Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > İthalat talebini artan üretim boşa çıkarıyor

İthalat talebini artan üretim boşa çıkarıyor

-İthalat talebini artan üretim boşa çıkarıyor

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kırmızı et üretimi, 2013 yılında yüzde 8,8 artarak 

996 bin tonu geçti. Üretimdeki bu artış da dikkate alınarak ithalat söylemlerine bir an önce

son verilmeli” 
-“2013 yılında en fazla artış oranı yüzde 35,1 ile keçi etinde görülürken, sığır eti üretimi yüzde 8,8, 
koyun eti üretimi yüzde 5,8 arttı. Manda eti üretimi ise yüzde 80,6 geriledi”
-“Kırmızı et üretiminin yüzde 87,27’sini sığır eti, yüzde 10,33’ünü koyun eti, yüzde 2,36’sını keçi eti,
yüzde 0,04’ünü manda etinden oluştu”
-“TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz. Zaten üretim
rakamları da bunu teyit ediyor”
-“Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun için de Et ve Süt 
Kurumu’nu faaliyete geçirmemiz şarttır”
-“İthalatın kesinlikle tekrar açılmaması, çiğ süt fiyatlarının hayvancılığın geleceği açısından 
sürdürülebilir seviyelere getirilmesi gerekir”

Ankara – 11.02.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette ithalat talebini artan üretimin boşa çıkardığını bildirerek, “Kırmızı et üretimi, 2013 yılında yüzde 8,8 artarak 996 bin tonu geçti. Üretimdeki bu artış da dikkate alınarak ette ithalat söylemlerine bir an önce son verilmeli” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında 776 bin 915 bin ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton olan kırmızı et üretiminin 2013 yılında 996 bin 125 tona yükseldiğini belirtti. 2013 yılında en fazla artış oranının yüzde 35,1 ile keçi etinde görülürken, sığır eti üretiminin yüzde 8,8, koyun eti üretiminin yüzde 5,8 arttığını, manda eti üretiminde ise yüzde 80,6 oranında gerileme olduğu bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2011 yılında 644 bin 906 ton olan sığır eti üretimi, 2012 yılında 799 bin 344 tona, 2013 yılında 869 bin 292 tona çıktı. Koyun eti üretimi, 2011 yılında 107 bin 76 tondu. Bu rakam 2012 yılında 97 bin 334 tona indi. Geçen yıl ise 102 bin 943 tona çıktı. Keçi etinde, 2011 yılında 23 bin 318 ton olan üretim, 2012 yılında 17 bin 430 tona düştü, 2013 yılında ise 23 bin 554 tona yükseldi. Zaten yetersiz olan manda etinde  2011 yılında 1615 ton olan üretim, 2012 yılında 1736 tona çıktıktan sonra 2013 yılında 336 tona geriledi.”
Kırmızı et üretimindeki esas artışın sığır etinden sağlandığını belirten Bayraktar, manda eti üretiminde büyük düşüş olduğunu, koyun eti üretiminin 2013 yılındaki artışa rağmen, 2011 yılı rakamının altında kaldığını, keçi etinde de 2011 yılı rakamının ancak geçilebildiğini vurguladı.

-Kırmızı etin yüzde 87,27’si sığır, yüzde 10,33’ü koyun eti-

Sığır eti üretimin toplam kırmızı et üretiminin yüzde 87,27’sini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kırmızı et üretiminin yüzde 87,27’sini sığır eti, yüzde 10,33’ünü koyun eti, yüzde 2,36’sını keçi eti, yüzde 0,04’ünü manda etinden oluştu. 2011 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 83’ü sığır etinden oluşuyordu. Bu oran 2012 yılında yüzde 87,28’e çıktı. 2013 yılında da yüzde 87,27 ile bu oranı korudu.
2013 yılındaki artışın nedeni, 2012 yılının sonunda gümrük vergilerinin yükseltilmesi dolayısıyla ithalatın durarak, ülkeye ürün girişinin engellenmiş olmasıdır. Doğru olan bu karar, üreticilerimize nefes aldırmıştır. 
Gümrük vergilerin yükseltilmesi ülkeye ürün girmesini engellemiş, verilen ülke içi teşviklerle birlikte de üretimde artışlar gerçekleşmiştir. Üreticiler, ithalattan kolay para kazanmak isteyenlerin piyasayı tedirgin edici ithalat söylemlerini bırakmaları halinde daha rahat üretim yapabilecekler, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın ihtiyacını rahatça karşılayabileceklerdir. 
TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz. Zaten üretim rakamları da bunu teyit ediyor. Bunun aksini iddia edenler, gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadırlar.” 

