Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Ordu’da

Bayraktar, Ordu’da

-Bayraktar, Ordu’da

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Çiftçimizin bu yıl görmediği doğal afet kalmadı"

- "Bugün fındık fiyatlarının 13 lira seviyelerine çıkması bizim ne kadar doğru rekolte tahmini yaptığımızı ortaya çıkarmış oluyor"

-“Doğal afetler olmasaydı bu sene 550 bin ton rekoltemiz olacaktı. Bu rekolteyi bekleyen alivreciler doğal afeti hesaba katmadan fındığı dalında sattılar”

-“Bazıları da diyor ki Türkiye Ziraat Odaları Birliği bizleri batırdı. Onları bizler değil, doğal afetler batırdı”

-“2009 yılından bugüne TMO”nun ve Fiskobirlik”in elinde olan 700 bin ton civarında fındık piyasaya çıktı. Stoklarda fındık kalmadı”

-“Şimdi yine bugünlerde ithalat lobileri hortladı ve bunlar yine kapıları açmaya çalışıyorlar”

-"Kurbanlık temininde bir problem yok. Kurban Bayramı'na yeterli üretimle giriyoruz. Herkes rahat olsun"

-"Bayram yaklaştı. Zaten kurbanlık fiyatlarının şu anki fiyatlar civarında seyredeceğini düşünüyorum. Çok fazla bir artış beklemiyorum" 

-“İşte fiyatların yüksekliğinden bahsediyorlar ancak fiyatlar makul seviyeye geldi. Üretimde arz talep dengesini sağlama noktasına geldi. Şu an Allah korusun ithalat, besi hayvancılığına büyük darbe vurur”

-“Ziraat Odası Başkanlarımızı satın alamayanlar, istedikleri gibi açıklama yaptıramayanlar ve istedikleri gibi rapor tanzim ettiremeyenler Ziraat Odalarımızı hedef haline getirmeye alışıyorlar. Güçleri yetmez”

-“Ziraat Odaları Birliği tarihi işler yapıyor. Devrim niteliğinde kanunların çıkmasını sağlıyor. Biz sektörün ve çiftçimizin gelişmesi, kalkınması için mücadele içindeyiz”

 Ordu - 05.09.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçimizin bu yıl görmediği doğal afet kalmadı" dedi.

Bayraktar, Ordu’nun merkez ilçesi Altınordu Ziraat Odası’nda Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan ve çiftçilerin çok kötü bir sezon geçirdiğini ifade eden Bayraktar, "Bu sene tarım sektörü ve çiftçilerimiz, son yıllarda görülmedik şekilde bir afetle karşı karşıya kaldılar" diye konuştu.

            Oluşan tablo karşısında çiftçilerin çaresiz kaldığına işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:

            "Ben son yıllarda böyle bir afet görmedim. Türkiye'yi karış karış geziyoruz. Gezilerimiz sırasında bu afetin sonuçlarını üzüntüyle izliyoruz. Özellikle 2013 yılı ekim ayından itibaren yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi havaların fevkalade sıcak gitmesi müthiş bir kuraklık yarattı. Yaşanan bu kuraklık başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok bölgemizde hububat üretimini olumsuz etkiledi. Arkasından şubat sonu ve mart ayında bu bölgede müthiş bir don olayını yaşadık. Yaşanan bu don olayı bu bölgede tarım sektörüne ve çiftçimize ciddi zarar verdi. Ve yine söylüyorum çiftçimizin bu yıl görmediği afet kalmadı. Bu durum elbette üretim rakamlarını olumsuz etkileyecek. Mesela hububatta yüzde 20’ler civarında düşüş bekliyoruz. Türkiye’nin buğday ihtiyacı 18 milyon tonlar civarında. Ama biz 18 milyon tonun altında da üretim beklemiyoruz. Felaket tellallığı da yapmış olmayalım. Hemen arkasından ‘ekmek zammı gelir mi? Buğday fiyatları çıkar mı?’ diye sorular geliyor ya da bazıları bu şekilde düşünüyor ama şuan 18 milyon tonlar civarında bir buğday üretimi bekliyoruz. Ama geçen yıla baktığımızda geçen yılın yüzde 20-25 altında olduğumuzu da ifade edelim."

