Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > KİK Üyesi Sivil Toplum Kuruluşları TESK Başkanı Palandöken’i ziyaret etti.

KİK Üyesi Sivil Toplum Kuruluşları TESK Başkanı Palandöken’i ziyaret etti.

KİK Üyesi Sivil Toplum Kuruluşları TESK Başkanı Palandöken’i ziyaret etti.

Ekonomik ve Sosyal Konseyin sivil kanadını oluşturan Karma İstişare Komitesi üyeleri olan Sivil Toplum Kuruluşlarından TZOB Genel Başkanı ve KİK Eşbaşkanı Şemsi BAYRAKTAR, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TÜRK-İŞ Başkanı Salih Kılıç, HAK-İŞ Başkanı Salim Uslu, yeni göreve gelen TESK Başkanı Bendevi PALANDÖKEN’e nezaket ziyaretinde bulundu.
Yaklaşık 1 saat baş başa görüşen başkanlar, daha sonra basın mensuplarına açıklamada bulundular.
TESK Başkanı Bendevi PALANDÖKEN, esnaf ve sanatkarın içinde bulunduğu sorunlar ile Türkiye'de tartışılan konular üzerinde, katılımcılarla birlikte kamuoyuna ortak açıklama yapmak için bir araya geldiklerini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, Karma İstişare Komisyonu (KİK) üyeleri olarak Palandöken'e hayırlı olsun ziyareti yaptıklarını söyledi ve başarılar diledi. Bayraktar, Bendevi Palandöken ile birlikte Başkanvekilliği zamanında ESK ve KİK de beraber çalıştıklarını belirterek, “Bendevi Palandöken’in TESK Başkanı olarak önemli hizmetler vereceğine inanıyoruz” dedi.
Toplumun bir tarafını, bir kesimi ihmal ederek diğer kesimi ayağa kaldırmanın mümkün olmadığını belirten Bayraktar, ''Birbirimizin sorunlarına dikkatli bir şekilde hepimizin eğilmesi gerekir'' dedi.
Bayraktar, KİK üyeleri olarak yaptıkları çalışmaları anlattı, AB ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

ORTAK AÇIKLAMA
Daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ortak açıklamayı yaptı. Hisarcıklıoğlu, ekonomik ve sosyal konseyin sivil kanadını 8 sivil toplum örgütünün oluşturduğunu, TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TESK ve TZOB olarak daha önce kendi aralarında çağdaş bir anayasa çalışmalarına katılmak ve katkı vermek üzere, daha aktif olma kararı aldıklarını hatırlattı.
Çağdaş bir anayasa için değişikliğin sağlanması amacıyla, bir eylem planı çerçevesinde çeşitli aktiviteler yürütmeyi kararlaştırdıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Tüm sosyal, iktisadi, siyasi ve hukuki düzen ve sistemler değişmektedir. Bu değişim sürecinde küresel rekabet acımasız hale gelmektedir. İşletmelerimiz ile çalışanlarımızın bu küreselleşme sürecinden azami fayda elde ederek çıkması bizler için yaşamsal önemdedir.
Bulunduğumuz bu noktada Türkiye bir tercih yapmak zorunda. Biz ya değişen koşullara uyarak güçlü, zengin, sözü geçen etkili bir ülke olacağız. Ya da kaybedenler safına gerileyeceğiz. Bu değişimin birinci basamağı ise çağdaş bir anayasadır. Yapılacak reformların en başında yeni bir anayasa gelmektedir.
Biz sivil toplum kuruluşları olarak yeni bir anayasa ihtiyacını çok net olarak görüyoruz. Yeni anayasa sürecine herkesin katkı yapmasının bir yurttaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik ve sosyal konseyin sivil kanadını temsil eden meslek kuruluşları ve sendikalar olarak çağdaş anayasa için tartışma platformu oluşturacaklarını ve öneriler paketi hazırlayacaklarını bildirdi.
Anayasa bir toplumsal sözleşmedir, tüm toplum kesimlerinin mutabakatını temsil eder. Farklı toplum kesimlerinin duyarlılıklarını dikkate alacak bir ortam oluşturularak yapılacak değişikliklerin toplumsal uzlaşı halinde yapılmasının sosyal dengelerin sağlanması açısından faydalı olacaktır.
Hükümeti anayasa yapım sürecine katkı yapması için tüm toplum kesimlerini bilgilendirmesi gerekmektedir. Ayrıca süratle, ekonomik ve sosyal konsey toplanmalı ve anayasa değişikliği konseyin gündemine getirilmelidir.