Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Devlet Destekli Tarım Sigortaları Çiftçilere Poliçe Dağıtılarak Başladı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Çiftçilere Poliçe Dağıtılarak Başladı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Çiftçilere Poliçe Dağıtılarak Başladı


Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulaması düzenlenen törenle, çiftçilere ilk poliçeler dağıtılarak başlatıldı. Törende konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, 5254 sayılı Yasa’nın 2001 yılında yürürlükten kaldırılması ve 2090 sayılı Yasa’nın iyi işlememesi nedeniyle tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin son yıllarda yeterince devlet desteği alamadığını söyledi.

BAYRAKTAR, mevcut yasanın çiftçiler açısından ortaya koyduğu iki kritik sorun bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bunlardan birisi, bu sistemden sadece Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilerimiz faydalanabilecektir. Çeşitli nedenlerle Çiftçi Kayıt Sistemine giremeyen çiftçilerimiz için sigorta desteğinden faydalanma imkanı olamayacaktır.
Bakanlar Kurulu kararının kapsamı dışında kalan ürünler ve bölgelerde tabii afetlerden zarar görecek çiftçilerimize yardım yapılabilmesi için 2090 sayılı Yasa’nın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu kanunda bulunan ve yardımdan yararlanmada çiftçilerimizin tüm tarımsal varlığının yüzde 40'nı kaybetme koşulu düzeltilmelidir. Bu koşul, ürün bazında görülecek hasara bağlanmalı ve Yasa’ya uygulama imkanı sağlanması için, iptal edilen fonun yerine, ödeme için gerekli kaynak garanti altına alınmalıdır.
Bu yıl nisan ayının son haftası ile mayıs ayının ilk haftasında bazı bölgelerimizde meydana gelen don ve dolu olayları 14 ilde meyvelere ve bazı ürünlere önemli zararlar vermiştir.
Doğal afet niteliğindeki bu olayın Ziraat Odalarımızdan alınan ilk bilgilere göre çiftçilerimize 400 milyon YTL'ye yakın bir zarar verdiği belirlenmiştir.
Geçmiş yıllarda yaşanan afetlerden dolayı üreticilerimizin tespit edilen toplam 325 milyon YTL tutarındaki zararları da yeterli kaynak bulunamadığı için halen ödenememiştir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın da gayretleriyle bu zararların en kısa zamanda çiftçilerimize ödeneceğini umuyoruz.
Tarım Sigortaları Kanunu haziran ayı başından itibaren işlerlik kazanmaktadır. Uygulamanın mümkün olan en hızlı bir biçimde genişletilmesi, Yasa’dan çiftçilerimizin azami oranda yararlanabilmesi için hepimize önemli görevler düşmektedir. Üreticilerimizin mağdur olmamaları için ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları konusunda mutlaka bilgilendirilmeleri, uyarılmaları gerekmektedir.”
Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı kapsamı dışında kalan ürünler ve bölgelerde tabii afetlerden zarar görecek çiftçilere yardım yapılabilmesi için 2090 sayılı Yasa’nın değiştirilmesi gerektiğini belirten BAYRAKTAR, geçmiş yıllarda oluşan ve yeterli kaynak bulunmadığı gerekçesiyle halen ödenemeyen 325 milyon YTL zarar ile bu yıl nisan ve mayıs aylarında yaşanan afetlerden dolayı oluşan zararların biran önce ödenmesini istedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER ise bugün Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleştiğini ve tarım sigortası için 76 yıllık beklemede sona gelindiğini belirtti. EKER, tarımın, çiftçiliğin en büyük zorluğunun tabiatla uğraşmak olduğunu ve büyük riskler taşıdığını ifade ederek şöyle konuştu: “Türkiye'de 16.7 milyon hektar kayıtlı tarım arazisi var, 941 bin çiftçisi var. Türkiye'de ayrıca 11 milyon büyük baş, 25 milyon koyun, 7-8 bin keçi, 300 milyon kümes hayvanı var. 1 milyon 600 bin buğday, 750 bin arpa üreticisi var. Bu kadar büyük bitkisel ve hayvansal üretim potansiyeline sahip bir ülkede, üstelik farklı iklimleri yaşayan, bilgi-teknoloji, sermaye, pazar ve örgütün gelişmediği bir ülkede bizim attığımız bu adım ne kadar yol kat ettiğimizin de bir göstergesidir."
