Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar’ın Aydın temasları

Bayraktar’ın Aydın temasları

-Bayraktar’ın Aydın temasları

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kurbanlık fiyatları makul seviyede kaldı. İthalat yapılmaması üreticiyi sevindirdi, fiyatların artmaması nedeniyle tüketiciye de olumsuz bir etkisi olmadı”

-“Madem bu ülkede hayvan yok, et yok da bu fiyatlar neden fırlamadı bugüne kadar?”

-“Lobiler de iyi çalıştı. İki yıldır ithalat yapmaya çalışıyorlar, biz müsaade etmiyoruz. Tepki koyuyoruz, şu ana kadar bunda başarılı olduk”

-“Bakanlık da bizi dikkate aldı, ithalata sıcak bakmadı”

-“İtalyanlar bizden zeytinleri ve yağımızı alıyor. Kendi markasını bastırıyor. Dünyaya satıyor. Oysa zeytin ve zeytinyağı bizim”

-“Biz zeytinliklerin imara açılmasını önlemeye çalışıyoruz”

 

Sultanhisar-Köşk/Aydın – 02.10.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının makul seviyede kaldığını, ithalat yapılmamasının üreticiyi sevindirdiğini, fiyatların artmaması nedeniyle tüketiciye de olumsuz bir etkisi olmadığını bildirdi.

Bayraktar, Aydın’da Sultanhisar Ziraat Odası’nı ve Köşk Ziraat Odası’nı ziyaretinde, iki yıldır hayvan ithalatı için baskı yapıldığını ancak buna müsaade etmediklerini ifade etti. İthalat ne tüketiciye yarıyor, ne de üreticiye yarıyor. Önce üreticiyi eziyor. 'İthal mal getiriyorum, fiyat bu, ister ver, ister verme' diyor. Anormal karlar elde ediyorlar. Tüketiciye de yaramıyor bu iş” diyen Bayraktar, şunları söyledi:

“Kurban Bayramı öncesi ithalat yapılamamasına rağmen fiyatların artmadı. İthalat ne tüketiciye yarıyor, ne de üreticiye yarıyor. Biz bunu iyi anlattık. Lobiler de iyi çalıştı. İki yıldır ithalat yapmaya çalışıyorlar, biz müsaade etmiyoruz. Tepki koyuyoruz, şu ana kadar bunda başarılı olduk. Kurban öncesi de çok uğraştılar ama doğru bilgiyi bizim verdiğimiz ortaya çıktı. Biz, 'üretim yeterlidir' dedik. Elimizdeki kurbanlık rakamlarına baktığımızda rakamlar bunu gösterdi. Geçen yılki fiyatlara çok yakın fiyatlardan kurban satılıyor bu sene. Madem bu ülkede hayvan yok, et yok da bu fiyatlar neden fırlamadı bugüne kadar? Fiyatlarda değişim yok. Allah korusun bir de ithalat olsa ne olacak? Ahırları boşaltacaksınız, zarar edeceksiniz. Bakanlık da bizi dikkate aldı, ithalata sıcak bakmadı. Bu ithalat lobileri her tarafa uzanıyor. İnşallah bu böyle devam eder. Önemli olan, ithalat değil, üretimdir. Üretimi artıracak, arz talep dengesini sağlayacaksınız. Bu ülkede herkes fiyatlara bakıyor. Yem fiyatlarına da bir bakın, nereye gidiyor? Yem fiyatlarına ve maliyete hiç bakan yok. Vay et pahalandı, vay süt pahalandı. Yem fiyatları nereye gidiyor, diyen yok. Bir de girdi maliyetleri nereye gidiyor, ona bakın. Kurbanlık fiyatları pahalı değil. Üreticiyi ancak kurtaracak rakam bu.”

 

-Pamukta endişelerimiz var-

 

Bu yıl pamukta endişeleri olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Pamuk için endişemiz var. Pamuğun fiyatı 1,5 -1,6 lira arası fiyat gidiyor. Üreticilerimiz bu fiyatın altına düşerse zorda kalır. Dünya piyasalarında pamuğun fiyatı düşüyor. Pamukta geçen yıldan daha fazla ithalat yapılacağa benziyor. Üretim çok pahalı. Girdiler pahalı. Bunu hükümetimizle görüşüyoruz. Pamuk primlerinin yukarı çekilmesi için çalışacağız.”