        -“Rekolte tahminimizin arkasındayız”-
          TZOB olarak her yıl yaptıkları gibi Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in başkanlığında bir komisyon oluşturduklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

        “Bu komisyon doğu ve batı bölgelerinde fındık rekolte tahmininde bulundu. Ve bu tahmin 371 bin ton olarak önümüze geldi. Bakanlığın oluşturduğu ve Ziraat Odalarımızın da içinde bulunduğu komisyon da bir tahminde bulundu. O da 388 bin ton civarında. Yani bize fevkalade yakın. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın tahminiyle, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin rekolte tahminleri birbirine yakın. Biz bunu açıkladık. Üzülerek ifade ediyorum kıyamet koptu. ‘Türkiye Ziraat Odaları Birliği maksatlı olarak fındık fiyatları yükselsin diye açıklama yapıyor’ dediler. Biz bu açıklamayı her yıl yapıyoruz. Turan Karadeniz bizim maaşlı bir elemanımız değil. Biz ona para verip de ‘git şu rekolteyi çıkar bize getir’ demiyoruz. Çiftçi dostu namuslu bir kişi. Fahri olarak görev yapıyor. Başkaları gibi maaşlı bir eleman değil. Bu işi Allah rızası için yapıyor. Biz bu rekolte tahmininin arkasındayız.

         -"Onları bizler değil, doğal afetler batırdı"

         Zirai donun özellikle bazı sektörleri ciddi anlamda olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

        "Fındık üretimiz Doğu Karadeniz'de çok etkilendi. Bu sene sadece Ordu'da 65 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Normal şartlarda bu rakam 180-200 bin civarındaydı. Türkiye genelinde yaptığımız çalışma sonucunda rekolte tahminimiz yaklaşık 371 bin tondu. Bugün fındık fiyatlarının 13 lira seviyelerine çıkması bizim ne kadar doğru rekolte tahmini yaptığımızı ortaya çıkardı. Bu rekolte sanayicilerin, alivrecilerin ve ihracatçıların iddia ettiği gibi 500-550 bin ton değil. Eğer rekolte onların dedikleri gibi olsaydı fiyat bugün 13 lira seviyelerinde olmazdı.

        Fındık 550 bin ton olsaydı fiyatıyla istediği gibi oynayacaktınız. Ama şimdi oynayamıyorsunuz. Hadi oynayın da göreyim. Oynayamazsınız. Çünkü fındık yok. Şimdi işin doğrusunu konuşmak lazım. Kimse kimseyi kandırmasın. Doğal afetler olmasaydı bu sene 550 bin ton rekoltemiz olacaktı. Bu rekolteyi bekleyen alivreciler doğal afeti hesaba katmadan fındığı dalında sattılar. Sonrasında doğal afet rekolteyi düşürdü ve şimdi bir kısmı batıyor. Bazıları da diyor ki Türkiye Ziraat Odaları Birliği bizleri batırdı. Onları bizler değil, doğal afetler batırdı. Hesabınızı ve işini doğru yapsaydınız sizde böyle bir sıkıntıyı yaşamazdınız. Bazı sanayiciler beni arıyorlar, sizin yaptığınız rekolte tahmini doğru diyorlar. Bakın bunu söyleyen tüccarlar var, ihracatçılar var.”

         -“Piyasaya sürülen stokları üretim rakamlarına dahil etmedik”-

            Bu sene fındıkta stok yok. Bu çok önemli. 2009 yılından bugüne TMO’nun ve Fiskobirlik’in elinde olan 700 bin ton civarında fındık piyasaya çıktı. Stoklarda fındık kalmadı. İşte fiyatlar onun için yükseliyor. Ama bugüne kadar biz sahada üretim rakamlarını verdik. Piyasaya sürülen stokları üretim rakamlarına dahil etmedik. Ama birileri fındık üretimini hesaplarken veya açıklarken, stokları dahil etmek suretiyle açıklama yaptılar ve yüksek gösterdiler. Fındık fiyatlarının düşmesine sebebiyet verdiler. Düşmesi için çaba sarf ettiler. Bunun karşısında mücadele veren Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni hedef haline getirdiler. Biz 5,5 milyon üyesiyle Türkiye”nin en büyük meslek kuruluşuyuz. Anayasal meslek kuruluşuyuz. Bizim görevimiz çiftçimizin hak ve menfaatlerini her platformda korumak ve temsil etmektir.

            Ziraat Odası Başkanlarımızı satın alamayanlar, istedikleri gibi açıklama yaptıramayanlar ve istedikleri gibi rapor tanzim ettiremeyenler Ziraat Odalarımızı hedef haline getirmeye çalışıyorlar. Güçleri yetmez. Ziraat Odaları Birliği ile kimler uğraştı. Kimsenin gücü yetmedi. Biz işimizi doğru yaptığımız müddetçe çiftçimizin hak ve menfaatini koruduğumuz, kolladığımız müddetçe bizim yardımcımız Allah’tır.  Bunun için kendilerini sağduyulu olmaya davet ediyorum. Bu ülke hepimizin. Sadece ceplerini düşünen bu ülkeye verebileceği hiç bir şey yoktur.”