EKER, 2004 yılında doğal afetlerden dolayı 692 milyon YTL'lik, 2005 yılında ise 18 milyon YTL'lik ürün kaybı olduğunu, 2006 yılında da nisan ayında yaşanan don felaketinden dolayı büyük kayıplar verildiğini hatırlatarak, "Tüm bu riskler için Tarım Sigortası dünyadaki en çağdaş risk yönetim aracıdır" değerlendirmesini yaptı.
Bakan EKER, bu sene tüm riskleri kapsamadıklarını, don felaketinin sadece 90 ilçede uygulanacağını belirterek, poliçe miktarları ve fiyatlarını, "100 dekarlık bir buğday alanı için sigorta poliçe miktarı risk grubuna göre 150-800 YTL arasında değişir. Bunun yarısını Tarım Bakanlığı bütçesinden biz ödeyeceğiz. Hayvan hayat sigortası ise 75 ile 300 YTL arasında değişiyor yine bunun yarısını biz ödeyeceğiz" şeklinde örneklendirdi.
Bakan EKER, Sigorta Yasasını çıkarttıklarını ve bugün ilk adımı attıklarını belirterek, "Umarım bu sigortaya hiç gerek olmaz ama biz kötü günlerde de çiftçimizi emniyet altına almalıyız" dedi.
Devlet Bakanı Ali BABACAN, Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulamasının tarım sektörünün çehresini değiştireceğini belirterek, ''Bu sigortayı yaptıran çiftçimiz, artık geceleri yatağında rahat uyuyacak" dedi.
Devlet Bakanı BABACAN, Tarım Sigortası'nın devrim niteliği taşıdığını belirterek, 1930'lu yıllardan bu yana tartışılan Yasa’nın, ancak bugün uygulamaya geçtiğini söyledi. Bugüne kadar Tarım Sigortası'nın tüm ülkede, tüm ürünlerde düşünüldüğünden ve bunun da devlete büyük yük getireceğinden yapılamadığını belirten BABACAN, kendilerinin kademeli bir sistem kurarak Tarım Sigortaları'nı uygulamaya başlattıklarını ifade etti. Sistem için ciddi araştırmalar yapıldığını AB ülkelerinin tek tek incelendiğini anlatan BABACAN, ekonomide yaşanan istikrar ve güven ortamının da tarım sektörünün sorunlarının çözümüne imkan verdiğini kaydetti.
Dünya standartlarında ve uluslararası uygulamalara paralel birçok ülkeye örnek olacak bir sistem kurulduğunu belirten BABACAN, "Riskler sigorta havuzunda toplanacak. Ancak çiftçimiz uygulama hakkında çok iyi bilgilendirilmeli. Yeni bir uygulamanın zemin kazanması, iyi bir iletişim programıyla gerçekleşecektir. Sistemin en önemli özelliklerinden biri de, tüm tarafların elini biraz taşın altına koymasıdır'' diye konuştu.
Uygulama kapsamında primlerin yarısının devlet tarafından karşılanacağını vurgulayan BABACAN, bu amaçla Tarım Bakanlığı bütçesine 200 milyon YTL'lik kaynak ayırdıklarını bildirdi. "Uygulama tarım sektörümüzün çehresini değiştirecek'' diyen BABACAN, prim bedellerinin, ürün bedeliyle karşılaştırıldığında çok önemli rakamlar olmadığını belirterek, ''Bu sigortayı yaptıran çiftçimiz rahat uyuyacaktır'' açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından Tarım Sigortaları kapsamında ilk poliçelerini yaptıran çiftçilere sigorta poliçeleri verildi. Çiftçilerin poliçeleri Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali BABACAN, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER ve TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR tarafından dağıtıldı.
Törende Balıkesir Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati ÖZKURT, Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim ONGUN, Elazığ Sivrice Ziraat Odası Başkanı Gürsel ALTUNDAŞ, Sakarya Akyazı Ziraat Odası Başkanvekili Nazmi İNAN, Çorum Ziraat Odası Çiftçi üyesi Harun CAYMAZ, Tekirdağ Ziraat Odası Çiftçi üyesi Mahir SADIK ve Mürsel SEVİL ile Edirne Keşan'dan çiftçi Necla YEŞİL poliçelerini aldılar.