Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Filistinli çiftçiler sertifikalarını aldı

Filistinli çiftçiler sertifikalarını aldı

-Filistinli çiftçiler sertifikalarını aldı
-TZOB Genel Başkan Vekili Sorman:
“Açlığı önlemenin tek yolu tarım”
Rafat Khundagli: “Türkiye bizim de ülkemizdir”

Menemen - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğiyle İzmir’in Menemen ilçesinde Filistinli çiftçilere verilen eğitim çalıştayı tamamlandı. Filistinli çiftçiler, Menemen’deki Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde (UTAEM) düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TZOB arasında imzalanan protokol gereğince Filistinli 14 çiftçiye 21-25 Kasım 2011 tarihleri arasında, tarımdaki modern sulama teknikleri, gübreleme ve azaltılmış toprak işleme konularında eğitim verildi. Filistinli çiftçiler, ülkemiz çiftçileri ve Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki kurumlarda faaliyet gösteren uzmanlarla bir araya gelerek teknik gezilere de katıldılar.

Kursu tamamlayan 14 Filistinli çiftçi, UTAEM’de düzenlenen törenle sertifikalarını Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ile UTAEM Müdürü Dilek Kahraman’ın elinde aldılar. Törene TZOB Danışmanı Kemal Sandık ile İzmir’in 14 Ziraat Odası Başkanı ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Tokmak da katıldı.
-Sorman: Tecrübelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz TZOB Genel Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, törende yaptığı konuşmada, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yaptığı ziyarette Filistinli çiftçilerin zor şartlarına ve kurdukları tarımsal işletmelerin bir gün geçmeden İsraillilerce yıkıldığına şahit olmasının ardından “Filistin için elimizden ne yardım geliyorsa onu yapmaya hazırız” dediğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu durum sonrasında işbirliği anlaşması yapılarak bu ilk eğitimimizi gereçekleştirdik. Herkese hayırlı olsun. Kardeş ülke Filistin için hem Türk çifçileri hem de Türkiye devleti olak hep yanlarında ve destekçileri olacağız. Bağımsızlık ve güçlü bir Filistin için tarımsal üretimin gelişerek devam etmesi önemli. Üretemeyen ülkeler dünya sahnesinden çekilmek zorunda kalacaktır. Tarımsal üretimin devamlılığı Filistin halkının kurtuluşudur. Bu tarımsal gelişmelerin olabilmesi için en önemli araç ve silah bilgidir. Biz Filistinli dostlarımızla bilgimizi ve tecrübelerimizi paylaştık ve güçlenmeleri için paylaşmaya devam edeceğiz.”

Filistin’in yanı sıra diğer Orta Doğu ülkeleri ve talep gelecek tüm dünya çiftçileriyle işbirliğine hazır olduklarını da kaydeden Sorman, “Açlığı engellemenin yolu tarım sektöründen geçmektedir. Tarımın önemini esaret altındaki Filistin’de görüyoruz. Dünyada açlığı ancak tarım çözecektir” dedi.

-Rafat Khundagli: Türkiye tarımsal alanda çok ileri

Filistin Heyeti Başkanı ve Filistin Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rafat Khundagli de, “Türkiye ülkemize yakın bir iklim kuşağında bulunduğu için çok verimli bir ziyaret gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Burada gördüklerimizi kendi ülkemizde uygulayacağız.
Burada kendimizi hiçbir zaman gurbette saymadık. Türkiye bizim de ülkemizdir. Türk milletinin misafirperverliğine ve bize karşı besledikleri sıcak duygulara teşekkür ediyoruz. Şunu belirtmek istiyorum ki, Türkiye tarımsal alanda çok ileri bir düzeye gelmiş ve bu çalışma bizim için çok faydalı oldu” diye konuştu.
Törende Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, konuk çiftçilere, Menemen'in kuru kayısı, incir ve çekirdeksiz kuru üzümünden oluşan hediye paketi sunarken, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü de kendi üretimi yerli numune tohumlardan oluşan paketleri armağan etti.