Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Söke’de pamuk hasadına katıldı

Bayraktar, Söke’de pamuk hasadına katıldı

-Bayraktar, Söke’de pamuk hasadına katıldı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Ege bölgesinde dünyanın en kaliteli pamuğunu

üretiyoruz”

-“Buna rağmen, diğer ülkelerde üreticilere verilen yoğun teşvikler nedeniyle ithalat önlenemiyor”

“Kaliteli pamuğu üretiyoruz ama sıfır gümrükle ithal edilen pamuk karşısında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz”

-“Bu yıl dünyada pamuk üretimi yüzde 25 artarken, fiyatlarda yüzde 30 gerileme yaşanıyor”

-“2013 yılında 869 bin ton sıfır gümrükle pamuk ithal edilirken, bu yılın ithal edilen pamuk şimdiden, 8 ayda 650 bin tona ulaştı”

-“Pamuk üreticilerinin mutlaka desteklenmesi lazım. Prim yetmiyorsa prim artışını muhakkak surette isteyeceğiz. Sayın Başbakan’a tüm bunları takdim edeceğiz”

“Özellikle tarımsal girdilerde, mazotta, elektrikte, gübrede vergi yükümüzün hafifletilmesini talep ediyoruz”

-“Çiftçimizin tarlada kalması için vergi yükü hafifletilmeli”

-“Siyasetçiler ve diğer paydaş kuruluşlar çiftçinin yaşadığı sorunları çözmeli”

 

Söke/Aydın – 02.10.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın Söke’de makinalı pamuk hasadı ve tarla günleri etkinliğine katıldı.

Bayraktar, pamuk hasadı ve tarla günleri etkinliği için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Ege bölgesinde dünyanın en kaliteli pamuğunu üretiyoruz ama sıfır gümrükle ithal edilen pamuk karşısında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Şanlıurfa’dan sonra Türkiye’nin en büyük pamuk ambarı olan ve bu sezon yaklaşık 378 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılan Söke’de Yeniköy Mahallesi’ndeki pamuk hasadına Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ile birlikte katılan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Pamuk bölge ve Türkiye için çok önemli bir ürün. Ege  bölgesinde dünyanın en kaliteli pamuğu üretiliyor. Buna rağmen, diğer ülkelerde üreticilere verilen yoğun teşvikler nedeniyle ithalat önlenemiyor. Kaliteli pamuğu üretiyoruz ama sıfır gümrükle ithal edilen pamuk karşısında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yıl dünyada pamuk üretimi yüzde 25 artarken fiyatlarda yüzde 30 gerileme yaşanıyor. Pamukta mukayeseli üstünlüğün yanı sıra mutlak üstünlüğün de sağlanması gerekiyor. 2013 yılında yaklaşık 869 bin ton sıfır gümrükle pamuk ithal edilirken, bu yılın ithal edilen pamuk şimdiden, 8 ayda 650 bin tona ulaştı. Bu yıl sonu itibarıyla 800-850 bin tonu da aşacağımızı gösteriyor.

Türkiye’de pamuk üreticilerini daha fazla desteklemek ve pamuk üretiminde bu ülkeyi kendine yeterli hale getirmek lazım. Sadece bu değil, Türkiye yağlık tohum, yağ ve küspe ithalatına 3,5 milyar dolar ödüyor. O zaman bizim yağlık ihtiyacını karşılamak üzere üreticimizi muhakkak surette tarlada tutmamız ve üretmesini sağlamamız gerekiyor. Pamuk üreticilerinin sorunlarını aynı zamanda da yukarıya taşımak üzere buradayım.”

Pamuk üreticilerinin mutlaka desteklenmesi, acil olarak desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle dedi:

“Prim yetmiyorsa prim artışını muhakkak surette isteyeceğiz. Bunun dışında özellikle tarımsal girdilerde, mazotta, elektrikte, gübrede vergi yükümüzün hafifletilmesini talep ediyorum. Sayın Başbakan’a tüm bunları takdim edeceğiz. Şu unutulmamalı, çiftçimiz hapşırsa diğer sektörler nezle olur. Çiftçimizin tarlada kalması için vergi yükü hafifletilmeli.

Acil tedbir alınmaması durumunda pamuk üreticilerini gelecek yıl tarlada görmek mümkün olmaz. Daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırız. Elbette ciddi manada destek verilmiyor değil. Ciddi manada prim veriliyor ama makası kapatmamız mümkün değil. Bu makası kapatmak lazım. İthalatı önlemenin de başka yolu yok. Doğal afetlerden zarar gören bütün üreticilerimizin de bazı borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz.”

Aydın’ın tarım potansiyeli bakımından ülkemizin önde gelen illerinden biri olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Aydın pamuk üretiminde Türkiye’de ikinci, incir, zeytin ve kestane üretiminde birinci, çilek üretiminde üçüncü sırada bulunuyor. 340 bin büyükbaş ve 300 bin küçükbaş, 2 milyon kümes hayvan yetiştiriciliğiyle önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olan Aydın’ın, yüzde 55’i tarımla geçiniyor. Bu ciddi bir potansiyel.”

Bayraktar, çiftçinin yaşadığı  sorunların çözümünde  siyasetçiler ve diğer paydaş kuruluşlardan destek istedi.

Pamuk toplama makinasının üzerine çıkan Bayraktar, pamuk hasadı yaptı. Bayraktar, sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını diledi.

 

-Diğer konuşmacılar-

 

Söke  Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş konuşmasında, pamuk üreticilerinden hasat yaptıkları pamuğun acil ihtiyaçlarını karşılayacak kadar olanı satmalarını, tüccara emanet pamuk teslim etmemelerini istedi. Kurban Bayramı sonrası Söke Ovası’nda, makinalı pamuk hasadın çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğine dikkat çeken Kocabaş, “Hasadını yaptığımız pamuğu bir anda  elimizden çıkarırsak piyasada  fiyat düşüşüne neden oluruz. Piyasayı zorlayabilmemiz  için ürünlerimizi bekletelim. Tariş Pamuk Kooperatifi’ne de pamuk verelim. Mevcut 55 kuruşluk destekleme primin en az 75 kuruş olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Söke Ticaret Borsası Başkanı S. Deniz Günal da umudunu alın terine, tarlaya bağlayan pamuk üreticisinin hasat sezonu başında fiyatlardaki düşüşün şokunu yaşadığını söyledi. Günal, “Biz pamuğa 4 lira fiyat beklerken, pamuğun 3,80’lerden, hatta bugün de 3,50 liradan işlem görmesi, üreticimizde hayal kırıklığı yaşattı. Pamuk üreticisi pamuktan vazgeçerse 3 milyon kişinin istihdam edildiği tekstil sektörü de  bundan zarar görür. Bu kaçınılmaz. Pamuk üreticisinin sorunlarına sahip çıkılmalı” dedi.

Törene  katılan Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Aydın ilinin pamuk üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını söyleyerek, “Türkiye’deki pamuk üretiminin yüzde 10,8’ini karşılayan Aydın’da ekim alanların sınırlı olması, birim alanından elde edilecek verimin ve kaliteli yükseltilmesini zorunlu kılıyor” dedi. Makinalı pamuk hasadının önemine değinen Bircan, üreticileri nemli pamuk toplamamaları konusunda uyarıda bulundu.

Hasat törenine TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Sorman, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyrani, Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Söke Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Ali Körlü, Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Söke Genç İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Yabancı, ilçedeki tarımsal kuruluşların başkan ve yöneticileri ve yöre çiftçileri katıldı.