-“Ette yaşanan her türlü krizin temelinde sütteki istikrarsızlık yatıyor”-

Et sektöründe yaşanan her türlü krizin temelinde süt piyasasındaki istikrarsızlığın yattığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Düşük süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanlar kasaba gidince milyarlarca dolarlık besilik, kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithal etmek, yurt dışından damızlık hayvan satın almak, hayvancılığın eski hale gelmesi ve işletmelerin yeniden kurulabilmesi için sıfır faizli krediler vermek gerekmektedir. Bunların hepsi, devlete ve hazineye yük demektir. Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun için de Et ve Süt Kurumu’nu faaliyete geçirmemiz şarttır. Bugün süt fiyatlarının üretimi sürdürülemez kıldığı aşikârdır. Eğer çiğ süt fiyatları böyle devam edecek olursa, 2008 yılında yaşanan süreç tekrar yaşanabilir. 
Beklentimiz; ithalat söylemlerine bir an önce son verilmesi, ithalatın kesinlikle tekrar açılmaması, çiğ süt fiyatlarının hayvancılığın geleceği açısından sürdürülebilir seviyelere getirilmesi gerekir.”

Dönemler itibarıyla kırmızı et üretim rakamları şöyle:


 

 

I.Dönem

II.Dönem

III.Dönem

IV.Dönem

Toplam

 

 

Kırmızı Et

Kırmızı Et

Kırmızı Et

Kırmızı Et

Kırmızı Et

 

 

Üretimi

Üretimi

Üretimi

Üretimi

Üretimi

 

Yıl

(Ton)

(Ton)

(Ton)

(Ton)

(Ton)

TOPLAM

2011

157 932

171 595

173 177

274 210

776 915

 

2012

171 465

183 017

196 108

365 255

915 845

 

2013

208 597

212 885

206 466

368 177

996 125

 

 

 

 

 

 

 

Sığır

2011

133 724

144 153

144 970

222 059

644 906

 

2012

149 722

159 320

173 202

317 100

799 344

 

2013

180 764

187 587

177 757

323 184

869 292

 

 

 

 

 

 

 

Manda

2011

224

181

602

608

1 615

 

2012

565

926

79

166

1 736

 

2013

20

61

40

215

336

 

 

 

 

 

 

 

Koyun

2011

19 856

23 959

23 491

39 770

107 076

 

2012

17 330

20 114

20 987

38 903

97 334

 

2013

19 930

21 959

26 396

34 658

102 943

 

 

 

 

 

 

 

Keçi

2011

4 128

3 303

4 114

11 773

23 318

 

2012

3 848

2 657

1 840

9 085

17 430

 

2013

7 883

3 278

2 273

10 120

23 554

 

            Dönemler itibarıyla kırmızı et üretiminde bir önceki döneme göre değişim oranları şöyle:

 

 

Bir Önceki

Bir Önceki

Bir Önceki

Bir Önceki

 

 

Döneme

Döneme

Döneme

Döneme

 

 

Göre

Göre

Göre

Göre

 

 

Değişim

Değişim

Değişim

Değişim

 

Yıl

(Yüzde)

(Yüzde)

(Yüzde)

(Yüzde)

TOPLAM

2011

 

8,7

0,9

58,3

 

2012

-37,5

6,7

7,2

86,3

 

2013

-42,9

2,1

-3,0

78,3

 

 

 

 

 

 

Sığır

2011

 

7,8

0,6

53,2

 

2012

-32,6

6,4

8,7

83,1

 

2013

-43,0

3,8

-5,2

81,8

 

 

 

 

 

 

Manda

2011

 

-19,4

233,4

1,1

 

2012

-7,2

63,9

-91,4

109,1

 

2013

-88,1

211,0

-34,2

431,6

 

 

 

 

 

 

Koyun

2011

 

20,7

-2,0

69,3

 

2012

-56,4

16,1

4,3

85,4

 

2013

-48,8

10,2

20,2

31,3

 

 

 

 

 

 

Keçi

2011

 

-20,0

24,6

186,1

 

2012

-67,3

-31,0

-30,8

393,8

 

2013

-13,2

-58,4

-30,7

345,3

 

            Dönemler itibarıyla kırmızı et üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim oranları şöyle:

 

 

Bir önceki

Bir önceki

Bir önceki

Bir önceki

 

 

 

Yılın

Yılın

Yılın

Yılın

 

 

 

Aynı

Aynı

Aynı

Aynı

Bir Önceki

 

 

Dönemine

Dönemine

Dönemine

Dönemine

Yıla

 

 

Göre

Göre

Göre

Göre

Göre

 

 

Değişim

Değişim

Değişim

Değişim

Değişim

 

Yıl

(Yüzde)

(Yüzde)

(Yüzde)

(Yüzde)

(Yüzde)

TOPLAM

2012

8,6

6,7

13,2

33,2

17,9

 

2013

21,7

16,3

5,3

0,8

8,8

 

 

 

 

 

 

 

Sığır

2012

12,0

10,5

19,5

42,8

23,9

 

2013

20,7

17,7

2,6

1,9

8,8

 

 

 

 

 

 

 

Manda

2012

152,2

412,8

-86,8

-72,7

7,5

 

2013

-96,5

-93,4

-49,2

29,2

-80,6

 

 

 

 

 

 

 

Koyun

2012

-12,7

-16,0

-10,7

-2,2

-9,1

 

2013

15,0

9,2

25,8

-10,9

5,8

 

 

 

 

 

 

 

Keçi

2012

-6,8

-19,5

-55,3

-22,8

-25,2

 

2013

104,8

23,4

23,5

11,4

35,1