttüklerini anlatan Bayraktar, “Bu çalışmaların başarıya ulaşmasında vereceğiniz katkılara şimdiden teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Şunu asla unutmamalıyız ki, sektörümüzde eğitime yapılan yatırım hem geleceğimize hem de ülkemize yapılan yatırımdır” diye konuştu.
Kumluca’nın çok önemli olan seracılığın bazı sorunlarına da değinmek istediğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Birim alandan yüksek verim alınmasını sağlayarak küçük alanların en iyi şekilde değerlendirilmesine olanak veren örtü altı yetiştiriciliği, aynı zamanda yıl içinde düzenli bir işgücü kullanımı sağlamasıyla da ülkemizdeki önemli tarımsal faaliyetlerden biri haline gelmiştir.
Bugün gelinen noktada, seracılık yapan üreticilerimiz pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. İşletmelerinin küçük olması, pazarlama sorunları, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan sorunlar, örtü altı yetiştiriciliğinde de önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.”

-“Fiyat düşüşünün anlamı üreticinin zarar etmesidir”-

Bu yıl havaların güzel gitmesi, tarla domatesinde hasadın devam etmesi, seralarda da verimin iyi olması dolayısıyla domatesinin fiyatının 55 kuruşa kadar düştüğünü bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Fiyatların düşmesinin anlamı biz üreticilerin, zarar etmesi demektir. Bizim talebimiz, fiyatların maliyetin gerisinde kaldığı, üreticinin zarar ettiği bu gibi durumlarda, fiyatın makul bir seviyeye çekilebilmesi için ihracatın devreye sokulmasıdır. Bunun için, ihracata destek verilmeli; ayrıca 1 Aralık’ta başlayıp 30 Mayıs’ta sona eren ihracat teşvik priminin, 1 Kasım’da başlayıp 30 Haziran’da bitecek şekilde yeniden düzenlenmesidir.
Verilen mevcut desteklerden de yararlanarak odalarımızın ve diğer çiftçi örgütlerinin soğuk hava depoları kurmaları, ürünlerin hasattan hemen sonra pazara sunulması zorunluluğunu ortadan kaldıracak; talebe göre piyasaya sunulmasına imkan verecek; böylelikle fiyatların düşmesi önlenerek makul bir seviyede tutulmasını sağlayacaktır.
Üreticilerimizin kendi ürettiği üründe söz sahibi olabilmesi, sahip oldukları hakları etkin bir şekilde kullanabilmesi ancak örgütlenme ile mümkündür. Üreticilerimiz tam olarak örgütlenemediğinden herhangi bir pazarlık gücü de bulunmamaktadır. Bu yapıda üretici düşük fiyata ürün satarken tüketici de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalmaktadır.”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Avrupa Birliği ülkelerinde pazarlanmanın büyük bir çoğunluğunun üretici örgütlerince yapıldığını, sorunun çözümüne yönelik olarak üreticilerin örgütlenmesi ve örgütlenme bilincinin oluşması eğitim ve yayım faaliyetlerine daha fazla ağırlık vermekle mümkün olduğunu söyledi. Bayraktar, bunun yanı sıra, Tarımsal Üretici Birlikleri’ne gerekli kaynak aktarılarak finansman bakımından güçlendirilmesi, Birliklerin bu şekilde fonksiyonel hale getirilerek bir müdahale kurumu gibi çalışmalarının sağlanmasının da zorunlu olduğunu vurguladı.

-Kumluca’nın sorunları-

Kumluca’da sorunların başında girdi maliyetlerinin yüksekliğinin geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Başta elektrik, gübre, mazot örtü malzemesi olmak üzere katma değer vergisi (KDV) oranlarının indirilmesi en önemli beklentilerimizdendir. Kumlucamız için bir başka önemli bir konu ise mülkiyet sorunudur. Mülkiyet sorunu nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan çiftçi kardeşlerimiz, desteklerden de yararlanamadığı gibi Ziraat Bankası’ndan düşük faizli kredi de alamamakta, sigorta da yaptıramamaktadır. Bu nedenle 2B ve hazine arazilerinde üretim yapan çiftçilerimiz de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil edilmelidir. Bu sorunların çözümünü bekliyor, üreticilerimizin bin bir zorlukla ürettiğinin karşılığını mutlaka almasını istiyoruz.
Ülkemiz seraları, işletme yapısı ve sera büyüklüğü yönünden aile işletmeleri şeklinde olup genelde küçük alanlara sahiptir. Aile tipi küçük işletmelerin yaygınlığı sermaye yetersizliğini beraberinde getirmekte, üretici serasına gereken yatırımı yapamamakta ve modern teknolojilerin kullanımı da buna bağlı olarak sınırlı kalmaktadır. Seraların yenilenememesi sonucunda bazı üreticilerimiz sigorta yaptırmak isteseler bile TARSİM, seranın standartlara uygun olmadığını söyleyerek sigorta yapmamaktadır. Bu nedenle mevcut seraların modernize edilebilmesi için, üreticilerimize mutlaka düşük faizli kredi kullandırılmalıdır.
Bu seralarda büyük oranda iklim koşullarına bağlı kalınarak üretim yapıldığı dikkate alındığında, daha verimli ve kaliteli bir üretimin sağlanabilmesi bakımından mevcut seraların iyileştirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında iklimin kontrol altına alınabildiği, alternatif enerjiyle ısıtılabilen, basınçlı sulama sistemiyle sulanabilen modern seraların kurulması da teşvik edilmeli; destek görmelidir.”

-Maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden biri elektrik giderleri-

Örtü altı yetiştiriciliğinde maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden birinin de elektrik giderleri olduğunu belirten Bayraktar, seralarda elektrik enerjisinin sulama, havalandırma, ısıtma, aydınlatmada kullanıldığını bildirdi. Seralarda kullanılan elektriğe ise ticarethane tarifesi uygulandığını, en yüksek tarifeden elektrik ücreti ödediğini anlatan Bayraktar, seracılık faaliyetlerinin iklime bağlı kalmadan, işletme karının artırıldığı üretim şekli olduğu gerekçe gösterilerek, tarımsal sulama elektrik abonesi kapsamına dahil edilmediğini kaydetti. Dünyanın en yüksek elektrik ücretlerinden birini ödeyen sera üreticilerinden alınan KDV’nin de düşürülmesinin talepleri arasında olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle dedi:
“Üretimin sürdürülebilir kılınması, teknolojik yeniliklerin işletmelere aktarılması, mevcut seraların modernizasyonunun sağlanması, kısaca üreticilerimizin işletmelerine gereken yatırımı yapabilmeleri, yeterli gelir elde etmeleriyle mümkündür. Ancak, üreticilerimiz bin bir emekle ürettikleri ürünlerini pazarlamada, sıkıntılar yaşamaktadır. Mevcut üretim potansiyelimiz de dikkate alındığında iç ve dış talebin artırılması, pazarlama sorunlarına odaklanılması, büyük önem arz etmektedir.”
Kaliteli ve verimli hizmet sunulmasında, hizmet binalarının işlevsel olmasının büyük önemi bulunduğunu bildiren Bayraktar, “Ben inanıyorum ki bu güzel binada, Kumluca Ziraat Odamız, çiftçilerimize daha da nitelikli, daha da güzel ve faydalı hizmetler sunmaya devam edecek” dedi.

-Bakan Eker-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, açılış töreninde yaptığı konuşmada, kendileri devraldığında çiftçiye verilen desteğin 1 milyar 800 milyon lirayken, bu yıl 7,5 milyar lira olduğunu, 2013 yılında çiftçiye bütçeden ayrılan destek miktarının 9 milyar lirayı bulacağını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin Türkiye'nin tarım sektörünün gelişmesine, tarımsal üretimde verimliliğin, kalitesinin artmasında etkili bir kuruluş olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin sebze ve meyve ihracatının geçen sene 2,5 milyar dolar ve burada Antalya'nın payının da 500 milyon dolara yakın. Domates ihracatı 439 milyon dolar, Antalya'nın payı 178 milyon dolar. Kumluca'nın sebze ihracatı 85 milyon dolar, domates ihracatı 36 milyon dolar. Tarımdaki başarıya teşviklerle, verimliği artırarak, teknolojiyi geliştirerek ulaştık. 2004 yılında üretici birlikleri konusunda çalışma yaptık. Bir kanun çıkardık. Önceki yıllarda üretici birlikleri ürünleri almış, yüksek fiyat vermiş, sonra ürünü satamamış, hazineye fatura edilmiş, bu da bütçe açıklarına neden olmuş, bütçe açıkları da dönmüş çiftçinin cebini yakmış, memurun, işçinin, emeklinin, cebini yakmış. Şimdi bunlar kalktı.”
Eker, üretici birliklerin bir araya gelmelerini ve kendi sorunlarına çözüm üretmelerini sağlayacak çalışmalar yapmalarını istedi.