Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > KİK Toplantısı'nda “Üst Aramasına” Protesto

KİK Toplantısı'nda “Üst Aramasına” Protesto

- KİK toplantısı öncesinde “üst araması” krizi
-Türkiye-AB KİK toplantısına katılmak için Berlin’de bulunan meslek örgütleri başkanları girişte üst aramasından geçirilmek istendi.
- KİK üyesi ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bu uygulamaya sert tepki göstererek, “ısrar edilmesi durumunda toplantıya katılmayacağını” açıkladı.
-Diğer temsilciler de Bayraktar’a destek vererek kaldıkları otele geri döndüler daha sonra yetkililerce “üst araması yapılmayacağı” iletilince, Türk heyeti yeniden toplantı salonuna gitti.
Berlin – 26.06.2012 – Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 30. Toplantısı için Berlin’de bulunan Türk heyeti, kapıda üst aramasından geçirilerek içeri alınmak istendi. Bu duruma sert tepki gösteren KİK eski Eşbaşkanı ve KİK üyesi TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, durumu protesto ederek binayı terk etti. KİK heyetinde yer alan bazı başkanlar da Bayraktar ile birlikte hareket ederek, üst araması yaptırmadı ve kaldıkları otele döndü.
Alınan bilgiye göre, Türkiye-AB 30. KİK Toplantısı için, toplantının yapılacağı binaya gelen, aralarında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile bazı KİK üyesi meslek kuruluşu başkanları, girişte “üst araması” uygulamasıyla karşılaştı.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yapılan bu uygulamayı haksız, adaletsiz ve rencide edici bularak sert tepki gösterdi; kesinlikle üst araması yaptırmayacağını belirtti. Bayraktar, “Bu durum asla kabul edilebilir değildir. Biz kendilerine Türkiye’de böyle davranmıyoruz. Kendime ve sosyal kesimin liderlerinin yer aldığı heyete yapılan bu nezaketsizliği kabul edemem” diyerek, uygulamada ısrar edilmesi durumunda toplantıya katılmayacağını bildirdi.
Görevliler üst aramasında ısrar edince Bayraktar ve heyetteki diğer bazı başkan ve temsilciler, toplantıya katılmama kararı alarak kaldıkları otele geri döndü.
Daha sonra, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Karslıoğlu, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Stefan Kapferer ile temasa geçerek krizi çözdü.
Otele dönen Bayraktar ve diğer heyet üyelerinden özür dilenerek toplantıya katılımları rica edildi. Bu gelişmeler üzerine, tekrar binaya gelen Bayraktar ve heyet üyeleri, girişte karşılanarak üst araması yapılmadan salona alındı.