        Fındığın Karadeniz bölgesinde çok önemli bir ürün olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

        “Biz fındıkta bir felaket olduğunu söylüyoruz. Üreticimize verilmesini istediğimiz destek, sadece üreticimizle alakalı değil. Sadece fındıkla alakalı. Bu bölgede fındık çöktü mü, benim üreticim çöktü mü, bu bölgenin sosyo-ekonomik yapısı tümüyle çöküyor. Bu bölgede yaşayan herkes bundan zarar görüyor. Bunu neden göz ardı ediyorlar. Ben fındık üreticisine yardım isterken sadece üreticime mi yardım istiyorum? Bu bölgenin sosyo-ekonomik yapısının düzelmesi için de yardım istiyorum. Bu para esnafa da, tüccara da gidecek. Bu bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak.

         -“Alan bazlı desteğin ivedi bir şekilde üreticilerimize ulaşmasını istiyoruz”-

            Biz geçmiş yıllarda çiftçimizle alakalı alan bazlı destek istedik. 2014 yılına kadar bu desteklerin uzatılmasını sağladık. Bugün de alan bazlı desteğin devamını ivedi bir şekilde üreticilerimize ulaşmasını istiyoruz. Biz bunları yaparken fındık ticareti yapanlar biz fındık üreticisinin menfaati için uğraşırken nerdeydiler? Bugün neredeler? Dün nerdeydiler?”

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çay bahçelerinin yenilenmesi konusunda yaptığı projeyi dile getiren Bayraktar, " Biz bahçelerimizin yenilenmesi için de bir mücadele içerisindeyiz. Çay bahçelerimizin yenilenmesi çok önemli.  Bakanlığımızın bu projesine destek veriyoruz. Ağaçlarımız yaşlandı. Verimlilik rakamları bugün için düşük ama normal şartlarda 100 kilogram ama fındık üreten ülkelerde bu rakam 200 kilogramı buluyor. Bizim verimliliği artırmamız lazım. Biz bu çalışmaları yaparken bu işin ticaretini yapanlar nerede? Onları hiç göremiyoruz. Bizim verdiğimiz mücadele ortada.”

            Bayraktar Ziraat Odalarının son yıllardaki hizmet atağına da değinerek, sektördeki tüm paydaşların yol arkadaşlığı yapması ve omuz omuza vermesi gerektiğinin altını çizdi.

            -“Biz mücadeleyi verirken neredeydiler”-

 Şemsi Bayraktar, şöyle devam etti:

            “Daha önce Ordu’ya geldik. Bakan yardımcımızı, ilgili genel müdürleri, hazineden sorumlu bürokratlarımızı, maliye ve sosyal güvenlik kurumundan bürokratlarımızı da oraya getirdik. Üreticimizin sorunlarını masaya yatırdık. Bahçe ziyaretleri yaptık. Yine soruyorum biz bu mücadeleyi verirken neredeydiler? Ziraat Odalarımız, bu bölgede 35 ilde 150 ziraat mühendisi istihdam ediyor. Danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Mühendislerimiz sahada. Acaba biz bunları yaparken bizim üreticimizin sırtından para kazanlar ne yapıyor? Çiftçimizin eğitimine, çiftçimizin verimliliğine katkı sağlayabiliyorlar mı? Cumhurbaşkanı ve Başbakan huzurunda bakanlarla yaptığımız protokoller çerçevesinde biz çiftçimize eğitim veriyoruz. Uzmanlarımızı ve mühendislerimizi Ankara’da eğittik. Ve çiftçimize sertifikalarını dağıtıyoruz. Onlar böyle bir hizmeti verebiliyorlar mı? Nerede bunlar? Ziraat Odaları Birliği tarihi işler yapıyor. Devrim niteliğinde kanunların çıkmasını sağlıyor. Biz sektörün ve çiftçimizin gelişmesi kalkınması ve Gayri Safi Milli Hasılaya daha fazla katkı sağlaması ve fert başına düşen milli gelir seviyesini artırması için mücadele içindeyiz. Bunun için herkesi insaflı almaya davet ediyorum. Emek ben de, sermaye ben de, mal ben de, benim fiyatımı belirleyeceksin. Oturduğun yerden para kazanacaksın, fiyatları aşağı düşürmeye çalışacaksın. Ondan sonra da Ziraat Odalarını hedef haline getireceksin. Biz buna müsaade etmeyiz. Fındık fiyatı 20 lira olsa ne olur? Fındık yok. Siz zannediyor musunuz bu fındık fiyatları 20 lira olsa benim üreticim para kazanacak. Olmayan fındığın neyini satacaksın da neyini kazanacaksın. Bize herkesin yol arkadaşlığı yapması lazım. Omuz omuza vermemiz lazım. Yükümüz fevkalade ağır.  Çiftçimizin moralini yükseltmemiz lazım. Çiftçimizin motive edemezsek önümüzdeki yıl çiftçimizin tarlada olması mümkün değil.”

