Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Doğal afetlerin tarıma faturası ağır olacak

Doğal afetlerin tarıma faturası ağır olacak

-Doğal afetlerin tarıma faturası ağır olacak

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-"Türkiye genelinde tarım sektöründe böyle bir doğal afeti uzun yıllardır görmedik”  -“Tüketicilerimizin de bundan zarar görmesinden  fevkalade korkuyoruz, çekiniyoruz ama bu sene hem hububatımızda hem birçok meyve ve sebze üretiminde düşüşler yaşayacağız"

-“Alınması gereken tedbirleri de içeren bu raporlarımızın dikkate alınmasını umut ediyoruz”

-“Üreticimize acil olarak sahip çıkmak lazım”

Ankara -15.06.2014 -Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılının Ekim ayından 2014 Şubat ayına kadar geçen sürede yağışların mevsim normallerinin altında seyrettiğini ve bunun da kuraklık getirdiğini belirtti.

Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklıktan başta hububat olmak üzere birçok tarla ürününün zarar gördüğünü Mart ayında alınan bir miktar yağışın Nisan ayında yetersiz kalmasıyla çiftçinin hüsrana uğradığını bildirdi.

Nisan yağışlarının mevsim normallerinin altında gerçekleşmesiyle kuraklık riskinin arttığını buna karşın Mayıs ayında gerçekleşen yağışların ise beklentilerin üzerinde geçtiğini belirten Bayraktar şunları kaydetti:

“Yağışlar mevsim normallerinin yüzde 27,5 civarında altında seyretti. Tabii Nisan ayı bu şekilde geçince kuraklık riski arttı. Bizim bu süreçte bir endişemiz vardı bu sıcaklıkların artması meyve ağaçlarının çiçeklenmesine neden olabilirdi. Nitekim korktuğumuz başımıza geldi. Sıcaklık meyve ağaçlarının çiçek açmasına neden oldu.

Mart sonu itibarıyla gelen don olayı da bu çiçeklerin yanmasına neden oldu. Hatta bazı bölgelerimizde pembe tomurcuk dediğimiz çiçeklenme döneminden önceki dönemlerde de bir yanma gerçekleşti. Meyve bahçelerimiz bundan fevkalade büyük zarar gördü. Mayıs ayı yağışları beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Bazı bölgelerimizde bu faydalı olurken, bazı bölgelerimizde maalesef bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Ve birçok tarla ürünümüz, birçok meyve sebzemiz zarar gördü. Bugünlerde de yağışlarımız devam ediyor. Son günlerde de dolu felaketiyle karşı karşıya kaldık. Birçok bölgemizde dolu zararı söz konusu oldu. Bundan birçok meyvemiz de zarar gördü, hatta hububatımıza da zarar verdi.”

-“Bin an evvel can suyunu üreticimize kavuşturmamız lazım”-

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de son dönemde yaşanan kuraklık, don ve sel nedeniyle birçok tarım ürününde önemli zararlar görüldüğünü anlattı.

Yağışların bazı illerde devam ettiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde tarım sektöründe böyle bir doğal afeti uzun yıllardır görmedik. 2007 yılında bir kuraklık vardı ama o kuraklık tarım sektörünü ve tarım sektöründeki çalışanları değil, tüketicilerimizi de mağdur etti. Ancak bu felaket, 2007'deki kuraklığın çok daha üzerinde. Sadece kuraklık değil bir taraftan don, arkasından dolu, arkasından da aşırı yağışlar, gerçekten üreticimizi ve ürettiğimiz ürünleri perişan etti. Bunun bir tarafında tüketici ayağı var. Tüketicilerimizin de bundan zarar görmesinden fevkalade korkuyoruz, çekiniyoruz ama bu sene hem hububatımızda hem birçok meyve ve sebze üretiminde düşüşler yaşayacağız. Bundan sonra fevkalade bezgin, yorgun ve moralini kaybetmiş üreticimizin moralini yükseltmemiz lazım. Önümüzdeki süreçte üretim yapmayı arzu eden üreticilerimizin tarlaya dönüşünü sağlayabilmeliyiz. Bu doğal afetler, önümüzdeki yılın üretimini de olumsuz etkilememeli. Tarlaya üreticimizi muhakkak suretle sokmalıyız. Çiftçi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini olumlu karşıladık ama bu yeterli değil. Bir yıllık erteleme yeterli değil, bunu birkaç yıla yaymak lazım."

Çiftçinin Sosyal Güvenlik Kurumu borçları bulunduğunu, ayrıca elektrik borçları nedeniyle destekleme üzerindeki blokenin kaldırılması gerektiğini, bazı bölgelerde de üreticiye tohumluk yardımı yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu konulara ilişkin Ordu, Malatya gerçekleştirdikleri, Konya’da planladıkları toplantılar sonucunda rapor oluşturduklarını söyledi. Bu raporları birleştirerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa sunduklarını bildiren Bayraktar, "Alınması gereken tedbirleri de içeren bu raporlarımızın dikkate alınmasını umut ediyoruz. Üreticimize acil olarak sahip çıkmak lazım. Onun bu moral bozukluğunu ortadan kaldırmamız lazım ve üreticimizi de Türkiye'de gıda güvencesini sağlamak ve tüketicinin mağdur olmasını önlemek istiyorsak bin an evvel can sularını üreticimize kavuşturmamız lazım ve ivedi bir şekilde gerekli tedbirlerin alınması lazım" diye konuştu.

-“TÜİK’in rakamları birinci tahmin. O tahminler gerçekleşmeyecek”-

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu yıl için öngördüğü tahıl zararına ilişkin görüşlerini de aktaran Bayraktar, "fazla rakamlara girmek istemiyoruz ama TÜİK'in rakamları birinci tahmin. O tahminler gerçekleşmeyecek. Onlar da biliyorlar, bizler de biliyoruz. İkinci ve üçüncü tahminlerde TÜİK gerçek rakamlara ulaşmış olacaktır. Şu an rakamlar bizim elimizde. Tabii ki TÜİK rakamlarından çok farklı" ifadelerini kullandı.

Son dönemde etkili olan tabii afetlerin oluşturduğu zararın, illere göre değişiklik göstermekle birlikte, fındık, kayısı, elma, çay ve kivide yüzde 20 ila yüzde 100, buğdayda ise yüzde 10 ila yüzde 50 arasında olmasının öngörüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Raporlarımız yeni gitti, raporlarla ilgili bir çalışma muhakkak yapılıyor. Bunun dışında doğal afetler devam ediyor. Doğal afetlerin devam ettiği illerde komisyon çalışmaları devam ediyor, bu raporlar geliyor. Bunlar da değerlendirilecek. Dolayısıyla bir inşallah yakın bir tarihte müjdeli haberler bekliyoruz. Bunu zaten aldığımızda üreticimize de duyurmuş olacağız.

TZOB tarafından doğal afetler nedeniyle oluşan tarımsal zararların tespiti amacıyla geçen ay Ordu ve Malatya'da toplantılar gerçekleştirildi ve Konya toplantısı ise Soma’da yaşanan maden kazası felaketi nedeniyle iptal edildi. Bu toplantılarda elde edilen veriler, zarar tahminleri ve çiftçilerin talepleri raporlaştırılarak Başbakanlığa, bakanlıklarımıza, muhalefet partilerine iletildi.”