Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > GAP Tarımsal Eğitim Merkezi açıldı

GAP Tarımsal Eğitim Merkezi açıldı

 -GAP Tarımsal Eğitim Merkezi açıldı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Eğitim ve araştırmanız yoksa, bilgi birikimi yaratamıyorsanız, bu ülkede verimlilikten bahsetmek mümkün değildir”

-“Hedefe ulaşmak için anahtar kelime verimlilik, verimliliğin de olmazsa olmazı eğitimdir”

 Şanlıurfa – 24.04.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak eğitime çok önem verdiklerini bildirerek, “Eğitim ve araştırmanız yoksa, bilgi birikimi yaratamıyorsanız, bu ülkede verimlilikten bahsetmek mümkün değildir” dedi.

Bayraktar, GAP Tarımsal Eğitim Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, insanın en ihtiyaç duyduğu madde olan gıdanın kaynağı tarımın çok stratejik sektör olduğunu, stratejik olmaya, çok önemli olmaya devam edeceğini belirtti. Türkiye’de de  tarım sektörünün çok önem kazanmaya başladığını, 6 milyon kişiyle  Türkiye istihdamının yüzde 23,6’sını karşıladığını, gayri safi milli hasılaya 115 milyar lira katkı sağladığını, 17 milyar dolarlık ihracat yaptığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sanayiye hammadde veriyoruz. Tüm diğer sektörlere kaynak transferi yapıyoruz. Bütün sektörlerin gelişmesine katkı sağlıyoruz. Bunlar önemli ancak bunlarla yetinemeyiz. Türkiye’nin tarım sektörü potansiyeli fevkalade yüksek. Bu potansiyeli muhakkak surette değerlendirmemiz lazım. İşte burada anahtar kelime verimlilik... Bunu yakalamak lazım… Çiftçimize, ‘verimliliği yakalamak için hangi enstrümanları kullanmak lazım, neler yapmak lazım’ diye sorduğunuzda ilk başta diyecektir ki ‘ben yeterli ve kaliteli gübre kullanmam lazım, tarlada suyu bulmam, sulama yapmam lazım, arazilerim parçalı bunları toplulaştırmam lazım, kaliteli fidan ve tohum bulmam lazım’ diye sayacaktır ama bir şeyi saymayacaktır. Bunlardan çok daha önemli olan eğitimi atlayacaktır.

Bunlardan en önemlisi eğitim. Eğer siz bu ülkede yetersiz ve yanlış gübre kullanmakta milyarlarca lirayı heba ediyorsanız eğitimde bir eksikliğiniz vardır. Eğer siz, size sunulan en büyük nimet olan sulamayı hoyratça kullanıyorsanız, sulama verimlilik yerine verimsizlik getiriyorsa eğitimde bir probleminiz vardır ve buradan da çok büyük ekonomik kayıplarımız var. Diğer enstrümanlar da eğitimsiz olarak tek başına bir hiçtir ve tarım sektörünün verimine çok büyük katkı sağlamaz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak eğitime çok önem veriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla, Milli Eğitim Bakanlığımızla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla, İŞKUR’la yaptığımız protokolle, hatta şimdi Mesleki Yeterlilik Kurumuyla yapacağımız bir protokol çerçevesinde çiftçimizin eğitim çalışmalarına başladık, çok hızlı bir şekilde de devam ediyoruz. Hatta ilk çalışmamız TAGEM’de başladı. Araştırma enstitülerini sağ olsunlar çiftçimizin hizmetine verdiler. Tarım Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak ilk çalışmaya orada başladık.”

 

-“Kadın çiftçilerimizin eğitimine çok önem veriyoruz”-

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan huzurlarında imzalanan protokoller çerçevesinde yapılan anlaşmalar gereği diğer Bakanlıklarla da çalışmaların devam ettiğini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Kadın çiftçilerimizin eğitimine çok önem veriyoruz. Birçok yerde kadın çiftçimizin eğitimini gerçekleştirdik. Sayın Bakanlarımızla gittik çiftçilerimizin sertifikalarını dağıttık ve bunu da Türkiye’nin geneline yaymaya çalışıyoruz.

Tarım Bakanlığımızla beraber çok önemli bir projemiz daha var. Artık tarımda gençlerin eğitimine önem vermemiz lazım. 27 vilayette yaklaşık olarak yaşları 15 ile 40 arasında olan 3 bin genç çiftçimiz için yakında eğitim başlayacak. Yani eğer biz eğitim çalışmalarını aksatırsak, eğer biz çiftçimize teknik donanım açısından katkı sağlayamazsak olmaz. Sayın Genel Müdürümün de ifade ettiği gibi AR-GE çok önemli. Eğitim ve araştırma da çok önemli. Eğitim ve araştırmanız yoksa, bu manada bilgi birikimi yaratamıyorsanız, bu ülkede verimlilikten bahsetmem mümkün değildir.

Elbette mesafe alıyoruz, biraz önce rakamları da verdim tarım sektörü hızlı bir şekilde gelişiyor ama hedefimiz çok daha büyük. Hedefimiz, 80 milyon nüfusu, 50 milyon turist besleyeceğiz, 40 milyar dolarlık ihracat yapacağız, gayri safi milli hasılaya 150 milyar dolarlık katkı sağlayacağız. Bu hedefe ulaşmak için de anahtar kelime verimlilik, verimliliğin de olmazsa olmazı eğitimdir. Bunun için bu eğitim merkezlerine önem veriyoruz. Biz de Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak eğitim merkezi kuruyoruz. İnşaallah odalarımızın ve mensuplarımızın hizmetine açacağız, bir aya kadar bitiriyoruz. Bu merkezlerin gerçekten önemli olduğuna inanıyoruz. Her türlü katkıyı verdik vermeye de devam edeceğiz.”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak çiftçilerle alakalı bu açılışta bulunmaktan büyük heyecan duyduğunu bildirerek, “Bu bölgenin en büyük tarım potansiyeline sahip olan Şanlıurfa’mızda ulusal ve uluslararası boyutta hizmet verecek olan böyle önemli bir eğitim merkezinin açılışında bulunmaktan da çok büyük keyif aldığımızı, heyecan duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.  Emeği geçenlere Türk çiftçisi adına çok teşekkür ediyorum. Merkezin Türk çiftçimize, bölge çiftçimize hatta bölgemizdeki ülkelerin çiftçisine hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç da katıldı.