            -Ordu Valisi Balkanlıoğlu’nu ziyaret-

             Bayraktar, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, Türkiye'de son yıllarda et üretiminde artış olduğunu söyledi. 

            Besi hayvancılığının, süt hayvancılığına bağlı olarak geliştiğini anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: 

            "Kurbanlık temininde bir problem yok. Kurban Bayramı'na yeterli üretimle giriyoruz. Herkes rahat olsun. Burada sektöre darbe vurabilecek en önemli faktör ithalattır. Daha önce ithalat yapıldı, bunun sıkıntılarını bir süre yaşadık. Ondan sonra ithalat yapılmayınca fiyatlar da belli bir istikrara kavuşunca üretim hızlı bir şekilde artmaya başladı. Biz bundan memnuniyet duyuyoruz ama ithalat lobileri tabii ki boş durmuyor. Bunlar her yere ulaşmaya çalışıyor. Ramazan ayından önce ithalatı açtırmak istediler ama TZOB olarak buna karşı çıktık. Bakanlığımızla ithalata karşı birlikte hareket ediyoruz. Şimdi yine bugünlerde ithalat lobileri hortladı ve bunlar yine kapıları açmaya çalışıyorlar. İşte fiyatların yüksekliğinden bahsediyorlar ancak fiyatlar makul seviyeye geldi, üretimde arz talep dengesini sağlama noktasına geldi. Şu an Allah korusun ithalat, besi hayvancılığına büyük darbe vurur." 

- "Herkes rahat olsun"- 

Vatandaşlara kaliteli hayvan temini noktasında herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını vurgulayan Bayraktar, "İnşallah bu Kurban Bayramı'nda insanlara kaliteli hayvan temin edeceğiz" ifadesini kullandı. 

            Üreticilerin her açıdan bayrama hazır olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

            "Bayram yaklaştı. Zaten fiyatların şu anki fiyatlar civarında seyredeceğini düşünüyorum. Çok fazla bir artış beklemiyorum. Aynı zamanda kurbanlık temininde bir problem yok. Bunu özellikle vurgulamak lazım. Çünkü bu işin tartışmasını yapmak isteyenler bayramda et ihtiyacının çok fazla olacağını ve yerli üretimin bunu karşılamayacağını iddia ediyorlar. Kurban Bayramı'na yeterli üretimle giriyoruz, herkes rahat olsun." 

            Çiftçilerin sorunları hakkında bilgi almak, çözümü noktasında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bölge toplantılarına başladığını ve bugün Ordu’da bulunduğunu belirten Bayraktar, “Sayın Valimizle daha önce Afyonkarahisar’da tanışmıştık. Afyonkarahisar’da tarım makineleri fuarı düzenlemiştik. Düzenlediğimiz fuara Sayın Valimizin büyük desteği ve katkısı olmuştu. Sayın Valimizin tarım sektörüne bir yatkınlığı var. Oda Başkanlarımızın da memnun olduğu, övgüyle bahsettiği bir Valimizsiniz. Ordu’da da çok başarılı olacağınıza inanıyorum. Sizlere, her türlü desteği vermeye hazırız“ dedi ve Balkanlıoğlu’na Ordu’daki görevinde başarı dileğinde bulundu.

            Vali Balkanlıoğlu,  TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın hem çiftçilere, hem de mensubu olduğu camiaya büyük destek verdiğini söyleyerek, “Her ne kadar sanayi toplumu olmaya özensek de, çiftçi, ziraatçı toplumuyuz. Asıl çiftçi memleketi ise Ordu. Ordu’nun ekonomisi fındığa dayalı. Bu konuda ürün çeşitliliğine gideceğiz” dedi. Balkanlıoğlu, Bayraktar’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

             Ziyarette, Perşembe Ziraat Odası ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de hazır bulundu.