Zeytin ve zeytinyağı üretimine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bayraktar, bu sektörde, kendileri için bir hedef koyduklarını, bu hedefin dünya ikincisi olmak olduğunu dile getirerek.

Bayraktar, şunları söyledi:

“İtalyanlar bizden zeytinleri ve yağımızı alıyor. Kendi markasını bastırıyor. Dünyaya satıyor. Oysa zeytin ve zeytinyağı bizim. Ama İtalyan markası ile dünyaya pazarlanıyor. Bunun için kendi Türk markamızı mutlaka hayata geçirmemiz lazım.

Hedefimiz dünya ikinciliği. O zaman daha çok kazanacağız, bire beş kazanacağız. Biz bunun da mücadelesini veriyoruz. Dünyada ikinci olacaksın. Ama markan olmayacak. Bu yanlıştır. Zeytin alanları artıyor ama ben planlı bir artış görmüyorum. Son yıllarda herkes zeytinci oldu. Bunun arz talebe göre olması lazım. Her şeye rağmen dünyada zeytinin bir piyasası var. Zeytinlik alanlar imara açılmıyor. Şimdi zeytinlikleri imara açmaya çalışıyorlar. Biz bunu önlemeye çalışıyoruz." 

Toprağı kirleten işletme ve fabrika sahiplerine de seslenen Bayraktar, “Nedir  para, bugün var, yarın yok. Toprağın altına bir kefenle gidiyorsun. İnsanlara zarar ver, çevreye zarar ver, doğaya zarar ver. Sen o deredeki balıkları öldürdün, yetti zaten. Dünyan gitti. İnsanı değil, balıkları öldürdün değil mi? Bu kadar vicdansızlık olur mu? Bunlar içinde gerekli önlemler alınmalı. Gerekirse fabrikaları kapatmalı” ifadelerini kullandı.

 

-Kestane zararlarına karşı yapılan çalışmalar-

 

Genel Başkan Bayraktar, Sultanhisar Ziraat Odası ziyaretinde, 3 yıldır sürdürülen kestane zararlılarına karşı yapılan çalışmalar hakkında Doç. Dr. Mehmet Karagöz ve Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan tarafından bilgilendirildi.

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, Aydın’ın kestane üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunu ve doğal bitki örtüsü olan kestanenin korunması gerektiğini söyledi. Son yıllarda görülen ve kestane ağaçlarını tehdit eden kestane zararlılarına karşı, üç yıldır sürdürülen ön çalışmada İngiltere’den getirilen tuzak ve feromonların oldukça etkili olduğunu ve feromon tuzakları kullanarak kitlesel tuzaklamayla bu zararlıların popülasyonlarının azaltılmasında başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirdi. Aynı zamanda kestane hasadı sonrası gömü yerlerindeki zararlılar için de bir çalışma içinde olduklarını ekledi.

Bu çalışmaların, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, İngiltere’nin Swansea Üniversitesi, Sultanhisar Ziraat Odası işbirliğiyle yürütüleceğini ve bu projeyle Aydın iline bağlı Sultanhisar İlçesindeki önemli kestane yetiştirme alanlarında geniş çaplı bir uygulama ve araştırma yapılacağını söyledi.

ADÜ Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karagöz, Bayraktar’a proje hakkında bilgi vererek, proje kapsamında yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklar hakkında ve bütün çalışmaların İngiltere’nin Swansea Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tariq Butt ve ekibiyle birlikte sürdürüleceğini belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin daima işbirliği içinde olması gerektiğini ve bu çalışmalara Ziraat Odaları olarak gereken desteğin verileceğini söyledi.

Bayraktar’a Sultanhisar Ziraat Odası’nda olduğu gibi Köşk Ziraat Odası  ziyaretinde de çiftçiler sorunlarını anlattı, kestanede üretim düşüklüğünden bahsettiler. TZOB Genel Başkanı, üreticiler ve Ziraat Odası yetkililerine, ovalarda, tarımsal alanlarda yapılaşmanın engellenmesi için ne gerekiyorsa onun yapılması için çalışılması talebinde bulundu.