Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Nazarbayev'in Türk işadamlarıyla yaptığı toplantıya katıldı

Bayraktar, Nazarbayev'in Türk işadamlarıyla yaptığı toplantıya katıldı

-Bayraktar, Nazarbayev'in Türk işadamlarıyla yaptığı toplantıya katıldı 

             -Nazarbayev,Türk işadamlarını Kazakistan’da yatırıma çağırdı

-Kazakistan Cumhurbaşkanı, yatırım yapmaya gelen Türk

İşadamlarına her türlü destek ve imkanı sağlayacaklarını söyledi

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i

Türk işadamlarıyla bir araya getiren toplantıda, Kazakistan

ile tarım alanında yapılacak işbirliği alanları konusunda

bilgi verdi

-Nazarbayev, Bayraktar’a, 2020 yılına kadar tarım projelerine

destek vermeye devam edeceklerini, bundan Türk tarım

işletmelerinin de yararlanması gerektiğini söyledi

Ankara – 12.10.2012 – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk işadamlarını Kazakistan’da yatırım yapmaya çağırdı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, yatırım yapmaya gelen Türk işadamlarına her türlü destek ve imkanı sağlayacaklarını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ankara’da JW Marriot Hotel’de, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i Türk işadamlarıyla bir araya getiren toplantıda, Kazakistan ile tarım alanında yapılacak işbirliği alanları konusunda bilgi verdi.

Nazarbayev de Bayraktar’a, 2020 yılına kadar tarım projelerine destek vermeye devam edeceklerini, bundan Türk tarım işletmelerinin de yararlanması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, Kazakistan’ın geniş arazilere sahip olduğunu, Türkiye ile Kazakistan’ın organik tarım, basınçlı sulama, hayvancılık, sebze ve meyvecilik, termal kaynaklardan yararlanılarak seracılık, uzman ve üretici eğitimi konularında işbirliği yapabileceğini, TZOB tarafından Kazak uzman ve çiftçilere eğitim verilebileceğini söyledi.

Şemsi Bayraktar, desteklemenin önemli olduğunu, araştırma-geliştirme (Ar-Ge), sıfır faizli kredi ve mekanizasyon desteği gibi desteklerin sağlanması halinde işbirliğinin başarılı olacağını belirtti.

Nazarbayev, ülke topraklarının yüzde 90’ının organik tarıma uygun olduğunu, tarımda kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadıklarını bildirdi. Ülkede sulama sorunu bulunduğunu, yeni teknolojiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Nazarbayev, ABD’den 800 bin ton et ithal edildiğini, et, süt ve meyve ve sebze üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türk uzmanları Kazakistan’a çağırırken, 2020 yılına kadar tarım projelerine destek vermeye devam edeceklerini, et üretimi olmasına karşın ürün işleme tesisi sıkıntısı yaşandığını, ülkenin bol miktarda küçük ve büyük baş hayvan ithal ettiğini bildirdi.

Nazarbayev, Bayraktar’a, tarımın kendileri için çok önem taşıdığını, en önemli üretimlerinin de buğday olduğunu söyledi ve tarım ve işbirliği konularıyla ilgili olarak ayrıntılı bir rapor istedi. Nursultan Nazarbayev, Bayraktar ve Türk işadamlarını hazırlanacak raporlar konusunda görüşmeler yapmak üzere Kazakistan’a çağırdı.

          Toplantıya, Bayraktar’ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, Pegasus Havayolları Başkanı Ali Sabancı, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Ali Kibar, TEPE İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz, Nurol İnşaat Genel Müdürü Ali Gümrükçüoğlu, Kazak yetkililer ve işadamları katıldı.

          Bu arada dün akşam TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna Çankaya Köşkü’nde verdiği akşam yemeğine de katıldı. Yemekte, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, bakanlar, oda başkanları, işadamları, akademisyenler ve diğer davetliler hazır bulundular.