Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Enflasyondaki gerilemenin nedeni işlenmemiş gıda fiyatları

Enflasyondaki gerilemenin nedeni işlenmemiş gıda fiyatları

-Enflasyondaki gerilemenin nedeni işlenmemiş gıda fiyatları
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Türk çiftçisi bol miktarda üreterek enflasyonun düşmesinde
çok büyük etki yapmıştır. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki
aylık yüzde 2,66, yıllık yüzde 5,61’lik düşüş enflasyondaki
gerilemenin temel nedenidir”
-“Tüketici fiyatlarında en belirgin düşüş 0,92 puanla gıda
fiyatlarında kaydedildi”
-“Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkısında
gıdanın payı 1,14 puana gerilerken, enflasyona en
yüksek katkıyı 2,11 puan ile enerji grubu yaptı”
Ankara – 04.12.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatlarının düşürdüğünü bildirerek, “Türk çiftçisi bol miktarda üreterek enflasyonun düşmesinde çok büyük etki yapmıştır. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki aylık yüzde 2,66, yıllık yüzde 5,61’lik düşüş enflasyondaki gerilemenin temel nedenidir” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkısında gıdanın payının 0,92 puan gerilemeyle 1,14 puana düştüğünü, temel mal fiyatlarının katkısının 0,14 puan azalışla 1,20 puana, hizmet grubunun katkısının sınırlı bir düşüşle 1,88 puan indiğini, enflasyona en yüksek katkıyı ise 2,11 puanla enerji grubunun yaptığını belirtti. Şemsi Bayraktar, tüketici fiyatlarında en belirgin düşüşün 0,92 puanla gıda fiyatlarında kaydedildiğine dikkati çekti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Merkez Bankası’nın Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri raporuna göre, Kasım ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,38 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 6,37’ye gerilediğini kaydetti.
-“Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık 3,55 puanlık azalış”-
Bu düşüşün daha çok işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 3,55 puanlık azalışla yüzde 4,32’ye düştü. Bu gelişmede meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüş ile yüzde 1,76 oranında gerileyen işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları yılın üçüncü çeyreğindeki yükselişin ardından Ekim ve Kasım aylarında belirgin ölçüde azaldı. Kasım ayı itibarıyla eksi yüzde 1,87’ye gerileyen yıllık işlenmemiş gıda enflasyonu geçmiş yıllara kıyasla oldukça olumlu bir seyir izledi.
Son bir yıllık dönemde enerji fiyatları yüzde 14,48, işlenmiş gıda fiyatları yüzde 9,13, hizmetler yüzde 7 arttı. Yıllık düzeyde taze meyve sebze fiyatları yüzde 5,61 geriledi. Bu da enflasyonu düşürdü.”
Kasım ayında üretici fiyatlarının enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 1,66 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun 1 puan yükselerek yüzde 3,60 olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Üretici fiyatlarında tarımda enflasyon aylıkta yüzde 2,66, yıllıkta yüzde 0,73 gerilemiştir. Bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde aylık enflasyon yüzde 4,41, yıllık enflasyon yüzde 1,63 düşmüş, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde aylık enflasyon değişmezken, yıllık enflasyon yüzde 2,53 azalmıştır. Üretici fiyatlarında sanayideki aylık enflasyon yüzde 2,60, yıllık enflasyon yüzde 4,49 iken, elektrik, gaz ve suda aylık enflasyon yüzde 30,12, yıllık enflasyon yüzde 27,34’ü bulmuştur.
Bu dönemde mevsimsellikten arındırılmış tarım fiyatlarındaki gerileme meyve ve sebze fiyatlarındaki azalmaya bağlı olarak devam etmiştir. Bitkisel ürünlerden mısır ve ayçiçeği fiyatlarında düşüş gözlendi.”
-Süt, buğday, pamuk fiyatları-
Bayraktar, tüketici fiyatlarında meyve sebze fiyatlarındaki görünüme karşın, taze süt fiyatlarının son dört aylık dönemde yüzde 17,5 oranında arttığını, yalnız süt fiyatlarının çok düşük düzeyde olması nedeniyle böyle bir artışın normal olduğunu bildirdi.
Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarında Eylül-Ekim döneminde yüzde 11 oranında artan pamuk fiyatlarında Kasım ayında önemli bir değişim gözlenmediğini, artış hızı azalmakla birlikte buğday fiyatlarında son 6 aydaki birikimli artışın yüzde 14 seviyesine ulaştığını, Kasım ayında canlı hayvan fiyatlarında azalış kaydederken süt fiyatlarının yüzde 5,3 arttığını belirtti.
-Hizmet fiyatlarında artış, mal fiyatlarında düşüş-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2011 yılı Kasım ayında yüzde 9,48 olan yıllık tüketici fiyatları endeksinin bu yıl yüzde 6,37’ye gerilediğini, hizmetlerde ise yüzde 6,65’den yüzde 7’ye yükseldiğini, yıllık enflasyondaki düşüşü yüzde 10,52’den yüzde 6,13’e inen mal grubundan kaynaklandığını kaydetti. Bundaki en yüksek payın da işlenmemiş gıda ürünlerinden kaynaklandığını bildiren Bayraktar, “Türk çiftçisi üreterek enflasyonun düşmesinde çok büyük etki yapmıştır. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki aylık yüzde 2,66, yıllık yüzde 5,61’lik düşüş enflasyondaki gerilemenin temel nedenidir” dedi.