Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Dünya tarımına yön veren 20 ürün

Dünya tarımına yön veren 20 ürün

-Dünya tarımına yön veren 20 ürün…

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

-“Dünya tarımına yön veren 20 ürünün toplam

üretim değeri 1,47 trilyon doları buluyor”

-“Türk tarımında en önemli 20 ürünün üretim

değeri ise 24,9 milyar dolar”

-“Bilinenin tersine dünyada da Türkiye’de de

üretim değerinde ilk sırayı inek sütü alıyor. Dünyada

üretilen inek sütünün değeri 179,2 milyar, Türkiye’de

ise 3,9 milyar dolar”

-“Her ne kadar inek sütü, ürün bazında ilk sırada olsa da

sığır, domuz, tavuk ve koyun eti toplam üretim değeri

480,6 milyar dolar gibi çok büyük rakama ulaşıyor’’

-“İnek sütünün ilk sırada yer alması sütün ne kadar

değerli bir ürün olduğunu, sütte fiyat istikrarının

hayatiyetini ortaya koyuyor”

-“Türk tarımında inek sütünü domates, buğday, üzüm,

tavuk eti, zeytin, elma, fındık, biber, sığır eti takip ediyor”

 

Ankara – 14.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya tarımına yön veren 20 ürünün toplam üretim değerinin 1 trilyon 470 milyar 286 milyon doları bulduğunu bildirdi. Bayraktar, Türk tarımında en önemli 20 ürünün üretim değerinin ise 24 milyar 920 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) en son verisi olan 2010 rakamlarına göre, üretim değeri açısından ilk sırada buğday, mısır ya da pirincin akla geldiğini, ancak sanılanın aksine, dünyada da Türkiye’de de üretim değerinde ilk sırayı, inek sütünün aldığını; dünyada üretilen inek sütünün değerinin 179,2 milyar, Türkiye’de ise 3,9 milyar doları bulduğunu belirtti. 

 

-179,2 milyar dolarlık inek sütü, 174,7 milyar dolarlık pirinç-

 

Toplam 179,2 milyar dolarla dünyada ürün bazında değer olarak en büyük üretimin yapıldığı inek sütünü, 174,7 milyar dolarla pirinç, 167,9 milyar dolarla sığır eti, 167,7 milyar dolarla domuz eti, 121,6 milyar dolarla tavuk etinin izlediğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“2010 yılı verilerine göre, üretim değeri, buğdayda 81,2, soya fasulyesinde 64,9, mısırda 55,1, şeker kamışında 53,6, domateste 53,3, yumurtada 52,7, patateste 44,5, taze sebzelerde 40,7, üzümde 39, manda sütünde 36,4, pamukta (lif) 33,6, elmada 29,2, muzda 28,3, koyun etinde 23,4, mango, mangost, guavada 232,2 milyar doları buldu. 20 üründeki toplam değer 1 trilyon 470 milyar 286 milyon dolar düzeyinde. Her ne kadar inek sütü, ürün bazında ilk sırada olsa da sığır, domuz, tavuk ve koyun eti toplam üretim değeri 480 milyar 606 milyon dolar gibi çok büyük rakama ulaşıyor.”

 

-3,9 milyar dolarlık inek sütü, 3,2 milyar dolarlık domates-

 

Bayraktar, Türkiye’de inek sütünün 3,9 milyar dolarla üretim değerinde ilk sırayı aldığını, inek sütünü 3,2 milyar dolarla domates, 2,7 milyar dolarla buğday, 2,4 milyar dolarla üzüm, 2,1 milyar dolarla tavuk eti, 1,1 milyar dolarla zeytin, 1,1 milyar dolarla elmanın takip ettiği bilgisini verdi. Şemsi Bayraktar, fındıkta 962, biberde 935, sığır etinde 867, şeker pancarında 772, patateste 720, koyun etinde 709, pamukta (lif) 673, yumurtada 614, kirazda 531, Antep fıstığında 420, çilekte 407, kuru soğanda 399, ayçiçeğinde 358 milyon dolarlık üretim yapıldığını kaydetti.

 

-İlk 20 üründe Türkiye’nin payı-

 

İlk 20 üründe, Türkiye’nin değer olarak fındıkta dünya üretiminin yüzde 67,54’ünü, kirazda yüzde 19,88, Antep fıstığında yüzde 14,03, şeker pancarında yüzde 8,37, çilekte yüzde 6,87, üzümde yüzde 6,23’ünü yaptığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Zaten ağırlıklı olduğu bu ürünler dışında, Türkiye, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1,1’ini oluşturuyor. Belli ürünlerde değer olarak dünya nüfusuna oranımızdan fazla üretim yapıyoruz. Örneğin değer olarak inek sütündeki payımız yüzde 2,17, domateste yüzde 5,93, buğdayda yüzde 3,38, tavuk etinde yüzde 1,72, elmada yüzde 3,77, patateste yüzde 1,62, koyun etinde yüzde 3,04, pamukta (lif) yüzde 2,01, yumurtada yüzde 1,17, soğanda yüzde 2,56 düzeyinde. Buna karşın Türkiye, çok önemli bir ürün olan sığır etinde nüfus ağırlığının çok altında, yüzde 0,52 paya sahip.”

