Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Hububat Piyasaları Değerlendirme Toplantısı

Hububat Piyasaları Değerlendirme Toplantısı

-Hububat Piyasaları Değerlendirme Toplantısı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“Son yıllarda dünyada gıda ve tarım ürünlerinin
fiyatlarında ciddi manipülasyonlar yaşandı. Devletin
manipülasyonlara yönelik tedbir alması gerekir.
-“Bu konuda TMO’nun daha fonksiyonel çalışması
zorunlu”
-“TMO’nun alım politikasındaki başarı nedeniyle çeltik
üretimimiz 930 bin, pirinç üretimimiz de 540 bin tona
yaklaştı ve bu konudaki açığımız kapandı”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
“Dünya genelinde 2011'de 700 milyon ton, Türkiye’de
21,8 milyon ton civarında buğday üretimi gerçekleştirildi”
-“Piyasanın iyi takip edilip, gerekli tedbirlerin zamanında
alınması, müdahale edilmesi gereken noktalarda
müdahalelerin yapılması, bizim dünyaya nisbeten istikrarlı
bir süreç yaşamamıza sebep oldu''

Ankara – 12.03.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda dünyada gıda ve tarım ürünlerinin fiyatlarında ciddi manipülasyonlar yaşandığını, devletin manipülasyonlara yönelik tedbir alması gerektiğini bildirerek, “bu konuda TMO’nun daha fonksiyonel çalışması zorunlu” dedi.

Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) JW Marriott Oteli’nde yapılan “Hububat Piyasaları Değerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, son yıllarda dünyada gıda ve tarım ürünlerinin fiyatlarında ciddi manipülasyonlar yaşandığını belirtti. Dünyadaki fiyat artışları karşısında, devletin bu manipülasyonlara yönelik tedbir alması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu konuda TMO’nun daha fonksiyonel çalışmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Dünyada ve Türkiye’de tarımın öneminin gün geçtikçe arttığını bildiren Bayraktar, şöyle dedi:
“Ülkemizde tarımdaki gelişmeyi de rakamlarla görmekteyiz. Hububat üretiminde ciddi ilerlemeler kaydedilmiş. Özellikle un ve makarna sanayinde ihracat konusunda Türkiye, ilk 2’de yer alıyor. TMO’nun alım politikasındaki başarı nedeniyle çeltik üretimimiz 930 bin, pirinç üretimimiz de 540 bin tona yaklaştı ve bu konudaki açığımız kapandı. TMO, fiyat istikrarını ve üretim, tüketim dengesini sağladı.”

-“Kaliteli üreten her zaman para kazanır”-
Sanayicilerin kaliteli mal talep ettiğini, buna yönelik çalıştıklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Kaliteli üreten her zaman para kazanır. Özel sektör ile çiftçinin karşılıklı güven içinde çalışması gerekir. Eğer kazan kazan anlayışı yerleşirse hem sanayici, hem de çiftçi para kazanır. Bu tür toplantılar ortak aklı getirir. Özel sektör, üretici, tüccar ve bakanlığın bir arada olmasının ülke tarımını ileri götüreceği bir gerçektir. Bu ortak aklın hedefi, 85 milyonu doyuran, 50 milyon turisti besleyen, 150 milyar dolarlık tarım hasılası ve 40 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapan tarım sektörü yaratmak olmalıdır.”

-Bakan Eker, “2011 buğday üretimi 21,8 milyon ton”-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünya genelinde 2011'de 700 milyon ton, Türkiye’de 21,8 milyon ton civarında buğday üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, ''Şartlar bugüne kadar olduğu gibi devam ederse bundan sonra hasata kadar, yine bunun azalmayacağı geçen sene seviyesinde bir üretim gerçekleşeceği beklenmektedir, dolayısıyla orada, bu manada bir endişe taşınmıyor'' dedi.
Bakan Eker, toplantıdaki konuşmasında, hasat dönemi öncesinde sektörün gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini konuşup tartışmak, hasat sezonuna risk faktörlerine daha hazırlıklı ve tedbirleri almış bir şekilde girmek için hububat sektörünün üretici kesimiyle, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve sektörün diğer bütün paydaşlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulunduklarını ifade etti.
İnsan beslenmesindeki en önemli serin ve sıcak iklim tahıllarının mısır, çeltik ve buğday olduğuna işaret eden Eker, buğdayın ana vatanının Türkiye olduğunu söyledi. Eker, ''on binlerce yıldır bizim yaşadığımız topraklarda buğday üretiliyor, üretilmeye devam ediyor. Gelecekte de insanlığın beslenmesinde ki en önemli ürün grubunun oluşturacak olan hububatın, Türkiye gen merkezi olması nedeniyle önemini bu topraklar koruyacak ve bu ürünlerin geliştirilmesi, kalitesinin, üretiminin artması, pazarlama ağının sağlıklı şekilde kurulması, sanayinin ticaretinin gelişmesi, lojistik sektörünün gelişmesi çok önem kazınıyor'' şeklinde konuştu.
Hububat taşımacılığında yeni akslar oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Eker, sektörün geleceğinin yapılanmasında, gelecek için sağlıklı bir vizyon oluşturulmasında, pazarlama açısında yeni lojistik aksların oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Eker, dolayısıyla Karadeniz ve Akdeniz arasındaki ticari bağlantıların oluşmasının özellikle hububat piyasaları açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.
Dünyada 7 milyar insanın 1 milyarının aç olduğuna işaret eden Eker, bunun insana yetecek olan hububat üretilmemesinden kaynaklı olmadığını, fakir ülkelerin, ekonomik sebeplerle, siyasi yetersizlikle, altyapılarının, stok mekanizmalarının, dağıtım sistemlerinin oluşmaması, uluslararası piyasalardaki fiyat dalgalanmaları, enerji fiyatları gibi nedenlerle bunlara ulaşamamasından kaynaklandığını ifade etti.

-Buğday fiyatları ve üretim-
Dünyada 2010 yılında buğday üretiminin 653 milyon ton olduğunu hatırlatan Eker, 2011'de 700 milyon ton buğday üretiminin söz konusu olduğunu bildirdi. Türkiye’de 21,8 milyon ton civarında buğday üretimi gerçekleştirildiğini, ihtiyacın ise 18,8 milyon ton olduğunu anlatan Eker, aradaki fazlanın un ve mamulleri, makarna olarak işlenip ihraç edildiğini söyledi.
2010 yılında ortalama buğday fiyatının ton başına 608 lira, 2011 yılında ise ton başına 619 lira olarak gerçekleştiğini bildiren Eker, ''piyasanın iyi takip edilip, gerekli tedbirlerin zamanında alınması, müdahale edilmesi gereken noktalarda müdahalelerin yapılması bizim dünyaya nisbeten istikrarlı bir süreç yaşamamıza sebep oldu'' şeklinde konuştu.