Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Sakarya’da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulundu

Bayraktar, Sakarya’da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulundu

-Bayraktar, Sakarya’da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulundu

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Yangın çok büyük. Çiftçimiz arka arkaya gelen bu felaketler sonucunda eli kolu bağlanmış hale geldi”

-“Ürettiğini kaybeden çiftçimiz, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünmekte”

-“Yaraların sarılması için elimizden geleni mutlaka yapacağız. Bundan tüm çiftçilerimiz emin olsunlar”

 

Sakarya - 16.06.2014 -Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya’da geçtiğimiz hafta içinde meydana gelen selden olumsuz etkilenen ilçe ve köylerde incelemelerde bulundu, üreticilerle görüştü, muhtar ve kaymakamlardan bilgi aldı.

Bayraktar, Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Sakarya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir, Akyazı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Özer ile birlikte selden zarar gören Sakarya merkez, Akyazı ve Gevye’de, Hasanbey, Yağcılar, Yuvalak ve Düzyazı mahallerine giderek mahalle muhtarları ve kahvehanelerde toplanan çiftçilerle görüştü, taleplerini dinledi ve daha sonra da ekili alanlara giderek zararı yerinde inceledi.

Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili ilk olarak Akyazı Kaymakamı Mustafa Ballı’yı makamında ziyaret etti. Bayraktar, aşırı yağışların neden olduğu selden zarar görenler ve selden sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, daha sonra Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Bayraktar, “Belediye başkanımıza hem hayırlı olsun hem de geçmiş olsun dileklerimizi iletmek için ziyaret ettik. Belediye Başkanı olarak zor bir görev. Bu görevi yüklenen değerli kardeşimize başarılar diliyorum” dedi.

Belediye Başkanı Hasan Akcan da TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yaptığı ziyaretin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Akcan, “Bizde geçen hafta Ankara’ya gittiğimizde kendilerini makamlarında ziyaret etmiştik. Bu tür ziyaretlerimiz karşılıklı olarak devam edecektir. Çünkü hem Sayın Bayraktar’ın hem de bizim tek hedefimiz var, o da güzel ilçemize hizmet etmektir” diye konuştu.

Akyazı’daki incelemelerini tamamladıktan sonra Sakarya’ya bağlı Hasanbey Mahallesinde çiftçi ve mahalle muhtarlar ile görüştü.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, selden en çok etkilenen ikinci ilçe olan ve can kaybı veren Geyve İlçesinde inceleme ve görüşmelerine devam etti.

Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık’ı da ziyaret eden Şemsi Bayraktar, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Kaymakam Akbıyık’tan zararla ilgili bilgi aldı.

Bayraktar, Geyve’de sele kapılarak hayatını kaybeden Taner Yaman’ın ailesine taziye ziyareti yaptı. Taner Yaman’ın babası Şaban Yaman’la görüşen Bayraktar, başsağlığı dileklerini iletti ve her konuda kendilerine yardıma hazır olduğunu ifade etti.

Sele kapılarak hayatını kaybeden Taner Yaman’ın çalıştığı tavuk çiftliğini de gezen Bayraktar, çiftlik sahibi ve çalışanları ile görüştü ve onlara da hem başsağlığı hem de geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bayraktar son olarak Geyve Ziraat Odası’nda, Oda Başkanı Süleyman Pınar’dan meydana gelen zarar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra  basın mensuplarına demeç verdi, sorularını yanıtladı.

Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin ve dolayısıyla Sakarya’nın 2007 yılında kuraklık başta olmak üzere doğal afetler yaşadığını, ancak son yağışların sebebiyet verdiği sel felaketinin daha büyük zarar verdiğini söyledi.

Bayraktar, “Türk çiftçisini önce aşırı sıcak, sonra don ve dolu daha sonra da aşırı yağışlar vurdu. Çiftçimiz arka arkaya gelen bu felaketler sonucunda eli kolu bağlanmış hale geldi. Bir taraftan ürettiğini kaybeden çiftçimiz, diğer taraftan da çeşitli yerlere olan borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünmek gibi bir olumsuzlukla karşı karşıya kalmıştır” dedi.

 

-“Çiftçi borçlanarak üretim yapıyor”-

 

Çiftçinin elinde yeterli miktarda para olmadığı için ekimini sürekli olarak borçlanarak yaptığına dikkat çeken Bayraktar, “ekim alanları yeterli olmadığı için çiftçi küçük alanlarda fazla maliyetli üretim yapmakta ve ürettiğinin, akıttığı alın terinin karşılığını alamamaktadır. Bu nedenle de çiftçi sürekli olarak borçlanarak üretim yapmak zorunda kalmakta bu da çiftçinin geçimini zorlaştırmaktadır” dedi.

 

-Erteleme en az 3 yıla yayılmalı-

 

Çiftçinin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanı sıra özel bankalara ve Pancar Kooperatifleri’ne borçlu olduğunu, bu borçlardan sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçların bir yıl yüzde 3 faizle ertelendiğine dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Biz Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan çiftçi borçlarının üç yıla yayılmasını ve alınmak istenen yüzde 3 faizin kaldırılmasını, yani borçların faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Bu konudaki taleplerimizi ilgili bakanlıklara ilettik.

Çiftçimizin özel bankalarla Pancar Kooperatifleri’ne olan borçlarının da yine faizsiz olarak üç yıl süreyle ertelenmesi gerektiğini ve bununla ilgili olarak Ankara’ya döner dönmez çalışma başlatacağız. Yaraların sarılması için elimizden geleni mutlaka yapacağız. Bundan tüm çiftçilerimiz emin olsunlar.

Tarım Sigortası istenilen ölçülerde henüz oturmadı. Yapılan sigorta nedeniyle ödenecek olan primin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanıyor olmasına rağmen Tarsim’e beklenen ilginin gösterilmemesinin altında yatan sebep bulunmalı. Gerekli düzeltme yapılmalıdır.

Türkiye’de araziler gün geçtikçe küçülüyor. Yeni çıkarılan, hayata geçirilen ve devrim niteliği özelliğindeki Miras Hukuku Kanunu ile bundan böyle arazi parçalanmasının önüne geçilecek. Sakarya’da arazi toplulaştırılması çalışmalarına başlanacak. İlk başlarda bu yasa bazı sıkıntılar yaratabilir. Ancak el birliğiyle göğüs gerilmeli. Bu yasa 50 yıl öncesinden çıkarılmalı ve tarım işletmelerinin küçülmeleri önlenmeliydi.”

Birlik olarak yaptıkları girişimler sonucunda bu yıl ki mısır destek primlerinin 20 Haziran gününden itibaren ödenmeye başlanacağının müjdesini veren Bayraktar, “Ödenecek olan mısır desteği primi ile çiftçimiz biraz nefes alacaktır diye düşünüyorum” dedi.

 

-Çiftçinin talepleri-

 

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan çiftçinin talepleri ise şunlar oldu:

“Borç ödemeleri daha uzun süreye yayılsın ve faizsiz olsun.

Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kredileri artırılsın.

Çiftçinin öz kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılsın.

Çiftçi çocuklarına kamu alanlarında öncelikli olarak çalışma hakkı verilsin.

Devlet selden zarar gören çiftçiye hibe gübre ve tohum versin.

Çiftçiye ucuz mazot verilsin.

Ürüne de destek verilsin.”