Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Konya Tarım Fuarı açıldı

Konya Tarım Fuarı açıldı

-Konya Tarım Fuarı açıldı
-Açılış töreninde konuşan
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“Türkiye'nin tarım ve hayvancılık potansiyelini çok iyi
değerlendirdiğimizde, bu bölgenin gıda güvencesi
olduğumuzda, Sayın Bakanımız Davutoğlu’nun eli güçlenecektir''
-Bakan Eker: “Verimliliğimizi artırıyoruz, artıracağız”
-Bakan Davutoğlu: “Tarih boyunca en stratejik alan
tarım ve gıda olmuştur”

KONYA - 14.03.2012 – Konya 10. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle açıldı.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, ''Biz Konya başta olmak üzere, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık potansiyelini çok iyi değerlendirdiğimizde, bu bölgenin gıda güvencesi olduğumuzda, inanıyorum ki, Sayın Bakanımızın (Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu) eli güçlenecektir'' dedi.

Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile birlikte, Konya'da düzenlenen bu fuara katılmanın kendisini oldukça mutlu ettiğini söyledi. Tarımsal potansiyelin yüksek olduğu bir yerde, bu şekilde bir fuarın yakıştığını vurgulayan Bayraktar, ''Türkiye'de en sıkıntılı iki bakanlık var bana göre... Biri Tarım Bakanlığı diğeri de Dışişleri Bakanlığı... Bölgemiz yangın yerine dönmüş. Sayın Bakan hem bölgemizi geziyor hem de yangını söndürmeye çalışıyor hem de yangının bize sıçramasını önlemeye çalışıyor'' diye konuştu.

-Türkiye bölgesinde liderliği oynayan bir ülke-
Türkiye'nin bölgesinde liderliği oynayan bir ülke olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin yolunu kesmek isteyenlerin olduğunu ifade etti. Türkiye'nin önünün açık olduğunu, Türkiye'nin hedefine varacağını dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:
''Biz Konya başta olmak üzere, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık potansiyelini çok iyi değerlendirdiğimizde, bu bölgenin gıda güvencesi olduğumuzda, inanıyorum ki, Sayın Bakanımızın (Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu) eli güçlenecektir. Sayın Bakanım elinizin güçlenmesi için uğraşıyoruz. Bunun dışında Tarım Bakanlığımız fevkalade bir bakanlık. Sayın Bakanımızla çok uyumlu çalışıyoruz. Çok çalışkan bir Bakanımız var.''
Tarım sektöründe birtakım sorunların olduğunu belirten Bayraktar, böyle bir sektörde Tarım Bakanlığı görevini yürütmenin zor olduğunu, sektörün sorunların beraberinde yüksek maliyetleri getirdiğini açıkladı.

Sektörün getirdiği maliyeti yüklenerek üretim yapmaya çalıştığını anlatan Bayraktar, ''Sayın Bakanım (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker) bir taraftan destekleri çiftçiye sağlamaya çalışırken, bir taraftan da yapısal sorunların çözümlerine gayret gösteriyor. TZOB olarak biz bu çalışmaları takdir ediyoruz ve destek veriyoruz'' diye konuştu.

-Bakan Eker’in sözleri-
Bakan Eker de açılışta yaptığı konuşmada, 30 ülkeden yüzlerce firmanın iştirak ettiği fuarın, Türk tarım ve hayvancılık sektörü açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
Dünyada uluslararası ilişkilerde gıda ve tarımın stratejik bir sektör haline geldiğine dikkati çeken Eker, “Tarımda dünyanın 190 ülkesi arasında Türkiye, artık 11 değil, 7. sırada. Avrupa'nın 4 ülkesini geçtik. Fransa, İtalya, İspanya ve Rusya'yı geçtik. Önümüzde Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve Endonezya gibi büyük kıta ülkeleri kaldı. Biz verimliliğimizi artırıyoruz, artıracağız ve Türkiye'yi daha verimli üretim yapabilecek noktaya taşıyacağız” dedi.
-Bakan Davutoğlu-
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dünyada insanlık tarihi boyunca en stratejik alanın tarım ve gıda olduğunu söyledi. Her şeyin ertelenebileceğini ifade eden Davutoğlu, ''Ancak bir şeyi ihmal edemezsiniz. O da evlatlarınıza nesillerinize yedireceğiniz gıdadır. Bugün Somali'deki kardeşlerimiz gıdasızlıktan ızdırap çekmektedir'' dedi.
Coğrafyayı değerlendirenin stratejik akıl olduğunu, onun planlamasını yapanın da insan unsuru olduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Ülkemiz geliştikçe 7. sıradan inşallah çok kısa sürede 5, sonra 4. sıraya yükselecek. 2023 hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. Tarımda zaten ilk 10'a girdik, herhalde şimdiki hedefimiz ilk 5'e girmek. Bizim bereketli topraklarımız, köklü bir geleneğimiz ve çalışkan insanlarımız var. Burada Konya'nın tarım sektöründe oynadığı rolü hepimiz takdir ederiz'' diye konuştu.
Açılış töreninin ardından standlar gezildi.