 İnek sütünün ilk sırada yer almasının sütün ne kadar değerli bir ürün olduğunu ve sütte fiyat istikrarının hayatiyetini ortaya koyduğunu bildiren Bayraktar, resmi eğitim kurumlarının okul öncesi ve ilköğretimin ilk 5 sınıfında eğitim gören 7 milyon 63 bin 768 çocuğa her gün en az 200 milimetre uzun ömürlü süt dağıtılacağının açıklanmasını da bu açıdan önemsediklerini, dağıtımın süt üretimin artacağı bir döneme rastlamasının da zamanlama açısından uygun olduğunu ifade etti. 

Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin talep ettiği et ve sütte fiyat istikrarını sağlamak için Et Balık Kurumu’nun (EBK) et ve süt müdahale kurumu halini almasının bu açıdan çok önemli bir işlevi yerine getireceğini de vurguladı.

            Türk ve dünya tarımında değer olarak ilk 20 ürünün üretim değer ve miktarları ile Türkiye’deki ilk 20 ürünün dünya üretiminden aldığı pay şöyle:

 

 

 

 

 

 

Üretim

 

 

 

 

 

Değerinde

 

Türk Tarımında

Türkiye

Türkiye

Dünya

Türkiye'nin

 

Üretim Değeri Olarak

Üretimi

Üretimi

Üretimi

Payı

 

İlk 20 Ürün

(Bin Dolar)

(Metrik Ton)

(Bin Dolar)

(Yüzde)

1

İnek Sütü

3.894.552

12.480.100

179.193.013

2,17

2

Domates

3.157.629

10.052.000

53.270.325

5,93

3

Buğday

2.745.722

19.660.000

81.235.926

3,38

4

Üzüm

2.432.230

4.255.000

39.047.995

6,23

5

Tavuk Eti

2.090.132

1.467.370

121.631.342

1,72

6

Zeytin

1.132.995

1.415.000

16.477.015

6,88

7

Elma

1.099.576

2.600.000

29.173.050

3,77

8

Fındık

961.745

600.000

1.423.908

67,54

9

Biber

935.255

1.986.700

12.970.563

7,21

10

Sığır Eti

866.553

320.782

167.889.596

0,52

11

Şeker Pancarı

771.761

17.942.100

9.219.647

8,37

12

Patates

720.204

4.548.090

44.518.965

1,62

13

Koyun Eti

709.006

260.396

23.353.630

3,04

14

Pamuk (Lif)

673.155

471.000

33.569.019

2,01

15

Yumurta

613.768

740.024

52.675.769

1,17

16

Kiraz

531.271

417.905

2.673.042

19,88

17

Antep Fıstığı

420.369

128.000

2.996.377

14,03

18

Çilek

407.102

299.940

5.926.778

6,87

19

Kuru Soğan

399.063

1.900.000

15.582.102

2,56

20

Ayçiçeği

357.989

1.320.000

7.717.006

4,64

 

20 Ürün Toplamı

24.920.077

 

900.545.068

1,69

 

 

 

 

 

Dünya Tarımında

 

 

 

Üretim Değeri Olarak

Üretim

Üretim

 

İlk 20 Ürün

(Bin Dolar)

(Metrik Ton)

1

İnek Sütü

179.193.013

599.438.003

2

Pirinç

174.746.524

672.015.587

3

Sığır Eti

167.889.596

62.149.658

4

Domuz Eti

167.731.383

109.111.963

5

Tavuk Eti

121.631.342

85.390.862

6

Buğday

81.235.926

650.881.002

7

Soya Fasulyesi

64.858.495

261.578.498

8

Mısır

55.145.544

844.405.181

9

Şeker Kamışı

53.638.724

1.685.444.531

10

Domates

53.270.325

145.751.507

11

Yumurta

52.675.769

63.571.536

12

Patates

44.518.965

324.181.889

13

Taze sebzeler

40.740.756

240.114.694

14

Üzüm

39.047.995

68.311.466

15

Manda Sütü

36.365.698

92.517.217

16

Pamuk (Lif)

33.569.019

23.487.913

17

Elma

29.173.050

69.569.612

18

Muz

28.347.479

102.114.819

19

Koyun Eti

23.353.630

8.577.067

20

Mango, mangost, guava

23.152.821

38.665.809

 

20 Ürün Toplamı

1.470.286.054